Gore-Tex is fantastisch materiaal dat lang meegaat en in principe altijd waterdicht blijft. Het is hoogwaardig materiaal dat u in de regel aantreft in de uitrusting en kleding van de betere merken, dus u verwacht ook kwaliteit.
15000 tot 30000 waterdicht zelfs bij complete onderdompeling. Let op: het aantal waterkolommen van de stof geeft niet aan of dat de stof bij de naden ook waterdicht is. Bij een goede waterdichte jas zijn de naden aan de binnenzijde getaped/ sealt waardoor de regen niet hierdoor naar binnen kan dringen.
Wassen & Reinigen
Na 2 tot 3 keer wassen (bij een nieuwe jas) kan het nodig zijn dat je de jas ook weer moet impregneren. Dit is nodig zodra de jas niet meer mooi afparelt, maar het water als het ware opgenomen wordt. Om dit te herstellen gebruik je de Grangers XT Proofer spray of de Grangers Proofer 300ml.
Wassen in de wasmachine op 40 graden en een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel gebruiken. Twee keer spoelen, minimaal centrifugeren om kreukels te voorkomen. Gebruik geen waspoeder of producten die wasverzachters, conditioners, vlekkenverwijderaar of bleekmiddel bevatten. Hierdoor wordt de kleding aangetast.
Is de schoen goed schoon, dan kunt u de schoenen behandelen met impregneerspray (waarmee u dus in de diepte impregneert). Na een uurtje drogen kunt u de schoenen behandelen met onderhoudsmiddel dit bevat was en verzorgende oliën zodat het leer van uw schoenen soepel gehouden worden.
Hoe lang gaat Gore Tex mee? In principe zo lang als het materiaal zelf mee kan. We hebben het hier in de regel over kleding en uitrusting van de betere merken. Dus in theorie is dat heel lang.
Als je je schoenen veel draagt, kan je best je schoenen geregeld eens impregneren (bijvoorbeeld na 8 à 10 keer dragen). Vooral in de winter is het belangrijk uw je schoenen water- en vuilafstotend te houden. Let er wel altijd op dat je schoenen droog en zuiver zijn voordat je ze inspuit met een impregneerspray.
Geen zorg: een waterdichte jas kun je gewoon wassen. Daarbij is je waterdichte jas wassen – mits het op de juiste manier gebeurt – alleen maar goed. De poriën blijven dan schoon waardoor het ademend vermogen optimaal blijft. Om het maximale uit je jas te halen, is het dus belangrijk om deze regelmatig te onderhouden.
HG waterdicht 100% synthetisch textiel is de oplossing om uw jas doeltreffend te impregneren. De kleding wordt niet alleen waterdicht, maar het middel beschermt textiel ook nog eens doeltreffend en eenvoudig tegen de meeste vlekken.
Was je GORE-TEX®-kledingstuk in de wasmachine in warm (40 °C) water. Gebruik voor het beste resultaat een klein beetje vloeibaar wasmiddel. Gebruik geen poeder, wasverzachter of chloorbleekmiddel.
De geavanceerde waterbestendige technologie biedt een ondoordringbare barrière tegen vocht zodat je gegarandeerd droog blijft, weer of geen weer. Ideaal voor avonturiers met veel energie, onze heren lichte waterbestendige jassen zijn gemaakt van lichtgewicht materialen die je lichaamstemperatuur op peil houden.
Het GORE-TEX® membraan is een dun laagje opgerekt polytetrafluorethyleen (ePTFE). PFTE wordt in de volksmond ook wel Teflon genoemd en wordt in veel sectoren toegepast. Het membraan zit vast aan een bovenstof en aan een voering. GORE-TEX® producten zijn duurzaam wind- en waterdicht, maar laten waterdamp wel door.
Gebruik een mild waspoeder en geen vloeibaar wasmiddel en kies voor een koude cyclus voor fijne was. Om er zeker van te zijn dat al het wasmiddel is opgelost, raden we aan om de jas twee keer door een spoelprogramma te halen voordat je het uit de machine haalt.
Hoe meer water er in de buis gegoten kan worden voordat de stof doorlekt, hoe hoger de waterkolom. Als er bijvoorbeeld 10.000 mm water in de buis gegoten is voor de stof het vocht doorlaat, betekent dat dus dat het materiaal zal doorlekken bij een belasting van 10 meter water.
Een product met een waterdichtheid van 10.000 mm Schmerber of meer beschermt de gebruiker tegen stormweer of 1,8 m regen in 4 uur (ook houden deze jassen de druk van de schouderbanden van een backpack tegen wanneer het regent).
1.000 - 5.000 mm: De stof is waterdicht, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken. 5.000 - 15.000 mm: De stof is waterdicht en is bestand tegen de meeste vormen van druk tijdens een flinke regenbui. 15.000 - 30.000 mm: De stof is volledig waterdicht.
Volgens de Europese norm genaamd EN 343: 2003 is een product zoals een regenjas of een andere waterdichte jas met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en met een waterkolom van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." Tussen deze twee aantallen wordt een jas dus waterdicht genoemd.
Het opnieuw impregneren van een regenjas
Impregneer de jas dan om deze weer waterafstotend te maken. 1. Zorg ervoor dat de jas schoon is voordat je deze gaat impregneren. Anders hecht het impregneermiddel onvoldoende of komt vuil tussen de impregneerlaag en de stof van je jas te zitten.
Katoen waterdicht maken via de handwasmethode:
Doe 6 liter water in een emmer en voeg de gehele flacon HG waterdicht voor textiel toe. Doe de te behandelen kleding in de emmer en wentel deze gedurende 15 minuten regelmatig om. Spoel hierna de kleding af met koud water, hang het op en laat de kleding drogen.
HG is dé oplossing voor het waterdicht maken van kleding
HG waterdicht 100% synthetisch textiel is de oplossing om uw jas effectief te impregneren. De kleding wordt er niet alleen waterdicht van, maar het middel beschermt textiel ook nog eens doeltreffend en eenvoudig tegen de meeste vlekken.
Gebruik zeepvlokken of een mild handwasmiddel en roer het water een beetje door zodat er wat schuim ontstaat. Gebruik nooit heet water voor kledingstukken die chemisch gereinigd moeten worden. Het zal de vezels beschadigen en ervoor zorgen dat de stof krimpt.
Vooral bij buitenactiviteiten op het water, in de sneeuw of speciale regenkleding is het belangrijk dat deze waterdicht zijn. Impregneren betekent letterlijk dat je kleding waterafstotend maakt. Dit doe je met een speciaal impregneermiddel in het Outdoor + Impregneren-wasprogramma op je Siemens wasmachine.
Beschermen. Als je schoenen helemaal clean zijn, is het belangrijk om ze te gaan beschermen. Gebruik voor bescherming een impregneerspray, hiermee bescherm je de schoen tegen vuil en vocht en voed je het leer. Spray op 30 centimeter afstand en laat een half uurtje intrekken.
Een vlek op je leren schoenen? Manusje-van-alles, Vaseline, does the trick. Smeer een beetje Vaseline op de vlek, laat het middeltje enkele uren zijn werk doen en ga dan met een droge doek over je schoenen. Bonus: Vaseline zorgt voor een waterdicht laagje!
Om je schoenen, tassen en andere suède of nubuck accessoires te beschermen tegen water of vuil, kun je ze regelmatig inspuiten met de Collonil Carbon Pro Spray of de Collonil Nano Spray. De beschermlaag van beide sprays heeft een preventieve werking.