Het geheugentype (flash geheugen) in een SD-kaart heeft een beperkte levensduur qua aantal schrijfbewerkingen (ca.100000).
In principe hebben de moderne geheugenkaartjes een behoorlijk lange levensduur. Als je ze nauwelijks gebruikt, zal je de data over 50 jaar nog altijd kunnen uitlezen. Echter zorgt slijtage voor een flinke verkorting van die levensduur.
Een SD-kaart is sneller en betrouwbaarder dan een USB-stick en vaak niet eens duurder in aanschaf. Ook hier geldt dat je moet letten op de capaciteit en zeker niet te groot moet gaan. Hoe groter de kaart is, hoe zwaarder een set-up het heeft met het lezen en laden van de tracks.
Alle microSD® geheugenkaarten vertonen slijtage wanneer de vastlegde informatie zeer vaak wordt overschreven. Het regelmatig formatteren van de kaart kan de levensduur verlengen en de prestaties verbeteren.
Met 128 GB aan opslaggeheugen hoef je niet om de haverklap ruimte vrij te maken op je telefoon. En kun je vrijuit nieuwe games downloaden om te spelen. Het is genoeg opslaggeheugen om bij normaal gebruik foto's te maken, series offline op te slaan en af en toe spelletjes te spelen.
64 GB: genoeg voor basisgebruik
Met 64 GB heb je genoeg opslag voor basisgebruik. Naast bellen en whatsappen heb je ook een aantal social media apps op je iPhone staan. 64 GB is daarnaast genoeg om games te spelen. Je maakt gebruik van streamingdiensten zoals Netflix en Spotify en je neemt geen 4K video's op.
Hoog: Beste videokwaliteit: Standaarddefinitie: tot 1 GB. High definition: tot 3 GB. Ultra high definition (4K): tot 7 GB.
1 GB is 1024 MB. Om een voorbeeld te geven. Een camera met een beeldsensor van 12 megapixels, maakt foto's die gemiddeld 3,6 MB groot zijn. Op een SD-kaart van 1 GB kun je dan zo'n 284 foto's opslaan.
Om uit te rekenen hoeveel foto's op het geheugenkaartje opgeslagen kunnen worden deel je het aantal Megabytes van het geheugenkaartje (bijvoorbeeld 8 GB = 8 000 MB) door het aantal megabytes van een gemaakte foto (bijvoorbeeld gemiddeld 20 MB). In zo'n situatie kun je ongeveer 400 foto's op één geheugenkaartje bewaren.
SD-kaarten zijn een stuk minder veilig dan je denkt, harde schijven zijn notoir onbetrouwbaar en met SSD-schijven is het niet heel veel beter gesteld. Ook in de cloud kan er van alles mis gaan. Kortom: zonder een goede strategie ben je vroeg of laat je foto's kwijt en één back-up is geen back-up.
Eén GB (gigabyte) staat gelijk aan 1000 MB (megabyte). Makkelijker gezegd: met één gigabyte kun je ongeveer 286 foto's maken of 10 minuten film opslaan.
Het is dus aan te raden je geheugenkaart eens in de zoveel tijd te formatteren. Zorg er wel voor dat je eerst een goede backup van je foto's hebt! Bij aanschaf van een nieuwe geheugenkaart is het ook slim om hem eerst te formatteren in de camera voordat je ermee gaat fotograferen.
Dit betekent dat er met een capaciteit van 16 GB ongeveer 640 foto's gemaakt kunnen worden. Voor 64 GB zijn dit er ongeveer 2560 en voor 256 GB zijn dit er ongeveer 10.240.
128 GB: genoeg voor de gemiddelde gebruiker. 256 GB: foto's, video's, series en muziek offline opslaan. 512 GB: je volledige foto-, video- en filmcollectie opslaan.
Een SD kaart voor je telefoon of tablet vergroot het geheugen van het apparaat. Voor je telefoon heb je een micro SD kaart nodig. Dit is een zeer klein kaartje dat precies passend is voor je smartphone. Een micro SD kaart is zowel voor Android als voor iOS beschikbaar.
Daarvan, hoeveel foto's op 500gb? 250.000 foto's gemaakt met een camera met 12 MP; 250 films of 500 uur aan HD-video; of. 6,5 miljoen documentpagina's, meestal opgeslagen als Office-bestanden, pdf's en presentaties.
Als de SD-kaart niet wordt herkend in Instellingen, verwijder je de SD-kaart en plaats je deze opnieuw. Zodra de kaart is herkend in Instellingen, volg je de onderstaande stappen om de SD-kaart te formatteren als draagbare opslag.