Keukenbranden ontstaan door een vlam in de pan, apparaten die in brand vliegen of materialen die tegen of in een hittebron belanden. In bedrijfs- of professionele keukens wordt gekookt met gas of elektriciteit, vooral het gebruik van open vuur kan extra risico's met zich meebrengen.
Voor brand zijn er drie factoren nodig. Als deze alle drie aanwezig zijn en in de juiste verhouding, dan ontstaat er brand. Dit noemen we de branddriehoek. De drie factoren van de branddriehoek zijn: warmte, zuurstof en brandstof (brandbaar materiaal).
Als de temperatuur tussen de 200°C en 300°C ligt, ontstaat er een brandbaar gas-/luchtmengsel, dat na enige tijd door de brand wordt ontstoken. Er ontstaat een steekvlam en er komt veel warmte vrij. Hierdoor ontbranden plotseling andere brandbare voorwerpen in de ruimte.
Bij een brand in de oven dien je de ovendeur dicht te houden, de oven uit te zetten en te wachten tot het vuur volledig gedoofd is. Trek vooral de ovendeur niet open om de brand te kunnen blussen, want dit kan voor een grote steekvlam zorgen.
Er zijn twee belangrijke redenen waarom vuur niet op het water brandt. Ten eerste is water koud, en iets brandt pas als het heet is. Ten tweede sluit water een brandend voorwerp af van de lucht. Dan dooft de brand ook, want brand heeft zuurstof nodig uit de lucht.
Tondel (klein materiaal wat goed brand: Blaadjes, Dennennaalden, Stof uit de wasdroger); • Kleine takjes die snel vlam vatten voor de tondel uit gaat; • Grote maar droge takjes; • Sprokkelhout (takken die eventueel een beetje nat mogen zijn); • Stammen of blokken (deze leg je om en om het vuurtje in het middel).
Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken.
Olie te dicht onder de grill
Die olie kan in de fik vliegen. Vlammen, brandalarm, gênante toestand en nog gevaarlijk ook.
Bakpapier is papier dat speciaal is bewerkt om in de oven te gebruiken. Het is voorzien van een coating die zorgt dat eten niet blijft plakken. Het vliegt daarnaast niet in brand in de oven.
Je kunt beter zorgen dat er geen zuurstof meer bij het vuur kan komen. Dat doe je bij vuur in de pan bijvoorbeeld door het vuur uit te zetten (als dat mogelijk is) en een deksel, bakplaat of blusdeken op de pan te leggen. Wat ook helpt is om het vuur te doven met baking soda – jup, dat is een heus wondermiddel.
Blus een frituurbrand nooit met water! Wanneer water in aanraking komt met hete vetten veroorzaakt dat een grote steekvlam en kan het uzelf, maar ook de omgeving waar de frituurpan staat in gevaar brengen. 2. Verplaats een brandende frituurpan niet.
De vier meest voorkomende oorzaken van brand in huis zijn: Elektrische apparaten. CV-ketel of meterkast. Koken op gas.
Branden veroorzaakt door defecte huishoudelijke apparatuur:
Wasmachine 14%; Wasdroger 12%; Vaatwasser 11%;
Uit recent onderzoek is gebleken dat een aantal Bosch, Siemens, Neff en Constructa vaatwassers brandgevaarlijke onderdelen bevatten. Een elektrisch onderdeel van een aantal versies machines van de eerder genoemde merken kan oververhit raken. In zeer zeldzame gevallen kan dit zelfs tot brand leiden.
Herbruikbaar? In principe gebruik je bakpapier maar één keer en gooi je het daarna weg, maar het kan geen kwaad om het voor een tweede keer te gebruiken. Wanneer je het papier weggooit, doe dit dan niet in de papierbak, maar bij het normale afval. Als je vaker bakt is, is een siliconen bakmat een aanrader.
Maak van het bakpapier een vochtige prop
Dat doet hij door er eerst een prop van te maken en die onder de kraan te houden. Knijp het vervolgens nog wat uit en strijk het dan glad over de bakplaat. Het dient 2 doelen: het blijft liggen en scheurt minder snel.
Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C. Toch vlammen? Schakel de oven uit en hou de ovendeur in elk geval dicht, door gebrek aan zuurstof dooft de brand vanzelf.
De apparaten staan op stand-by
Iedereen laat wel eens een apparaat op stand-by staan. Toch is het veel verstandiger om ze helemaal uit te zetten. Als een apparaat op stand-by staat, blijven de onderdelen namelijk nog steeds warm. En door ze helemaal uit te zetten, bespaart u ook nog eens energie.
Alle elektrische apparaten ontwikkelen warmte wanneer ze worden gebruikt. Om brand in elektrische apparaten te voorkomen is het belangrijk dat de apparaten vrij van stof blijven. Moderne televisies zullen niet zomaar in brand vliegen. Ze zijn veilig, ook als ze op de stand-bystand staan.
Voor vuur heb je drie dingen nodig: zuurstof, brandstof en warmte. Als je één van die drie dingen weghaalt, dan dooft je vlam. Met het ijsklontje haal je de warmte weg. Als je het lontje uit de kaars trekt, haal je de brandstof weg (het kaarsvet).
Gebruik een speciale schuimblusser voor vetbrand
Hiermee dicht u de brandende vloeistof af met schuim en kan er geen zuurstof bijkomen. Verdere actie hierna is niet nodig. Een CO2-blusser kan ook, maar dan is er na het blussen nog snelle afdekking met een deksel of blusdeken nodig.
Poederblussers zijn geschikt voor de meeste branden in woningen, en ook voor auto's, caravans, zomerhuisjes en boten. Er zijn poederblussers van 1kg in de handel, speciaal voor kleine branden en om mee te nemen op reis. Neem tijdens het blussen met een poederblusser wat afstand om effectief te kunnen blussen.