Mogelijk gaan na die datum de smaak, geur of kleur achteruit, maar eten kan in principe prima. Bij twijfel, zegt Devlieghere, geldt 'kijken, ruiken, proeven'. Een dichte ketchupfles kun je volgens het Voedingscentrum heel lang bewaren, omdat het product voldoende verhit is geweest en er geen bacteriën bij kunnen komen.
Houdbaarheid Mayonaise
Een nog niet geopende pot of fles gekocht mayonaise kun je doorgaans 2 tot 4 maanden buiten de koelkast bewaren. Is de pot of fles geopend, dan moet je dit in de koelkast bewaren. Vanzelfsprekend wel de verpakking dicht doen, anders kan het uitdrogen.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
In de koelkast kan je het zes maanden bewaren, maar op kamertemperatuur zal je na dertig dagen het verschil wel echt proeven."
Neem ketchup. In de kast kun je een geopende ketchupfles slechts een maand bewaren zonder smaakverlies, maar als je de fles in de koelkast bewaart dan is de ketchup 9 maanden tot 1 jaar te gebruiken.
Je kunt de ketchup natuurlijk ook invriezen. Dan blijft hij maandenlang goed.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
“Ketchup bestaat onder andere uit azijn en tomaten. Die zijn van nature ook zuur. Daardoor kan je ketchup op kamertemperatuur bewaren”, aldus de experten. “Tenzij je natuurlijk graag koude ketchup bij je frietjes eet, dan zet je de fles wel gewoon in de koelkast.
5. Mayonaise. Romige sauzen als bijvoorbeeld mayonaise kun je beter niet in de vriezer bewaren. Room ontbindt als het ingevroren wordt, waardoor je dus absoluut geen lekkere romige saus meer hebt als je het eenmaal ontdooit.
Eenmaal geopend bewaar je het flesje natuurlijk wel in de koelkast en dan blijft hij met gemak maanden lang goed. Er zijn merken die aanraden de saus binnen een bepaalde periode na openen te gebruiken, maar ook dat melden ze dan op de fles. Check de fles dus even.
Salsa- en tacosaus
Salsasaus wordt meestal gebruikt voor op taco's of burrito's. Het product kun je het beste in de koelkast bewaren, daar blijft ongeveer één maand goed.
Sambal, chilisaus en andere hetere sauzen bevatten chili en vaak ook nog veel zout. Die hoeven dus vast niet in de koelkast, toch? Nou, eigenlijk wel. In de bewaarwijzer van het Voedingscentrum staat dat ook dit soort sauzen 9 maanden tot 1 jaar goed blijven als u ze gekoeld bewaart.
Sauzen zoals mayonaise, curry en knoflooksaus bewaar je na opening in de koelkast.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Kan mayonaise beschimmelen? Je kunt het beste vaststellen of Mayonaise niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Mayonaise niet meer goed ruikt of beschimmeld is dient het weggegooid te worden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mayonaise is ranzig, ruikt en smaakt anders of is verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Kan ik de salades invriezen? Nee, dat is niet mogelijk. Als je een salade invriest, verliest deze namelijk zijn smaak en structuur. We kunnen dus niet in staan voor de kwaliteit van een ingevroren salade.
Wanneer je de mosterd buiten de ijskast bewaart, komt de waterachtige laag pas wanneer de pot bijna leeg is. De smaak van de mosterd verandert niet. Mosterd zou voldoende azijn bevatten om bacterievorming tegen te gaan en kan je bijgevolg bewaren in een voorraadkast.
Hoe moet je Mayonaise bewaren? Geopende Mayonaise kan 9 tot 12 maanden in de koelkast bewaard worden.
Worcestershire sauce
Maar net als azijn kan je het lang bewaren, vaak wel tot twee jaar, en hoeft dat niet gekoeld.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Kun je saus invriezen? Je kunt saus prima invriezen zolang het niet te lang onverpakt op kamertemperatuur (of warmer) heeft gelegen. Daarnaast moet je verse saus (na bereiding) zo snel mogelijk luchtdicht verpakt achterin de diepvries leggen bij een constante temperatuur van minimaal -18°C.
Houdbaarheid Pesto
Vers gemaakt pesto is tot 7 dagen houdbaar in de koelkast, maar de pesto moet dan wel afgedekt zijn. Ook een geopende pot gekocht pesto is ongeveer tot 7 dagen houdbaar. Hierbij moet dan de deksel er wel opgedraaid zijn. Bij gerechten met pesto hangt het eerder van de overige ingrediënten af.
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).