Het anker kan 15kN aan en de M10 keilbout kan 33,4kN aan.
De keilbout is een van de type pluggen die wordt gebruikt voor het bevestigen van materialen. Een groot voordeel van keilbouten is dat je hiermee zwaardere materialen kunt dragen dan met plastic pluggen. Wanneer je zware onderdelen aan een muur wilt bevestigen heb je dan ook meer baat bij het gebruik van keilbouten.
De keilbout is gemaakt van verzonken staal wat maakt dat de keilbout extra sterk is. Dankzij deze stevigheid is het mogelijk om voorwerpen met een hoge belasting aan een muur te kunnen bevestigen. Bepaalde voorwerpen als katrollen of wind- of zonneschermen.
Keilbout vs chemisch anker in dezelfde maat zit qua draagkracht geen verschil in. Het grote verschil zit hem in het spanningsvrij monteren; bij oudere of meer poreuze baksteen loop je het risico dat je met een keilbout de steen kapot drukt.
Boor voor keilbout M10
Het gat in de muur maakt u ongeveer 70 mm diep. Dit zorgt ervoor dat er ruimte overblijft voor het vastmaken van het materiaal. Hoe dik dit materiaal kan zijn hangt af van de lengte van het betonanker. Dit staat bij de keilbouten aangegeven.
Keilbouten worden voornamelijk gebruikt om zware voorwerpen aan bakstenen of betonnen muren te bevestigen. Muren van ander materiaal, zoals gips of hout, zijn minder geschikt voor keilbouten. Sommigen kiezen ervoor om de bout helemaal de muur in te slaan en het gat te dichten met muurvuller.
Elke betonnen of stenen muur kan onze kast dragen. Per element (die elk afzonderlijk worden opgehangen) kan de kast 35 kg dragen. Bij een muur die opgebouwd is uit gipsplaten en houten/stalen stijlen, moeten bijzondere maatregelen genomen worden en vaak is het niet mogelijk een kast aan een dergelijke wand te hangen.
De boor die u gebruikt voor een M10 keilbout hangt af van het type keilbout dat u gebruikt. Voor een keibout M10 met doorsteekmontage gebruikt u een 10 mm dikke boor. Voor een keilbout met voorsteekmontage, welke een dikkere huls hebben, gebruikt u voor een M10 keilbout een boor van 16 mm dik.
Bevestigen keilbout
U ziet dat de moer en sluitring net buiten de muur staan. Draai de moer stevig aan met een ringsleutel maat 10. Het spreidanker zal niet meedraaien en de huls zet zich aan vier kanten uit voor een stevige verankering in de muur. Let er wel op dat u de keilbout niet te strak aandraait.
De maat M8 wil zeggen dat u de verzinkte keilbout bevestigt in een voorgeboord gat met een boordiameter van 14mm. Naast deze 2 keilbouten van 75x40mm vindt u in GAMMA's assortiment ook andere maten keilbouten.
De scharnieren hangen elk met twee keilbouten aan de gevel. De volgende vuistregel kan gehanteerd worden: - Een scharnier per zitplek. - Per meter 1 scharnier + 1.
Welke boor voor keilbout M12? Gebruik voor het voorboren een hamerboor van 12 mm dik. Maak het gat in de muur voor deze betonanker 70 mm diep, zodat er genoeg ruimte overblijft voor het vastmaken van het materiaal.
Een ophanghaak zorgt ervoor dat je iets sterkers ook aan de muur kunt hangen, zonder dat je er bijvoorbeeld 20 gaten voor in de muur hoeft te boren. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een kapstok. Een kapstok is op zich niet heel zwaar, maar wel als je er verschillende jassen en dergelijke ophangt.
Ankerbout. Ankerbouten, ook wel keilbouten genoemd, zijn bij uitstek geschikt voor het monteren van zware belastingen. Een M12 ankerbout kan doorgaans (afhankelijk van het type ondergrond) een belasting van zo'n 200 kilo dragen.
Je kunt een keilbout uit de muur verwijderen door de moer helemaal los te draaien.Geef vervolgens een flinke tik op de bout, waarmee je hem dus verder de muur in slaat. Daarmee hef je het klemmechanisme op en kun je hem eenvoudig uit de muur halen.
Een chemisch anker kan gebruikt worden om zware constructies aan te bevestigen, denk daarbij aan trapleuningen, zonweringen, rolluiken, tv-schermen, radiatoren of een hangtoilet. Het anker kan een gewicht aan tot maximaal 1400 kg.
Chemische ankers in capsule
U wilt een verankering maken met een draadstang van M10. Hiervoor boort u eerst een gat van 12 mm (en 90 mm diep) in de steen of het beton. Vervolgens zorgt u ervoor dat het boorgat goed schoon is. Gebruik hiervoor de verkrijgbare borstels en uitblaaspomp.
Bij reguliere temperatuur- en omgevingsomstandigheden (23 °C met een luchtvochtigheid van 50%) ligt de droogtijd van veel chemische ankers tussen de 1 en 2 uur. Bij temperaturen onder de 0 °C en een ondergrond dat nat is kan het tot wel 48 uur duren voor de chemische ankers zijn uitgehard en belast kunnen worden.
Welke boor voor keilbout M16? Gebruik voor het voorboren een hamerboor van 16 mm dik.