Daarentegen is uit eten duurder in Nederland dan waar dan ook omdat het verschil met thuis koken groter is dan in andere landen. Daarom heeft de horeca in Nederland het extra moeilijk en blijft de trend naar thuis maaltijden bereiden een groeimarkt in Nederland.
De inkoopprijzen zijn gestegen, de kosten van gas rijzen de pan uit en ook personeel is duur. Daarbij komt dat veel horecaondernemers nog aan het herstellen zijn van de financiële klap van de coronapandemie.
Prijzen gaan op alle fronten omhoog: grondstoffen, verpakkingen, transport, energie en arbeid zijn duurder geworden. Dat heeft een domino-effect op de voedselprijzen." Prijsstijgingen komen onder andere doordat de kosten fors zijn gestegen. Ook boodschappenbezorger Picnic zegt dat de prijzen enorm fluctueren.
Uit het Nationaal Gastvrijheidsonderzoek in opdracht van JMW Horeca Uitzendbureau door Kantar TNS blijkt dat een op de drie Nederlanders gemiddeld een keer per half jaar uit eten gaat. Per persoon besteden gasten dan 25,05 euro aan een restaurantbezoek.
De Nederlandse horeca is de duurste van West-Europa. Gemiddeld kost een driegangenmenu in Nederland zo'n 27,45 euro. In België is dat 24,95 euro en in Duitsland kost een etentje maar 18,70 euro.
De top vijf goedkoopste landen als het gaat om voedselprijzen zijn Noord-Macedonië, Roemenië, Polen, Turkije en Bulgarije.
Zwitserland voert de lijst aan met een score van 122,4 – iets wat wij niet geheel onverwachts vinden. Verder wordt duidelijk dat Europa de onbetwiste 'hofleverancier' van dure landen is. Scroll naar beneden voor de volledige lijst.
Nederlanders, Denen en Noren beginnen het eerst met avondeten, zo blijkt uit het internationale onderzoek. Ruim een kwart van de Nederlanders (23%) begint om vijf uur met het bestellen van gerechten. In België is de grootste saamhorigheid als het gaat om hoe laat er gegeten moet worden.
Jongeren, de zogenoemde Millennials (18-36) eten het vaakst in restaurants. 29 procent van hen eet minstens één keer per week buiten de deur. Maar diezelfde jongeren zoeken wel goedkopere oplossingen. De gemiddelde besteding ligt op 19,42 euro per restaurantbezoek.
Hollander eten het liefst vroeg. Samen met de Noren en de Denen zitten Nederlanders meestal vóór zessen aan de avondmaaltijd. En daarmee zitten we in Europa als vroegsten aan de warme hap. De reden voor die 'haast' laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen.
Chocola, bananen, appels en schoonmaakmiddelen werden maar een beetje duurder. Dat concludeert marktonderzoeker GfK dat de prijzen bijhield van 55 producten in negen verschillende supermarktketens in de periode september 2021-juli 2022.
Volgens het Nibud ben je als gezin van 4 personen per maand zo'n 660 euro kwijt aan boodschappen. Dat komt neer op een ruime 150,- per week. Je kunt de tabel van het Nibud gebruiken om te bepalen wat voor jou een reëel bedrag is aan boodschappen.
Daar werd je vast blij van, want het assortiment van de gemiddelde supermarkt in Duitsland is vaak vele malen groter dan in Nederland – en natuurlijk goedkoper. Je kunt ontzettend veel producten voor een lagere prijs dan de Hollandse aanschaffen, maar bepaalde producten schieten er wel echt uit wat de prijs betreft.
Hou er wel rekening mee dat de alcohol in de uitgaansgelegenheden in Dubai vrij prijzig is. Qua prijs kun je tarieven verwachten van 10 tot 12 euro voor een glas bier en gemiddeld 12 tot 14 euro voor een glas wijn.
Kostprijs per kopje koffie. Op z'n duurst kost een kopje koffie een horeca gelegenheid dus 45 cent. Met een gemiddelde prijs van 2 euro per kopje koffie is dat dus een winst van 1,50 per kopje koffie.
In de lijst van 48 steden staat één Nederlandse stad: Amsterdam vindt zichzelf terug in de middenmoot, op plek 19, met een bierprijs van 5,25 euro per glas.
Eetpatroon in Nederland iets gezonder
De afgelopen jaren is een voorzichtige verbetering in het Nederlandse voedingspatroon te zien. Zo zijn Nederlanders meer fruit gaan eten en lijkt het ook met groente de goede kant op te gaan. Nederlanders eten ook minder vlees en drinken minder suikerhoudende dranken.
Driekwart van de Nederlanders eet ongezond.
De Millennials, jongeren tussen de 18 en 36 jaar, gaan het vaakst uiteten. 29 procent van deze Generatie Y mét digitale mindset eet minstens 1 keer per week buiten de deur en 1/3 laat minstens 1 keer per maand eten thuisbezorgen (FoodService Instituut Nederland).
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Het ontbijt wordt door de meeste mensen genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en het avond- eten rond 18:00 uur. Volwassenen eten of drinken vaker iets in de middag en avond of nacht, kinderen eten het minst in de avond en nacht.
102miljoen gezinszakken van 250 gram, zoveel chips eten we samen per jaar. Daarmee kroont de Belg zich tot Europese kampioen chips eten.
De hoge tarieven in Nederland komen vooral door accijnzen en belastingen. Ter vergelijking: wereldwijd kost een liter benzine gemiddeld 1,04 euro, vooral vanwege de lagere belastingen.
Het goedkoopste land om te wonen zou Suriname zijn, waar de gemiddelde inkomens relatief hoog liggen ten opzichte van de huizenprijzen. Het duurste land is Papoea-Nieuw-Guinea, waar het voor de inwoners het moeilijkst is om een huis te kunnen kopen.
Nederland staat op de wereldranglijst van dure landen op de zestiende plaats als gekeken wordt naar de kosten van levensonderhoud. Wie eraan denkt om veel goedkoper te gaan wonen, dient zuid- of oostwaarts te trekken en Europa vaarwel te zeggen.