De belangrijkste oorzaak van de kater is het vochtverlies. Alcohol stimuleert de vochtafdrijving waardoor het lichaam uitdroogt. Alcohol zorgt er voor dat de nieren veel water uitscheiden. Daardoor ontstaat veel ongeconcentreerde waterachtige urine.
De belangrijkste oorzaak van de kater is het vochtverlies tijdens het drinken. Ook wordt er bij de afbraak van alcohol door het lichaam een giftige stof gevormd (aceetaldehyde) die zorgt voor hoofdpijn en een trillerig gevoel.
Een kater is het gevolg van (veel) alcohol drinken. Bij het wakker worden kun je last hebben van klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en je slecht voelen.
Een kater kan een paar uur duren, een hele dag of zelfs meerdere dagen. Hoelang een kater duurt verschilt per persoon en situatie. Meestal is het zo dat je hoe meer je drinkt, hoe erger de kater is en hoe langer de kater duurt. Hoelang een kater duurt hangt ook af van hoe vaak je drinkt.
Niet doen: cola drinken
Als je dacht dat cola tegen alles helpt, heb je het mis. "Dat moet je echt niet doen. In cola zit koolzuur en de naam zegt het al: dat is heel zuur. Je hebt door alle alcohol al een geïrriteerde maagwand en dan doe je er nog meer zuur bij, dat is geen goed idee.
Zout eten
Door de alcohol heb je veel mineralen verloren, waardoor je lichaam tijdens een kater naar zout eten verlangt. Het beste is om licht verteerbaar zout eten te nuttigen, omdat je maag het al zwaar genoeg heeft.
Er zijn meerdere symptomen die passen bij een kater, zoals een slap en futloos gevoel. Ook misselijkheid, trillen, hoofdpijn en gebrek aan concentratie zijn symptomen van een kater. Alcohol op langere termijn is schadelijk voor organen, bij alcoholisme is hulp zoeken verstandig.
Alcohol prikkelt het slijmvlies van de maag. Als je in korte tijd veel drinkt, raakt het slijmvlies in de maag geïrriteerd. De maag wil de alcohol dan zo snel mogelijk lozen, de maagwand trekt samen en de drank gaat vervolgens langs de ingang weer naar buiten: je moet overgeven.
Normaal gesproken zit daar vloeistof tussen, maar als je een kater hebt, is dat minder. Een gemiddeld persoon kan ongeveer één drankje in een uur verwerken. Het beste wat je dus kunt doen, is tussendoor water drinken. Idealiter één glas water per glas alcohol.
Whisky, rode wijn en champagne geven je een flinke kater. Dit is uit een onderzoek gebleken. Donkere dranken bevatten meer schadelijke bijproducten. Dit zijn onder andere aceton en taninne.
Alcohol kan ook 'verkeerd vallen' waardoor klachten als misselijkheid, black-outs, en bewusteloosheid kunnen voorkomen. Zelfs als iemand weinig gedronken heeft kan dit gebeuren. Mensen die gedrogeerd denken te zijn hebben ook vaak alcohol gebruikt en scoren daarnaast vaak negatief op een drugstest.
Dat je slaperig wordt door alcohol heeft te maken met dat je lichaam extra aan het werk wordt gezet. Zo doet je lever er ongeveer één tot anderhalf uur over om een glas alcohol af te breken. Hierbij breekt het naast de alcohol ook de andere schadelijke stoffen voor je af.
Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect. Het hormoon dat er normaal gesproken voor zorgt dat vocht vastgehouden wordt in het lichaam, wordt door alcohol geremd. Hierdoor wordt meer vocht uitgescheiden via de urine.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Je lichaam verzet zich van nature tegen giftige stoffen. Alcohol is een voor het lichaam giftig product. Overgeven is voor het lichaam de kortste weg om dit gif zo snel mogelijk kwijt te raken. Bij geregeld braken ontstaan er soms scheurtjes in het maagvlies van de maagingang.
Overgeven kan meestal geen kwaad. Bij misselijkheid is overgeven vaak een opluchting. Als de maag leeg is, komen de maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust. Let op: u verliest wel veel vocht als u vaak moet overgeven, zeker als u ook diarree of koorts heeft.
De lever breekt de alcohol niet sneller af als je sport. Daarnaast verlies je door het sporten extra vocht, terwijl je lichaam juist meer vocht nodig heeft na het drinken van alcohol. Sporten om je kater te verminderen is dus geen goed idee.
Het antwoord is ja. Je kunt de negatieve effecten van (te) veel alcohol grotendeels omkeren door na een zware nacht actief te bewegen. Bij lichamelijke inspanning zorg je ervoor dat de giftige stoffen van alcohol enigszins sneller uit je lichaam verdwijnen. En dat is precies wat je wil als je een kater hebt.
Na een avond stappen heb je vaak helemaal geen zin om de volgende dag te sporten. Zeker niet als je een kater hebt. Toch is sporten na een avond stappen helemaal niet zo'n slecht idee. Het kan zelfs helpen om je fitter te voelen en eerder van de kater af te komen.
"Maar de meeste symptomen van een kater, zoals misselijkheid of sloomheid, gingen niet weg." Er is nooit aangetoond dat water drinken zou helpen bij het voorkomen van een kater.
Dit moet je niet eten of drinken als je een kater hebt:
Door alle alcohol is je maag al genoeg geïrriteerd. Het zuur van sinaasappelsap doet je maag echt geen goed en maakt het alleen maar erger. Ook tomatensap en ketchup zijn niet slim, want ook dat is erg zuur.
"Voeding met goede vetten zorgt voor een goede bodem voordat je alcohol drinkt, zoals avocado, vette vis, olijfolie en noten. Voeding met deeg, vanwege de koolhydraten, en kaas, vanwege de eiwitten en vetten, geven ook een goede bodem," zo gaat Willemsen verder.