Afhankelijk van de soort kwartels wordt er gemiddeld één ei per 18 tot 24 uur gelegd. De japanse kwartels zijn het zwaarste, en leggen over het algemeen ook de grootste eitjes. Om deze reden zijn ze al lang gedomesticeerd.
Broedt van mei tot augustus; meestal één tot twee legsels met 6-18 eieren, maar het broedseizoen kan variëren in gebieden met gematigd klimaat. Sommige Zuid-Europese broeders doen later in het seizoen noordelijk - onder meer in Nederland - een tweede poging. Broedduur 15-20 dagen.
Omdat ze zo lekker klein zijn, zijn gekookte kwarteleitjes ideaal als appetizer, door de soep of salade óf als onderdeel van een lunchbox. Voor een zachtgekookt kwarteleitje is 2,5 minuten koken voldoende. Na 4 minuten is je ei echt hardgekookt. Wij eten ze graag zachtgekookt met een beetje grof zeezout.
Vrijwel alle kwartels die als huisdier worden gehouden zijn zogenaamde oorspronkelijke, dus niet-gedomesticeerde soorten, wat inhoudt dat deze dieren in hun vorm en gedrag in feite nog natuurlijke vogels zijn. Kwartels worden in gevangenschap tot zo'n vijf jaar oud.
Een te donker hok kan de oorzaak zijn. Waarom stop je ze in een te donker hok. Het kan ook zijn dat het allemaal haantjes zijn. Bij kwartels is het onderscheid niet altijd duidelijk tussen hennen en haantjes.
Bij een gewichtafname van 15 % op het hele broedproces zijn de eieren bevrucht. Je kan dit dus per dag uitrekenen en per dag controleren. Door van te voren uit te rekenen wat het afnamegewicht moet zijn, kun je controleren of de eieren voldoende afvallen.
Houd kwartels niet samen met kippen. Kippen gedragen zich dominant over kwartels en jagen ze de stuipen op het lijf. Er is ook meer kans op ziekten.
Geschikte bijvoeding is bijvoorbeeld vogelmuur, fris jong gras, sla, wortel of meloen. Meelwormen of buffalowormen mogen in kleine hoeveelheden worden bijgevoerd. Zorg altijd voor een bakje grit. Dit zorgt voor voldoende kalkopname en een goede vertering van het voedsel.
Kwartels kunnen het hele jaar buiten gehouden worden. Zorg wel dat de kwartels uit de wind lopen. Als bodembedekking kan schoon, scherp zand gebruikt worden. Dit moet wel een laag van minimaal vijf centimeter diep zijn.
Kwarteleieren zijn goed verkrijgbaar. Deze eieren bevatten zes keer meer vitamine B1, twaalf keer meer vitamine B2, vitamine A, D en E, zeven keer meer ijzer en vijf keer meer fosfor dan een normaal kippenei. Daarnaast worden ze aangeraden bij o.a. allergieën, hoge bloeddruk, en bloedarmoede.
Je kunt ze koken en eten zoals je kippeneieren zou koken en eten, of je kunt ze als garnering gebruiken voor chiquere gerechten.
Drie kleine grondkwartels, zoals bv. de Chinese dwergwartel en de Japanse kwartel, hebben minimaal 2 m2 grondoppervlak nodig en veel schuilplekken. Uiteraard is een groter verblijf altijd beter, omdat ze zo voortdurend kunnen rondlopen.
Afhankelijk van de soort kwartels wordt er gemiddeld één ei per 18 tot 24 uur gelegd. De japanse kwartels zijn het zwaarste, en leggen over het algemeen ook de grootste eitjes. Om deze reden zijn ze al lang gedomesticeerd. Ze worden al lang gehouden voor hun vlees en eieren als delicatesse.
Ligt er een beetje aan; meestal tussen 16 en 18 dagen, maar soms ook al na 14 dagen vanaf het moment dat de hen begint te broeden. als het erg warm is lijkt het wel of de eieren sneller uitkomen dan wanneer het kouder is.
Kwartels kunnen niet los in de tuin, ze zijn ook niet honkvast zoals kippen, bovendien zijn ze een heel kwetsbaar doelwit voor alles en iedereen.
De roep zal duidelijkheid brengen. Een kwartelhaan roept in de volière meer als er geen hen bij zit. In het voorjaar wordt het roepen van een kwartel voorafgegaan door het z.g. "maawen" een geluid dat door het woord juist wordt weergegeven.
Chinese dwergkwartels zijn winterharde vogels, maar een tocht- en vorstvrij nachthok waarin zij zich kunnen terugtrekken verdient de voorkeur. Hou er bij het nachthok rekening mee dat niet alle kwartels een trappetje willen gebruiken, maak het nachthok en de opening dus gewoon op grondniveau.
Re: konijn met kwartel
Daarnaast denk ik zelf dat het geen goede combi is omdat kwartels echt vluchtdieren zijn en echt een ren nodig hebben die begroeid is met schuilplekken. Mee eens. Kwartels zijn veel te schuw om ze met konijnen samen te houden. En als ze schrikken vliegen ze op.
Dit is het ideaal want de eetbakken bevatten ongveer een kilogram voer en de kwartels eten op het einde van hun vetmestperiode ongeveer 35 gr per dag.
Beter is nog iets meer ruimte en vergeet niet om ook de hoogte in te gaan. De kwartels vliegen soms recht omhoog en vallen dan in een glijvlucht weer naar beneden. Wil je echt de ruimte geven dan gewoon lekker 4 m2 meter of nog meer. Ook vinden ze veel bosjes en beschutting fijn.
Er zijn geen strikte vereisten voor de grootte van je kwartelhok, maar er mogen niet meer dan vijf dieren op één vierkante meter leven. Het hok van je kwartels moet ook een bepaalde hoogte hebben. Experts adviseren minimaal 50 centimeter.
Wat eet de kwartel? De kwartel eet zaden van akkeronkruiden en graangewassen maar ook ongewervelden (voornamelijk insecten) die het van de grond pikt.
Japanse kwartel in de volière houden
Japanse kwartels kunnen zeer goed in een volière gehouden worden. Ze worden vaak gehouden voor de activiteit op de grond, immers zijn zij vrijwel de hele dag aan het scharrelen op de grond op zoek naar (levend) voedsel. Ook zijn het de opruimers van de volière.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.