Enkele populaire gerechten en sauzen met kokosmelk zijn: kerry-kokossaus, groene curry, Daging Rendang, broccoli en pompoensoep. Na het bereiden van een maaltijd blijft er wel eens wat kokosmelk over. Maar kun je kokosmelk invriezen? Absoluut!
Je kan (een restje) kokosmelk zonder probleem invriezen (2 tot 3 maand) in een afgesloten vriesdoos. Hou er wel rekening mee dat de melk wat schift door het vriesproces. Dus na het ontdooien flink omroeren!
Curry: hoe bewaren, invriezen en opwarmen? Je kunt curry na het afkoelen 2 dagen bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten bak. In de vriezer is curry 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in de bak, zodat de curry bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbak barst.
In de vriezer kun je curry ongeveer 2 maanden bewaren. Als je de curry na het invriezen wil gebruiken moet je wel rekening houden met het ontdooien, het beste is om het een paar uur voordat je het wil eten eerst in de koelkast te zetten en daarna pas op te warmen. Zo loopt de temperatuur van het eten langzaam af.
Curry kun je ongeveer 2 maanden bewaren in de vriezer. Vers gemaakte curry kun je ongeveer 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, mits de curry afgesloten of afgedekt is. Buiten de koelkast moet curry dezelfde dag worden gegeten, want dat bederft vrij snel.
Pompoensoep met kokosmelk invriezen
Deze soep kun je heel goed invriezen. Gebruik kleine bakjes als je zo af en toe soep als tussendoortje wilt eten. Altijd makkelijk om iets in de vriezer te hebben staan!
In principe kan je bijna alle voedingsmiddelen invriezen: vlees, vis, brood, gebak, groenten, fruit, en zelfs enkele zuivelproducten zijn geschikt om in te vriezen. De vuistregel bij voeding invriezen is dat je het ongeveer 3 maanden ingevroren kunt bewaren, zonder kwaliteitsverlies.
Roomsaus invriezen is mogelijk gedurende ongeveer 3 maanden. Roomsaus schift vaak tijdens het invriezen. Door de saus na ontdooien goed door te roeren, is de roomsaus echter weer prima bruikbaar bij een groot aantal gerechten!
Kokoscrème (santen) kun je, na openen, maximaal 1 maand in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Je kunt alle soorten saus invriezen, maar sommige zijn minder geschikt omdat ze schiften. Schiften is het proces waarbij stoffen van elkaar scheiden door bijvoorbeeld extreem lage temperaturen.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Absoluut! Het beste is om de nasi en kip separaat in te vriezen voor langere houdbaarheid. Rauwe kip kun je tot maximaal 9 maanden invriezen en voorgegaarde kip maximaal 3 maanden. Met name het invriezen van kip vereist de nodige aandacht om bacteriën als ESBL, Salmonella en listeria bacterie te voorkomen.
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn. Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer.
Het vaste stuk is nu bobbelig en soort van droog en het vocht is wittig/grijzig.
Wanneer het lijkt alsof de melk geschift is is dat eigenlijk de vaste stof van de kokosmelk die gescheiden is van het vocht. Dit kan op zich geen kwaad. Wanneer je de kokosmelk opwarmt zal het opnieuw een lopend geheel worden.
Giet het in een afsluitbaar bakje en bewaar het tot 2 dagen in de koelkast. Kokosmelk kun je beter niet in het blik bewaren, omdat het blik lastig af te sluiten is. Ook kan als het blik aan de binnenkant beschadigd is roest of vuil in het eten terecht komen.
Rendang kun je, eenmaal afgekoeld, in een afgesloten bakje ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. Na het afkoelen kun je rendang ook invriezen: in de vriezer is het maximaal 3 maanden houdbaar.
Reacties. In ongeopende verpakking blijft het zeker 1 jaar goed. Is de verpakking geopend geweest, dan blijft het luchtdicht afgesloten toch zeker een aantal maanden gewoon goed. Probeer eens of er nog smaak aan zit en of het niet plakt of anders ruikt.
Kokoswater is zeer kwetsbaar en onderhevig aan bederf. Daarom moet het direct uit de noot worden geconsumeerd of koel worden bewaard. Door pasteurisatie worden aanwezige bacteriën gedood en de kokoswatertjes langer houdbaar gemaakt.
Gerechten met crème fraîche
Heb je een gerecht met crème fraîche bereid? Dan kun je dit gerecht natuurlijk gerust invriezen. Kliekjes zijn meestal zo'n drie maanden houdbaar in de vriezer. Het ingrediënt crème fraîche verandert daar niets aan en kan dus gerust drie maanden ingevroren worden.
Mag je room invriezen? Restje room over? Bewaar het in de diepvriezer en laat voor gebruik ontdooien in de koelkast. Opkloppen lukt daarna niet meer (in het geval van slagroom) maar de room is wel nog perfect bruikbaar in saus of soep.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Instructies. De nasi, de bami of de nasi goreng af laten koelen tot op kamertemperatuur. Doe de nasi in porties in een diepvriesbak of diepvrieszak.
Invriezen bij voorkeur in diepvriesbakjes, niet in plastic zakken. Wikkel lasagne, de ovenschaal, of het bakje, nooit in aluminiumfolie. Dit folie kan afgeven, en de lasagne kan blauw worden.