Sluit de emmer volledig af en plaats het waterslot (voor ¾ gevuld met water) in de opening in het deksel. Zet de emmer minimaal 1 week in een donkere ruimte met een temperatuur tussen 20° en 22°. Na ongeveer 10 uur komt de hoofdgisting op gang en kan je het water in het waterslot zien borrelen.
De vergisting is na 2 dagen gestopt, het waterslot borrelt niet meer. De vergisting vindt in verschillende fases plaats. Allereerst heb je de hoofdgisting die begint die kan al binnen een paar uur plaatsvinden en duurt over het algemeen 2-3 dagen.
Hoe lang duurt het brouwen? Het brouwproces neemt in totaal 8 weken in beslag. Na een week kun je echter weer opnieuw brouwen, dit omdat je na een week het bier in flessen kunt tappen (bottelen) en het vat dus weer opnieuw kunt gebruiken.
Afhankelijk van het gist, de hoeveelheid zuurstof in het wort, de temperatuur, enz. kan de hoofdgisting ongeveer 3 tot 7 dagen duren.
De snelheid van het drogen is afhankelijk van de temperatuur van het water in de mout. Hoe warmer, hoe sneller het droogproces voltooid is. Het drogen duurt gemiddeld 5 tot 9 dagen. De ideale temperatuur bedraagt 15°C .
Door de verdamping van het water dat in de theedoeken zit zal de temperatuur getemperd worden. De periode dat het bier flink staat te gisten noemen we de hoofdgisting. De hoofdgisting duurt zo'n 3 tot 5 dagen bij bovengist en 5 tot 10 dagen bij ondergist.
Bij het brouwen worden de moutkorrels eerst fijngemalen tot moutmeel. Vervolgens wordt het moutmeel in grote koperen ketels in de brouwzaal gemengd met water op 35 à 40 °C tot het uiteindelijk een maximum bereikt van 75 °C.
Tot de ondergistende bieren rekenen we: Pilsener, Dortmunder, Münchener, Weens, Lager, Oud bruin, Bockbier, Märzen. Bockbier kan zowel ondergistend als bovengistend zijn. Van de hierbovengenoemde biersoorten worden ook varianten met een zeer laag alcoholgehalte of zelfs zonder alcohol op de markt gebracht.
Bier wordt gemaakt van water, graan, hop en gist. Met deze ingrediënten kun je eindeloos variëren en het resultaat zal steeds een ander bier zijn. Brouwen kun je thuis in de keuken doen, het enige wat je naast ons starterspakket nodig hebt is een pan en ruimte voor een vergistingsemmer.
Hoe word je een Bierbrouwer? Om bierbrouwer te worden bestaan er diverse cursussen, een volledige opleiding bestaat niet. Wel kun je uiteraard in de leer bij al werkzame brouwers, of voor jezelf beginnen en door ervaring steeds beter worden in het brouwen.
Water, mout, hop en gist: dit heb je nodig om bier te brouwen.
Het lageren verloopt het best op een temperatuur tussen de 0 en 4 °C. Is dit niet mogelijk, laat dan lageren op 15 °C, maar niet langer dan 2 weken. Hierbij is het wel aan te raden om hoe dan ook over te hevelen naar een nieuw (lager)vat en een kleine hoeveelheid vitamine C toe te voegen.
Geduld: pilsbieren vereisen een lange lagerperiode nadat de gisting is voltooid. Koude lagering op een temperatuur van 3 - 5 °C voor een periode van 4 tot 12 weken is sterk aanbevolen voor het rijpen van pilsbieren.
Op plaats 1 in de top 5 beste bierbrouwpakketten voor thuis staan de Brew Monkey bierbrouwpakketten. Deze thuisbrouwpakketten komen het beste uit de beoordelingen en zijn het meest bekend bij het grote publiek. Met de Brew Monkey bierbrouwpakketten brouw je 5 liter van je favoriete bier.
Zet het bier niet meteen koud weg na het overhevelen maar laat het nog een dag staan bij de temperatuur waarbij de hoofdvergisting heeft plaatsgevonden, Dit heet in de volkmond ook wel een “diacetyl rust”. De gist krijgt dan de tijd de dan nog aanwezige diacetyl op te nemen en om te zetten.
In principe kun je niet te lang maischen. Maar hoe lang moet je maischen? Doorgaans wordt een tijdsspanne van 60-90 minuten gehanteerd. Binnen deze tijd zou de versuikering namelijk voltooid moeten zijn.
Hierop staat dat je minimaal 10 dagen moet laten gisten en het proces in de gaten houden. Bierbrouwen doe je niet op de klok. De gist (hoeveelheid en conditie) en de vergistingstemperatuur bepalen hoelang de vergisting duurt.
Hergisting op fles zorgt voor een gistdepot onderin de fles. Je kunt dit gistdepot apart of samen met het bier uitschenken. Wanneer je het gistdepot apart in een glaasje schenkt zie je dat dit onderste gedeelte een stuk troebeler is. De gist kan ook een behoorlijke invloed op de smaak hebben.
Het belangrijkste punt is wel dat het bier van smaak veranderd en vooral bij zware bieren zorgt dit voor een significante smaak verbetering. Op vat kan het bier ook rijpen. Dit doe je door er koolzuur druk op te zetten en ervoor te zorgen dat het bier voldoende is gecarboniseerd.
Een brouwer kan ervoor kiezen om tijdens het afvullen het bier te laten hergisten. Er wordt dan opnieuw wat suiker en soms ook een klein beetje gist toegevoegd. De gist zorgt ervoor dat de lucht die bij het afvullen in het flesje is gekomen, weer wordt opgebruikt en omgezet in alcohol en koolzuur.
Stijgende temperaturen
Brouwen is een kookproces. En net zoals de temperatuur bij jou thuis stijgt als je achter je potten en pannen staat, klimt ook het kwik in de brouwzaal tijdens het hele brouwproces. Handig, want daardoor hoeft de verwarming nooit aan, zelfs niet tijdens de meest strenge winters.
Niet het drankje zelf, maar de schimmel in het bier: biergist. Koster legt uit dat gisten schimmels zijn van één cel groot. ,,Het zijn simpele gisten en daardoor is het makkelijk te begrijpen hoe deze werken en aan te passen zijn om er andere dingen mee te doen.''
Mouten is het laten ontkiemen en daarna drogen van graan met als doel het graan een iets zoetere smaak te geven. Het graan kan daarna nog verwarmd worden en krijgt dan een donker bruine kleur. Van gemout graan kan moutmeel gemaakt worden.