De vermenigvuldigingspunt (⋅) is een wiskundig teken (operator) dat bestaat uit een hoger geplaatste punt. Het is een vermenigvuldigingsteken dat kan worden gebruikt in plaats van het kruisje (×) of (in programmeertalen) de asterisk (*): a⋅b is dus hetzelfde als a × b, a * b of "a keer b".
Vermenigvuldigen wordt beschouwd als herhaald optellen. Bewerking: het vermenigvuldigen, de vermenigvuldiging. Bewerkingsteken: “x” (maal). De vermenigvuldiger duidt aan hoeveel keer men een groepje met evenveel elementen neemt.
Omdat vermenigvuldigen commutatief is, 18 × 24 = 24 × 18, worden vermenigvuldiger en vermenigvuldigtal beide ook wel met factor aangeduid. Het symbool waarmee een vermenigvuldiging wordt aangeduid, is een kruisje (×) of een wat hoger geplaatst puntje (·), beide uitgesproken als maal of keer.
De 2 getallen die je bij elkaar optelt of aftrekt, noem je termen. De uitkomst van een vermenigvuldiging noemen we een product, van een deling een quotiënt. De 2 getallen die je met elkaar vermenigvuldigt, noemen we de factoren. Bij een deling heet het eerste getal een deeltal, het 2de een deler.
In Microsoft Windows kan een hoge punt worden ingevoerd met de combinatie Alt + 2 5 0 of Alt + 0 1 8 3 (op het numerieke "eiland"). In OS X kan het teken worden ingevoerd door te drukken op: ⌥ Opt + ⇧ Shift + 9.
Dubbele puntjes (trema)
Druk tegelijkertijd Alt (⌥) en U in, dit zorgt voor een trema op de eerstvolgende letter. Alt+U en daarna a maakt ä.
Bij vermenigvuldigen geldt dus als je het ene getal met iets vermenigvuldigt, dan moet je het andere getal door datzelfde getal delen. Zo blijft de uitkomst van de som gelijk.
Vermenigvuldigen is herhaald optellen. Je hebt 3 zakjes met in elk zakje 2 snoepjes. Hoeveel snoepjes heb je dan samen? deze erbijsom kun je ook een keersom maken (vermenigvuldigen).
Een keersom is het vermenigvuldigen van getallen
In plaats van een '+' of '-' staat er nu ineens een 'x' tussen de getallen. Je kind leert dat dit symbool betekent dat hij de twee getallen keer elkaar moet doen. Dit noemen we ook wel vermenigvuldigen. Een voorbeeld van een keersom is 3 x 5.
1) Bezetting in de rekenkunde 2) Dupliceren 3) In aantal doen toenemen 4) Multipliceren 5) Rekenen 6) Rekenkundige bewerking 7) Rekenkundige operatie 8) Reproduceren 9) V...
Bij delen en vermenigvuldigen geldt de regel: Bij delen en vermenigvuldigen heeft het antwoord evenveel significante cijfers als de meetwaarde met het kleinste aantal significante cijfers.
Die open je door in de zoekbalk van het startmenu van Windows de naam van de tool 'Speciale tekens' in te typen. Open de tool en zoek het gewenste teken op. In dit geval het vermenigvuldigingsteken '×'. Rechtsonder in de hoek van het venster zie je dan de juiste toetsencombinatie verschijnen: Alt+0215.
Keersommen onder elkaar uitrekenen, lijkt dus fel op cijferend optellen. In plaats van '+' doe je hier 'x'. Keersommen onder elkaar uitrekenen wordt dan ook cijferend vermenigvuldigen genoemd.
X – Soms gebruikt men een punt, die een beetje hoger geplaatst wordt. Je gebruikt het rekenteken : om de som uit te rekenen. een schuine streep. In het getal 453 zijn er drie eenheden.
Zo zijn er nog meer mogelijke combinaties die je kunt kiezen. Om alle mogelijke combinaties te berekenen kun je de vermenigvuldigingsregel toepassen. Hiervoor moet je het aantal losse mogelijkheden voor iedere keuze met elkaar vermenigvuldigen, je komt dan uit op het totaal aantal mogelijkheden.
Het getal 0 heeft een aantal unieke eigenschappen: vermenigvuldigen met nul geeft altijd nul; delen door nul is niet toegestaan en ook allerlei andere rekenkundige bewerkingen zijn niet gedefinieerd voor het getal 0.
Wanneer je iets hebt met een exponent, en dan verhef je dat tot een exponent, kan je de exponenten vermenigvuldigen. Dus dit wordt ð tot de 3 keer 4-de macht, of ð tot de 12-de macht.
Als je kommagetallen vermenigvuldigt is de uitkomst ook een kommagetal. De som van het aantal cijfers achter de komma is het totaal aantal cijfers achter de komma van de getallen die je vermenigvuldigt. Bijvoorbeeld de uitkomst van 3,12 · 0,4 krijgt 3 getallen achter de komma.
De omgekeerde ofwel de tegengestelde bewerking van vermenigvuldigen is delen. De x is het bewerkings- ofwel het keerteken voor vermenigvuldigen. De : is het bewerkingsteken voor delen. Zo is 2 x 7 = 14 en omgekeerd geldt dat 14 : 7 = 2.
Delen door een breuk is dezelfde bewerking als vermenigvuldigen met die omgekeerde breuk. Een breuk keer je om door de teller en de noemer te verwisselen. Bij het delen door een breuk, maak je van de deling een vermenigvuldiging.
accent grave of graaf: è trema: ë umlaut: ü accent circonflexe, kap, hoedje of dakje: ê
Een trema is een leesteken dat uit twee puntjes bestaat. Dit leesteken schrijft je kind alleen boven een klinker. Er komt alleen een trema boven een klinker te staan als er meerdere klinkers naast elkaar staan die samen één klank hebben, maar niet als één klank uitgesproken worden.
De Ë wordt in de meeste talen, waaronder het Nederlands, Afrikaans, Catalaans, en Frans, niet gebruikt voor een specifieke klankweergave, maar om aan te geven dat E niet met een voorgaande klinker een diftong vormt, maar met een hiaat alléén uit te spreken is.