Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.
De vaginale afscheiding na de bevalling duurt gemiddeld 4 tot 8 weken. De eerste dagen is er veel bloedverlies en is het bloed helderrood. Na 3 à 4 dagen neemt het bloeden geleidelijk aan af en wordt het een bruin bloederig vocht, dat een week later geel of wit wordt.
De regel is dat het vloeien 6 weken aan kan houden, maar dat kan in werkelijkheid ontzettend per vrouw verschillen. Gemiddeld stopt het bloeden tussen de 3 en 4 weken na de bevalling, en een paar dagen na de bevalling zou het bloeden al wat minder moeten worden en op een normale, milde menstruatie moeten lijken.
Soms is je eerste menstruatie dan pas na een jaar of zelfs langer. Je ongesteldheid kan uitblijven tot je stopt met borstvoeding, minder borstvoeding gaat geven of totdat je stopt met de nachtvoedingen. Toch worden vrouwen die borstvoeding geven gemiddeld vier tot zes maanden na de bevalling weer ongesteld.
Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Ook grote klonten bloed. Zolang je bloed verliest is het advies: niet in bad gaan (douchen mag wel)
Vaak komt je ontlasting pas na een aantal dagen (3e dag: kraamtranendag) weer een beetje op gang. Dat komt omdat je darmen tijdens de bevalling zijn leeg geduwd en het even duurt voordat de darmbewegingen (peristaltiek) weer op gang komt.
Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt. Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is en zolang de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is kunnen er met de penis bacteriën naar binnen gebracht worden die voor een ontsteking kunnen zorgen.
Bij sommige vrouwen gaat dit vanzelf, bij andere vrouwen is er hulp bij nodig, bijvoorbeeld door een baarmoeder massage of het toedienen van oxytocine. Het is de bedoeling dat jouw placenta volledig de baarmoeder verlaat. De verloskundige of gynaecoloog zal deze na de bevalling controleren.
Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je weer seks hebben omdat je baarmoeder dan weer hersteld is en het bloedverlies is gestopt. Je kunt dan wel weer voor het eerst menstrueren en dus ben je weer vruchtbaar. 4 weken na de bevalling kun je alweer zwanger worden.
Omdat de eisprong twee weken voor de ongesteldheid plaatsvindt, kun je dus vier weken na de bevalling al weer vruchtbaar zijn. Als je flesvoeding geeft, word je meestal na een week of zes tot acht weer ongesteld.
Als je meer dan 1 liter bloed verliest na de bevalling, heb je veel bloedverlies. Dit gebeurt bij ongeveer 3 op de 100 vrouwen. Meestal komt het bloed uit de baarmoeder. Soms kan er ook veel bloed komen als je bij de bevalling bent uitgescheurd of ingeknipt.
U bent kraamvrouw tot 6 weken na de bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Wat kunt u verwachten? In de kraamperiode is hygiëne erg belangrijk.
Sommige vrouwen worden 4 weken na de bevalling weer ongesteld, anderen pas weer na het stoppen van de borstvoeding. Twee weken voor de menstruatie is de vruchtbare periode. Daardoor kan je dus al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Ontzwangeren na de bevalling duurt ongeveer negen maanden.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is.
De spieren en pezen rond het bekken en de bekkenbodem hebben een maand na de bevalling ongeveer 20% van de normale kracht. Span je bekkenbodem bewust aan bij het optillen en dragen van je baby. Probeer niet meer te tillen dan het gewicht van de baby (5 kg).
Tijdens het ontzwangeren herstelt je lichaam hiervan. Hoe lang het herstel duurt verschilt per vrouw. De één voelt zich met twee maanden weer topfit, de ander kwakkelt nog een jaar door. Gemiddeld kost het acht tot twaalf weken om te ontzwangeren.
Het is algemeen bekend dat je niet nóg een keer zwanger kunt raken tijdens de zwangerschap. Toch? Wat blijkt, het is toch wel mogelijk om zwanger te raken, terwijl je al zwanger bent! Echter is het wel héél erg zeldzaam, dus geen zorgen.
De Wereldgezondheidsorgansatie raadt aan om 18 tot 24 maanden te wachten tussen twee zwangerschappen, om zeldzame complicaties zo veel mogelijk te vermijden.
Het algemene advies luidt “9 maanden zwanger betekent 9 maanden ontzwangeren”. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, je hormonen om weer in balans te komen en jullie gezin om te wennen aan de nieuwe situatie en rust en ritme op te bouwen.
De organen en de baarmoeder zullen na een bevalling even de tijd nodig hebben om weer op hun plek te komen. Soms kan dit een aantal weken duren. Daardoor kan buikpijn ontstaan. Klachten over buikpijn zijn soms ook het gevolg van niet goed functionerende darmen; er kan sprake zijn van verstopping of juist van diarree.
Door te bewegen kan het gebeuren dat de navelstreng om de nek van je kindje komt te zitten. Hier heb je het dus over de navelstreng om de nek bij de bevalling, dit noemen we ook wel een omstrengeling. Dit vormt in de meeste gevallen geen probleem, maar toch is het iets waar ouders vaak erg angstig over zijn.
Stolsels bestaan uit samengeklonterd bloed en kunnen variëren in grootte en zijn soms wel zo groot als een grapefruit. Hier hoef je niet van te schrikken, dit is normaal. De eerste paar dagen na de bevalling is het bloedverlies helderrood van kleur en na een aantal dagen wordt het bloedverlies wat bruiner.
De meeste vrouwen ervaren pijn bij de eerste keer gemeenschap na de bevalling (85,7%). Bij achttien maanden na de geboorte heeft 24% van de vrouwen nog pijnklachten bij vrijen.
Het bloed kan meteen of pas uren na de seks uit uw vagina komen. Het kan weinig zijn, bijvoorbeeld een paar druppels bloed of slijm dat een beetje bruin is. Het kan ook veel zijn. Sommige vrouwen verliezen na de seks meer bloed dan wanneer ze ongesteld zijn.
De komst van uw baby
Zij laat u afwisselend persen en zuchten om inscheuren zoveel mogelijk te voorkomen. Na een tijdje is het hoofdje van de baby langzaam te zien en wordt uw baby geboren. Als alles in orde is wordt u kindje met een doek afgedroogd en gelijk op uw borst gelegd. Wat een bijzonder moment!