Van 16 november tot 31 maart: dinsdag en donderdag van 9u30 tot 16u (laatste bezoek 15u30).Gesloten van 25 december tot en met 3 januari. Individueel: € 6 per persoon (enkel betalen met bankkaart).
Een rondleiding in het Museum aan de IJzer duurt 2 uur en kost €8 per persoon. Maximum 25 personen per gids.
Duizenden Belgische soldaten kwamen er in de periode van 1914 tot 1918 om. Het Belgische leger werd in 1914 teruggedreven tot Bachten de Kupe, waar in oktober 1914 de Slag om de IJzer plaatsvond. De Dodengang was een vooruitgeschoven post in het verdedigingssysteem en vormde een uitstulping naar de Duitse posities.
Aan de kop van de loopgraven worden prikkeldraad, traliewerk, observatieposten en bunkers met schietposities aangelegd om elke verrassingsaanval van de Duitsers te breken. De soldaten noemen het niet voor niets de muizenval. Op 15 oktober 1918 dwingt het grote eindoffensief de Duitsers om zich terug te trekken.
Een standaard ceremonie duurt niet lang, een kleine 5 a 10 minuten.
Leven in de loopgraven
Het was een ongezonde omgeving, waardoor er veel soldaten ziek werden. Als het regende werd de grond tot modder en zakten de soldaten er soms wel tot hun middel in; als soldaten er lang in bleven kon dat leiden tot loopgravenvoeten.
IJzertoren. Op de site van de IJzertoren staan eigenlijk 3 monumenten: de restanten van de eerste IJzertoren, de Paxpoort en de tweede IJzertoren. De IJzertoren werd ontworpen als een vredesmonument ("nooit meer oorlog") en herdenkingsmonument voor de gesneuvelde Vlaamse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Frans Daels was naar Zwitserland gevlucht en een paar maand later veroordeelde een Belgische krijgsraad hem bij verstek ter dood. En de priester-dichter Cyriel Verschaeve, auteur van de bekende verzen op de IJzertoren (“Hier liggen hun lijken…”) zou datzelfde jaar eveneens de doodstraf bij verstek krijgen.
Vanaf 27 september 1919 verschenen in de rechterbovenhoek van de krant de letters AVV-VVK in kruisvorm: 'Alles voor Vlaanderen – Vlaanderen voor Kristus'. Deze letters hadden een hele voorgeschiedenis: de combinatie komt uit het vooroorlogs katholiek-flamingantisch studentenmilieu.
In 1928 begon men aan de bouw van hun ontwerp en op 24 augustus 1930 werd de eerste IJzertoren officieel ingehuldigd. De 50-meter hoge toren werd versterkt met verschillende symbolen.
Diksmuide is een erg mooi stadje met een prachtige Grote Markt. Het Stadhuis en het Belfort springen in het oog maar...
Als vijandelijke troepen heelhuids het niemandsland overstaken en in de loopgraaf sprongen, beschermde de zigzaggende loop ook de vluchtende soldaten, die snel om een hoek konden verdwijnen en zo voorkwamen dat ze tijdens hun vlucht in de rug werden geschoten.
Vier jaar lang bestookten Duitsers, Belgen, Fransen en Britten elkaar vanuit hun loopgraven in een zinloze strijd. Miljoenen soldaten verloren het leven. Duitse soldaten zoeken dekking in een granaattrechter. De Eerste Wereldoorlog werd een verbeten loopgravenoorlog.
Op 28 juni 1914 werd de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, de prins Frans Ferdinand, doodgeschoten in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. De dader heette Gavrilo Princip en was een aanhanger van een Servische nationalistische beweging. Deze gebeurtenis wordt als aanleiding van de Eerste Wereldoorlog gezien.
In Ieper wordt het elke dag om 20 uur gespeeld onder de Menenpoort door de leden van de Last Post Association, als eerbetoon aan hen die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. Dit ritueel doet men al sinds 1928, met enige onderbreking tijdens de bezetting van Ieper door de Duitsers tussen mei 1940 en 6 september 1944.
Iedere avond wordt om 20u stipt sinds 1928 de 'Last Post' geblazen onder de machtige gewelven van de Menenpoort. Dit gedenkteken, in de vorm van een Romeinse triomfboog, draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten van het toenmalige Britse Imperium.
Elke avond weerklinkt stipt om 20u de “Last Post” onder de Menenpoort. De dagelijkse activiteiten vallen even stil om de gesneuvelde soldaten uit WO I te gedenken. De Last Post ceremonie wordt sinds 1928 georganiseerd door de Last Post Association. Het hele jaar door kan je de ingetogen Last Post plechtigheid bijwonen.
Dovo. In de nacht van 15 op 16 maart 1946 werd de IJzertoren in Diksmuide opgeblazen met dynamiet. Daarbij vielen geen gewonden.