Zandcementvloer of beton? Een cementdekvloer of zandcementvloer is niet hetzelfde als een betonvloer. Het grootste verschil is dat een cementdekvloer een dekvloer is, en een betonvloer als afwerkvloer dient. Een betonvloer bestaat uit cement met eventueel kalk.
Zandcement is te herkennen aan een wat poreuzer (korreliger) oppervlak dan bijvoorbeeld beton (beton is meestal glad en bij beschadiging zie je kiezels in het oppervlak). Daarnaast is er géén grove kiezel te zien.
Betonrot herkent u aan de lichtbruine kleur van de roest of u ziet afgebrokkelde stukjes beton. Een Kwaaitaalvloer ziet eruit als een gewelven kelder, met bogen aan de onderkant. Tussen iedere boog zit 50 cm. Een Mantavloer is rechte betonribben van 120 cm breed.
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.
Een cement dekvloer, ook wel zandcement vloer genoemd, is een smeervloer die bestaat uit zand, cement en water. Het is een aardvochtige cement mortel en heeft als hoofddoel de oude of nieuwe ondervloer te egaliseren of vlak te maken.
Zandcementvloer of beton? Een cementdekvloer of zandcementvloer is niet hetzelfde als een betonvloer. Het grootste verschil is dat een cementdekvloer een dekvloer is, en een betonvloer als afwerkvloer dient. Een betonvloer bestaat uit cement met eventueel kalk.
Voordelen van de zandcementvloer zijn vooral dat hij goed tegen vocht kan en goed op afschot is te leggen. Een zandcementvloer is geen constructieve vloer; er moet altijd een draagvloer zijn (gewapend beton, houten balken o.d.). M.b.t. een (zandcement) dekvloer (Berkers vloeren):
De algemene verhouding van metselspecie is 1 deel cement op 3 delen zand (metselzand, korrelgroep 0-2, dus korrels van 0,063 tot en met 2 mm). Sommige metselaars prefereren een vettere specie (verhouding 1 cement op 2,5 zand) of juist een schralere (1 op 3,5).
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Een dekvloer van zandcement wordt meestal aangebracht op een onderliggende dragende, ruwe vloer. Nieuwbouw wordt vaak met een ruwe vloer opgeleverd. Om de vloer te kunnen verven, of er tegels, linoleum of bijvoorbeeld parket op te leggen, moet de vloer egaal glad zijn. Dat kan je bereiken met een zandcement dekvloer.
Betonrot is in principe dus vrij eenvoudig te herkennen aan de zichtbare en roestige ijzers én aan de donkergekleurde vlekken / plekken op bijvoorbeeld een balkon. Soms is de metalen bewapening zelfs al voor een gedeelte verdwenen en zie je rondom het ijzer flinke roestplekken zitten.
Kwaaitaalvloeren zijn te herkennen aan de gewelfde onderkanten van de elementen die 500mm breed zijn en 180 mm of 205mm hoog. Op de kopse kant zit meestal een kunststof kopschot waarin de naam Kwaaitaal zichtbaar is. Soms staat de naam Kwaaitaal gestempeld op de onderkanten.
Noël Naert: “De blauwachtige kleur komt soms voor bij het gebruik van hoogovencement en is het gevolg van de erin aanwezige ijzer- en mangaansulfides. Na contact met de lucht oxyderen deze sulfides en worden ze na enige tijd kleurloos.
Tegels of beton
Je kunt eenvoudig een nieuwe betonvloer over een bestaande betonnen ondervloer laten gieten. Je bestaande vloer moet dan alleen opgeschuurd worden. Zo krijg je uiteindelijk een ruw oppervlak, waarop de nieuwe gietvloer zich goed kan hechten. Ook een tegelvloer kan je laten overgieten.
De kant-en-klare zandcement mortel is geschikt voor diverse basis toepassingen en kan worden toegepast voor het maken van lagen onder afschot. Basis zandcement 729 kan zowel binnen als buiten worden toegepast.
Van nature zijn zandcement en beton niet volledig waterdicht. Door de poriën in het materiaal kan er vocht de vloer binnenkomen en bij doorlopende poriën lekt het vocht zelfs door. En uiteraard bestaat er later de kans dat poriën iets groter worden en er scheurtjes ontstaan.
Voor 1 kuub is zelf beton maken weliswaar goedkoper maar dan moet je wel zelf slepen met alle zakken zand en cement, mixen en vergeet niet het slepen met een zware betonmolen. Voor een paar tientjes meer krijg je het beton dus kant-en-klaar op uw locatie gestort.
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is.
Voor iedere m3 beton heeft u ongeveer nodig: 325 kg cement (13 zakken van 25 kg) 650 kg metselzand (26 zakken van 25 kg) 1300 kg betongrind (52 zakken van 25 kg)
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
En dit houd in, is de steen glad of is die ruw. Bij een gladde steen heeft de specie als het ware geen grip. En vaak is het zo dat men bij een ruwe steen de zuigvermogen ook groter is. Doordat de steen zoveel water aan de metselspecie ontrekt stopt het chemische proces tussen cement en het water.
Cement is van nature en poreus en niet waterdicht. Het is dus altijd belangrijk het eindproduct waterdicht te maken. Hiervoor kan een sealer gebruikt worden, maar beter nog is de waterdichting van binnenuit toe te passen.
Zandcementdikte bij hechtende zandcementvloer
Komt de cementgebonden zandcement rechtstreeks op de draagvloer, dan is de minimale dikte van je zandcement zo'n 30 à 50 mm. Ga je voor een anhydriet, dan hanteer je een minimale dikte van 40 mm.
De prijs van een zandcementdekvloer is afhankelijk van de laagdikte (hoe dik de vloer is) en het aantal vierkante meter. Meestal is de vloer 6 a 7 centimeter. De prijs per m2 van het smeren van een cementdekvloer kost tussen de €25 en €55 per vierkante meter.
De droogtijd van een zandcementvloer duurt 1 week per cm. Dus wanneer de dikte 4 cm is, dan dient men 4 weken te wachten tot de zandcementvloer droog is. Echter is de vloer wel beloopbaar na 24 uur. Om te voorkomen dat de vloer te snel droogt, kun je een folie over de drogende vloer leggen.