Een ongeopende verpakking Matcha poeder blijft ongeveer 10 maanden goed met behoud van kleur, geur en smaak.Na het openen van de verpakking dient deze binnen 4 weken geconsumeerd te worden. Na deze tijd zal de kwaliteit van de Matcha minder worden, maar is deze wel nog bruikbaar.
Hoeveel Matcha thee per dag? De aanbevolen hoeveelheid Matcha thee per dag is 1 tot 3 kopjes. Er vanuit gaande dat 1 kopje thee 2 gram Matcha bevat zou dat betekenen dat je 2 tot 6 gram Matcha poeder per dag veilig kunt consumeren. Een overconsumptie Matcha poeder kan leiden tot maagproblemen.
Matcha is een soort groene thee, rijk aan antioxidanten, cafeïne en eiwitten. Deze thee zou kunnen beschermen tegen kanker, ontstekingen, hartziekten en dementie. Dit wordt beweerd aan de hand van de samenstelling van de thee, niet aan de hand van onderzoek bij mensen.
Matcha is duurder en superieur aan gewone groene thee, deels vanwege het unieke groeiproces.
Bij de bereiding van matchathee worden één à twee theelepels matchapoeder samen met 100 ml water opgeklopt. Het opkloppen van matcha zorgt ervoor dat de gemalen theebladeren goed met het water mengen en geeft een mooie schuimlaag. Let er wel op dat het water dat je gebruikt niet te heet is, waarschuwen de experts.
Matcha helpt de darmflora te versterken
Die polyfenolen zitten ook in de theeplant (de camellia sinensis) en wanneer je ze opneemt via matcha, zorgen ze voor een toename van de goede darmbacteriën.
Zoals in het rijtje van de gezondheidsvoordelen al even genoemd werd, is matcha een goede keus bij het afvallen. Dit komt omdat het bevorderend werkt voor je bloedsuikerspiegel waardoor vet minder snel opgeslagen wordt. Drink maximaal zo'n 3 koppen per dag en je zult snel merken dat je gewicht verliest!
Een premium kwaliteit Matcha is erg fijn en voelt zijdeachtig. Een lage kwaliteit Matcha is wat grof en voelt korrelig tussen je vingers. Voor Matcha geldt: hoe groener, hoe beter. Een goede kwaliteit Matcha herken je aan een helder, frisgroene kleur.
Matcha kan koud en warm gedronken worden. Om de meeste voordelen te krijgen is het echter beter matcha in heet water te zetten (+80°C/176°F) en er zo nodig ijsblokjes aan toe te voegen. Hete matcha geeft een betere concentratie, verhoogt de hersenactiviteit, normaliseert de hormonen en verbetert de stemming.
Dus, welke Matcha poeder is het beste? Ceremoniële Matcha poeder uit Japan is de beste kwaliteit Matcha die te koop is. Deze Matcha kenmerkt zich door een intens groene kleur, zoete geur en zijdezachte structuur. De smaak kan omschreven worden als zacht, romig, lichtzoet en umami met een complexe nasmaak.
Een kopje Matcha bevat minder caffeine dan een kopje koffie, maar geeft een gebalanceerde energy-boost die een paar uur (4-6) doorwerkt. Matcha is rijker aan antioxidanten, die je beschermen tegen ziektes en veroudering.
Matcha is gezond
Over Matcha kunnen we zeggen dat het de gezondste thee is die er bestaat. Het bevat namelijk 10 keer zo veel antioxidanten als dat van groene thee. Twee van de belangrijkste stoffen, die bijdragen aan je gezondheid, zijn antioxidanten en polyfenolen (een andere vorm van antioxidanten).
Ook wanneer je gewicht wil verliezen kan matcha je helpen. Het is laag in calorieën (want: bladgroente), maar stimuleert ook de stofwisseling en werkt vochtafdrijvend. Naast thee zetten van matcha kun je matcha poeder in nog veel meer gerechten gebruiken, bijvoorbeeld in toetjes en smoothies.
Hoewel het wordt aanbevolen om het gebruik van matcha met uw arts te bespreken, is het goed om te weten dat er geen gevaren bekend zijn als u te veel matcha drinkt.
Twee kopjes per dag is een goed gemiddelde, maar drink het liever niet 's avonds omwille van het energieopwekkend effect. Matcha bereid je door een derde van een koffielepel in een kopje te doen waaraan je ongeveer 150 milliliter water van 80 graden toevoegt.
1 gram) Matcha theepoeder in een kom. Voeg daarna 60ml heet water toe van ca. 80°C. Klop het water en de Matcha in ongeveer 30 seconden schuimig door snelle M-bewegingen te maken met de bamboe klopper.
Doe 1 gram (=1 theelepeltje) matcha in de kom. Giet 1-2 ml koud water op de Matcha en roer deze met de bamboe whisk tot alle klontjes zijn verdwenen en de matcha een gelijkmatige groene pasta is geworden. Voeg 100 ml warm water van maximaal 80°C toe en klop de matcha stevig met de bamboe whisk.
Voeg een half kopje water (70-75 ml) toe. Vermijd kokend water omdat dit de structuur en daarmee de delicate smaak van de Matcha aantast. Water van 75-80 C is optimaal.
Hoe kan ik Matcha thee bereiden? Doe 1 theelepel (of naar wens iets meer tot maximaal 1 eetlepel) Matchapoeder in een kom/theekop en voeg hier 1 theelepel heet water aan toe (geen kokend water).
Goede matcha kan je kopen in gespecialiseerde theewinkels of makkelijk online bij Joy of Matcha (www.joyofmatcha.com).
De geur van goede Matcha komt door de combinatie van de vele aminozuren, en door het bedekt laten groeien van de theeplant in de schaduw. Matcha van minder goede kwaliteit ruikt vaak sterk planterig en soms zelfs rokerig. En mist de aangename ondertonen die wel voorkomen in Matcha van betere kwaliteit.
Matcha heeft veel van dezelfde smaakkenmerken als gewone groene thee: een grasachtige smaak en een plantaardige smaak die gekenmerkt wordt door een beetje bitterheid en een vleugje zoetheid die aan de achterkant blijft hangen.
Naast antioxidanten is Matcha ook rijk aan vitaminen (A, B, C, D), vezels, chlorofyl (bladgroen) en mineralen, zoals magnesium, chroom, calcium en zink. Ontgiftigt op natuurlijk en effectieve wijze en stimuleert het metabolisme. Matcha vormt een goede ondersteuning voor het energie- en alertheidsgevoel.
Matcha thee bevat er namelijk zeer weinig – 1 gram bevat slechts zo'n 3 calorieën (1).
Hoeveel cafeïne / theïne bevat matcha? Een kop groene matcha thee (½ theelepel) bevat minder cafeïne dan een kop koffie, maar meer cafeïne dan een kop groene thee. Het exacte cafeïnegehalte varieert een beetje bij elke oogst van bladeren, maar het is ongeveer 29-37 milligram per kopje.