Mottenballen
Mottenballen verspreiden (chemische) geuren waar motten niet tegen kunnen. Je plaatst één of meerdere ballen in je kledingkast en je vervangt ze, net als mottencassettes, na drie maanden.
Het popstadium duurt 2-6 weken. De volwassen bruine huismotten leven ca. 2 weken en vliegen van juni tot augustus, al kunnen ze in verwarmde ruimten het hele jaar worden waargenomen.
Zes mottenballen geven maximaal drie maanden bescherming tegen motten in een kledingkast van gemiddelde grootte. Leg de mottenballen verspreid in de kast en houd deze zoveel mogelijk gesloten voor het beste resultaat.
Naftaleen / Mottenballen
De damp van naftaleen was zowel afstotend als dodelijk voor motten (dodelijk als het naftaleenhoudende mottenmiddel in een luchtdichte plastic zak zat met de motten/textiel). Helaas is de stof zeer giftig als het door mensen wordt ingeademd en gevaarlijk bij langdurig contact met de huid.
Hoe kan je de geur van mottenballen verwijderen? De geur van mottenballen verdwijnt het snelst door warmte en niet door kou. Hang een winterjas dus niet een dagje buiten om te luchten. In plaats daarvan steek je het kledingstuk een poosje in een warme droogautomaat.
Haal je kledingkasten leeg en was al het textiel op hoge temperaturen (50 of 60 graden). Door kleding heet te wassen, doodt je eitjes en mottenlarven. Hang het daarna niet meteen terug in de kast: zorg eerst dat de volwassen motten verdwijnen, anders leggen ze weer eitjes.
Motten houden niet van licht en worden niet graag gestoord. Leg een vel wit papier onderin je kast. Liggen er tunnelvormige spinsels en korrels op? Dan weet je dat mottenlarven zich in jouw textiel hebben genesteld.
Motten zijn dol op ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en warme temperatuur. Ze komen je huis vaak binnen als het nog eitjes of larven zijn, tussen bijvoorbeeld tweedehands kleding of opgezette dieren. Hieruit ontstaan al snel nieuwe motten, die direct op zoek gaan naar een partner om eitjes te leggen.
Zijn motten gevaarlijk? Volwassen motten doen niet of nauwelijks kwaad, maar het is niet raadzaam om ze in je huis te laten rondvliegen. Motten leggen namelijk eitjes in je huis, en zodra die uitkomen, komen er mottenlarfjes uit.
De vrouwtjes mot legt haar 50 tot 100 eitjes in de naden van wollen kleding, tapijten, huiden en vogelnesten. De motten komen meestal in juni tevoorschijn. Bij temperaturen van rond de 20 °C kunnen zich 4 generaties in een jaar ontwikkelen. In onverwarmde ruimten zijn dit 2 generaties in een jaar.
Motten staan, net als vlinders, symbool voor transformatie. In tegenstelling tot vlinders, leggen ze meer de focus op de schaduwzijde, omdat motten 's nachts actief zijn. Schaduw staat daarbij niet in verband met slecht of duister.
Enkele tekenen van een besmetting met kledingmotten zijn: Wormachtige larven die zichtbaar zijn op en in stoffen, de larven zijn vaak crème/ witkleurig met een bruine kop en zo'n 7-9 mm groot. Zijden buisjes/ tunnels/ webben die zichtbaar zijn op wol, inclusief kleding, dekens en vloerkleden.
Leg de mottenballen op verschillende plaatsen in de kledingkast en houd de kastdeuren zoveel mogelijk dicht om de geur binnen te houden.
Met een lamp en een laken kun je makkelijk nachtvlinders lokken. Met een lamp en een laken kun je makkelijk nachtvlinders lokken. Dat nachtvlinders op licht afkomen is algemeen bekend.
Azijn lijkt wel een wondermiddel tegen motten en hun larven. Het zuur in azijn zorgt dat de beestjes doodgaan. Je kan azijn op verschillende manieren inzetten. Je kan een spray klaarmaken met onverdunde azijn en zo de leeggemaakte voorraadkasten en kleerkasten tot in de hoekjes aanpakken met een doek.
Zes mottenballen geven gedurende maximaal drie maanden bescherming tegen motten in een kleerkast van gemiddelde grootte. Leg de mottenballen verspreid in de kledingkast en houd de kast droog en zoveel mogelijk gesloten.
Motten bijten, zoemen of steken niet. Toch kunnen ze erg vervelend zijn als je ze in huis hebt. Zo maken ze je kleding kapot of zitten aan je eten.
De kledingmot is ca. 4 tot 9 mm lang en heeft een vleugelspanwijdte van ca. 12 tot 16 mm. De kleur van de vleugels varieert afhankelijk van de voeding van lichtgeel tot donkerbruin glanzend en vertoont in vergelijking met die van de normale mot geen tekening.
Een effectief en milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel tegen motten is cederhout en cederolie. Neem blokjes cederhout, besprenkel deze met cederolie en leg ze in je kledingkast. Zorg daarnaast dat je textiel wast en in het vervolg altijd schoon opbergt.
Zeep. Wist je dat motten niet houden van zeep? Je kunt dus blokken zeep (nog in de verpakking) in je kledingkast leggen. Op deze manier blijven motten gegarandeerd weg.
De wat kleinere soorten nachtvlinders, welke vaak larven hebben die ook voedsel of kleding van mensen eten, worden "motten" genoemd. Er zijn wereldwijd veel soorten motten, waarvan de larven kleding eten. In Nederland gaat het echter hoofdzakelijk om drie soorten: De kleermot, de pelsmot en de bruine huismot.
Motten en hun larven zijn geen sterke insecten. Ze kunnen niet goed tegen warmte of kou en zijn niet bestand tegen allerlei soorten bestrijdingsmiddelen.
Als je een mot in je huis ziet vliegen is de kans groot dat de vlinder eitjes heeft gelegd en dat de larven gaatjes in je kleding hebben gemaakt.
De Kruidvat Mottenballen voor in de kledingkast beschermen je kleding minimaal 3 maanden tegen motten en mottenlarven. De aanbevolen dosering is 6 tabletten per 1 m3.