Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven.
Hoe lang werkt een tandartsverdoving? De tandartsverdoving kan na een half uur uitgewerkt zijn of pas na 4 tot 5 uur. De duur van een verdoving verschilt per persoon, omdat ieder lichaam anders op de verdoving reageert.
De werking treedt vrijwel direct op bij verdoving van de huid. Bij verdoving van diepere huidstructuren en van bijvoorbeeld de hele vinger wordt het effect pas merkbaar na 1-2 minuten. Het verdovingsmiddel werkt 1-2 uur door, zodat u direct na de operatie pijnvrij zult zijn.
Locoregionale anesthesie
Het lokale verdovingsmiddel zorgt er voor dat de pijnsignalen die in het operatiegebied worden gevormd, tegengehouden worden op de plek waar de verdoving wordt ingespoten en van daar uit niet doorgestuurd kunnen worden naar het hoofd, waardoor u geen pijn voelt.
Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Als de verdoving na enige tijd nog niet is uitgewerkt, dan kan er sprake zijn van een beschadigde zenuw. U kunt de verdoving niet sneller uit laten werken, maar u kunt wel pijnstillers gebruiken tegen de pijn.
De eerste weken zult u waarschijnlijk minder vaak ontlasting hebben. Dit komt door een verandering in uw leef- en eetpatroon. Verminderde eetlust, veel rusten en weinig beweging vertragen de stoelgang. Indien u langer dan vier dagen geen ontlasting hebt gehad, neem dan contact op met uw huisarts.
WAAR MOET IK NA VERDOVING REKENING MEE HOUDEN? Door de verdoving kunnen uw tong, lippen en wang dik aanvoelen en/of soms gaan tintelen. Dit verdwijnt als de verdoving is uitgewerkt (na één tot enkele uren). Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken.
Wij vragen u • geen nagellak en/of make-up te gebruiken omdat anders de controle- apparatuur niet werkt. De anesthesist ziet namelijk aan de natuurlijke kleur van uw huid en nagels hoe uw lichame- lijke conditie is.
In uitzonderlijke gevallen werkt de verdoving niet uit. Dan kan het zijn dat er een zenuw (tijdelijk of blijvend) beschadigd is. Vermoed je dat dit bij jou aan de hand is? Neem dan contact op met je tandarts.
Plaatselijke verdoving (met een prikje)
Door middel van een dunne naald wordt een verdovende stof in het tandvlees of in de huid gespoten. De verdovende stof is in Nederland meestal Articaine. Deze verdoving zorgt ervoor dat de zenuwen in dat gebied even geen prikkels naar de hersenen sturen.
Samenvatting Wanneer patiënten klachten ervaren na het ondergaan van een lokale verdoving, is er vaak de angst allergisch te zijn. Echter, de meeste klachten die binnen 12 uur na een behandeling optreden zijn het gevolg van lokaal anaesthe- ticum dat in te hoge concentratie in de circu- latie terecht komt.
Een verdoving is niet zonder risico's. Het is heel belangrijk om aan je tandarts door te geven welke medicijnen je gebruikt, hoe je medische situatie (bijvoorbeeld aandoening of allergie) is en of er in het verleden problemen zijn geweest tijdens of na een lokale verdoving.
Een lokale verdoving
Bij de tanden en kiezen in de bovenkaak en bij de voortanden in de onderkaak kunnen wij lokaal verdoven. Dat wil zeggen: ter plaatse van de kies zelf. Vaak zijn één of twee injecties voldoende om het hele gebied gevoelloos te maken voor het boren en vullen.
Het toedienen van een verdoving gebeurt middels een prikje (spuit). De prik voel je wel maar is in veel gevallen niet pijnlijk. De plek van prikken kan wel enkele dagen gevoelig blijven.
Door verwijding van de interne sluitspier en prostaat kan een van tevoren al minder functionerende sluitspier in de problemen komen en urine doorlaten. Ook kan de sluitspier beschadigd raken. U kunt in de eerste fase na de operatie een verhoogde aandrang voelen. U kunt deze dan moeilijk uitstellen.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.
Ademhaling. Soms is het nodig om uw ademhaling tijdens de ingreep over te kunnen nemen. Daarom plaatsen we vaak voordat de operatie begint een beademingsbuis (plastic buisje) in uw keel. Dit gebeurt als u onder narcose bent.
Niets doen is geen optie. Als er geen vulling gemaakt wordt, kan een klein gaatje groter worden en uiteindelijk leiden tot een wortelkanaalbehandeling of verlies van uw tand of kies.
Na de behandeling kan je gelijk eten en drinken. Amalgaam is ook een zacht materiaal dat met een soort pistool in het gaatje wordt gestopt. Dit moet echter uit zichzelf hard worden. Je kunt dan ook na de behandeling een tijdje niet eten.
Deze is grijs van kleur en ziet er daarom niet heel mooi uit. Tegenwoordig wordt er bij het opvullen van gaatjes gebruik gemaakt van witte vullingen gemaakt van composiet. Dit zorgt voor een natuurlijke look en daarom voor veel mensen een ideale oplossing.
Eet iets met vezels
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
U krijgt dan het advies mee om de eerste 6 weken na de operatie geen seks te hebben en geen tampons te gebruiken. Er is niets op tegen om al eerder seksueel opgewonden te raken of te masturberen.
Een bypassoperatie is een zware operatie die vaak wordt uitgevoerd. De operatie verloopt meestal zonder problemen en duurt ongeveer 4 uur. Vaak blijft een patiënt iets langer dan een week in het ziekenhuis. Daar start meteen de revalidatie.