Fietsen zijn natuurlijk enorm duurzaam. Als u goed met uw fiets omgaat, dan zal deze al snel meer dan tien jaar meegaan. Bij elektrische fietsen zit het net wat anders. Vrijwel alle onderdelen hiervan zullen bij goed gebruik de levensduur van tien jaar ook prima halen.
Gemiddeld gaat een e-bike tussen de 8 en 12 jaar mee. Gelukkig heb je zelf voor een deel in de hand hoe lang jouw e-bike meegaat. Vrijwel alle onderdelen halen bij goed onderhoud namelijk de levensduur van 10 jaar.
Een Bosch middenmotor kan gemiddeld tussen de 20.000 en 30.000 km mee gaan. De levensduur hangt echter af van verschillende factoren, zoals het gebruik, het terrein, het gewicht van de berijder en het onderhoud. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van de motor verlengen.
De rest van de e-bike
Oké, het frame, de basis van elke fiets, gaat dus minimaal tien jaar mee. Hoe zit het dan met de rest van de elektrische fiets? Een e-bike bestaat uit allemaal losse onderdelen die aan het frame zijn bevestigd. In principe kun je er dus alles afhalen.
De maximumsnelheden uit het 'Reglement verkeersregels en verkeerstekens' gelden niet voor fietsers. Op fietspaden geldt wel een maximum van dertig kilometer per uur, maar enkel voor 'bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen, uitgerust met motor'.
De gemiddelde snelheid van een fietser is dus van meerdere aspecten afhankelijk. Door zo licht mogelijk van gewicht en zo gestroomlijnd mogelijk te zijn kunnen wielrenners gemiddeld zo'n 25-30 kilometer per uur fietsen. Je snelheid tijdens het fietsen op een stadsfiets is gemiddeld 17 kilometer per uur.
Het hangt ervan af. Rustig fietsen is helemaal niet zo een zware inspanning. Iedereen kan rustig fietsen een paar uur per dag volhouden en daarmee ben je zo 60 of meer kilometer verder. Echte, als je niet gewend bent een paar uur per dag in de fietshouding te zitten heb je wel kans op klachten.
Op een verharde weg ligt de gemiddelde snelheid van een mountainbike rond de 20 km per uur. Op een onverharde weg ligt de fietssnelheid rond de 10 tot 15 km per uur.
Die 30 minuten staat gelijk aan ongeveer 3-5 kilometer per dag fietsen, afhankelijk van de snelheid en intensiteit van de fietstocht.
Stel je fietst 80 km met een gemiddelde van 25km/h dan ben je daar iets meer dan 3 uur mee bezig.
De gemiddelde fietssnelheid ligt rond 12 km per uur. Mannen tussen 25 jaar en 55 jaar fietsen sneller dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Zij halen een gemiddelde snelheid van 14 km per uur, vrouwen zijn ongeveer 2 km per uur langzamer.
Per 100 wattuur kun je gemiddeld 30-35 km fietsen. Bij een 400Wh accu is de gemiddelde actieradius volgens Bosch 130km. Onlangs bracht Bosch een nieuwe 750Wh-accu uit met een nog grotere actieradius.
Een fiets die tussen de 3000 en 7000 kilometer heeft gereden, is op zich nog redelijk goed. Heeft de fiets meer dan 10.000 kilometer gereden, dan weet een koper dat de kans aanwezig is dat er op korte termijn grote uitgaven aankomen.
“25 km per week fietsen is al voldoende om een positief effect op de gezondheid en calorieverbruik te hebben, dat is dus maar 2 keer 2,5 km per dag en de verplaatsing in de stad is meestal dat”, aldus VUB-professor Bas de Geus. Hij liet gedurende 1 jaar ongetrainde gezonde mannen en vrouwen naar het werk fietsen.
Als u nieuw bent met wegfietsen, vraagt u zich af hoeveel kilometer u moet fietsen op een uitstapje. In theorie zou deze afstand tussen de 15 en 30 kilometer moeten zijn. Maar dit zal van verschillende parameters afhangen, o.a. van uw sportachtergrond en het hoogteverschil.
Door de verschillen tussen het vrouwen- en mannenlichaam, is ook de snelheid en duur van het fietsen verschillend. Vrouwen rijden gemiddeld rond de 22 km/u en maken tochten van ongeveer 40 km. Mannen rijden tijdens een rondje fietsen gemiddeld rond de 26 km/u en maken tochten van ongeveer 50 km.
Op fietspaden mag je niet harder dan dertig kilometer per uur, maar die regel is er alleen voor bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen. Mag je op de fiets dan alles en iedereen keihard voorbij sjezen? Ja, zolang je het maar niet gevaarlijk doet. Doe je dat toch, dan kun je een boete krijgen.
De snelste e-bikes
Zo heeft een Britse fabrikant een e-bike geïntroduceerd die een topsnelheid heeft van 100 km/u. Deze fiets heeft een 20 pk sterke elektromotor die met volle accu's 130 kilometer ver kan komen. Hiervoor hoeft de fiets maar anderhalf uur aan het stopcontact.
Hoe vaak je een fietsaccu moet opladen ligt aan de capaciteit van de accu en de afstanden die je fietst. Gemiddeld gaat een fiets met een capaciteit van 500 Wh met de sterkste ondersteuning van ongeveer 60 tot 70 kilometer mee. Met weinig ondersteuning zal dit ongeveer 150 kilometer zijn.
Stella: 5 jaar.
Een e-bike wordt met minstens dezelfde kwalitatief hoogwaardige materialen gemaakt. Het is echter wel zo dat de aanschaf van een e-bike duurder is dan bij een normale fiets. Dit is logisch, want bij een e-bike zit ook een fietsaccu en motoraandrijving. Een fietsaccu is overigens vaak na 5 tot 6 jaar aan vervanging toe.