Neodymium magneten, ferriet magneten, magneetband en magneetfolies behouden hun magnetisme onder normale omstandigheden vrijwel onbeperkt. Invloeden zoals temperatuur, schokken of magneetvelden kunnen echter een negatieve uitwerking op de houdkracht van een magneet hebben.
Onder normale omstandigheden behouden onze magneten hun kracht dus vrijwel onbeperkt. Er zijn echter enkele invloeden van buitenaf die het magnetisme van onze permanente magneten kunnen beïnvloeden. Magneten zijn bijvoorbeeld gevoelig voor hitte.
Onder bijzondere omstandigheden kan een permanente magneet zijn magnetische eigenschap wel snel verliezen, onder andere door sterke verhitting, stoten en demagnetisering met behulp van andere magneten. Onder normale omstandigheden vindt het verlies van magnetisme echter zeer langzaam plaats.
Je kunt dat vertragen door een 'kortsluiting' te maken tussen de polen met een ferro-metaal. (zie de afbeelding met de plaatjes die op de polen van de magneten zitten. Je kunt het versnellen door de magneet aan sterke mechanische belastingen bloot te stellen (op slaan met een hamer) of hem te verhitten.
ferromagneten: ijzer, nikkel en kobalt zijn uit zichzelf magnetisch of magnetisch te maken. Deze metalen blijven aan een magneet plakken. En je kunt er zelf een magneetje van maken door met een magneet telkens in dezelfde richting over te strijken. Dit noem je magnetiseren.
Wat zijn de voordelen van magnetische therapie? De magnetische velden draaien rond de slagaders van je pols, waar magneten de bloedsomloop en de bloedstroom verbeteren. De verhoogde circulatie geeft het lichaam meer voedingsstoffen die het nodig heeft in het bloed, wat de gezondheid op natuurlijke wijze verbetert.
Neodymium magneten zijn de meest sterke magneten op aarde. Zelfs de kleinste magneten binnen deze soort kennen ongekende krachten. Hierdoor behoren ze tot de sterkste magneten op de wereld. Ze zijn zelfs krachtiger dan de sterkste permanente magneten die we op de wereld kennen.
Wasmachine. Let er op dat de meeste wasmachines van metaal zijn gemaakt en daardoor magnetisch. De magneten kunnen dus aan de trommel blijven kleven. Het is daarom verstandig om de kleding in een kussensloop of andere waszak te stoppen en het fijnewasprogramma te laten lopen.
Af en toe bereiken ons vragen zoals "Hoe lange blijven magneten goed?" of "Kunnen magneten hun kracht verliezen?". Neodymium magneten, ferriet magneten, magneetband en magneetfolies behouden hun magnetisme onder normale omstandigheden vrijwel onbeperkt.
Een permanente magneet bestaat uit magnetisch of gemagnetiseerd materiaal, dat op grond van dit magnetisme voorwerpen van ferromagnetisch materiaal aantrekt en andere magneten aantrekt of afstoot. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door eenmagnetisch veld dat door de permanente magneet wordt opgewekt.
Zowel neodymium magneten als ferriet magneten zijn niet geschikt om in te boren of zagen. Wij adviseren dan ook magneten niet zelf te bewerken. Magneten zijn erg bros, dus waarschijnlijk zullen deze breken tijdens het boren of zagen.
Je kunt magneten maken door ferrometalen als ijzer en nikkel aan magnetische velden bloot te stellen. Wanneer deze metalen tot een bepaalde temperatuur verhit worden worden ze permanent gemagnetiseerd.
Stapelen. U kunt de houdkracht vergroten door het “stapelen” van de magneten. Dit kan goed worden toegepast bij schijfmagneten.
Een magnetisch veld is niet echt tegen te houden, wel kan het omgeleid worden in een materiaal dat heel veel magnetisch veld in zich concentreert. Een voorbeeld hiervan is z.g. Mu-metaal, dat als afscherming voor gevoelige microfoontrafo's wordt gebruikt.
De bekendste bron van een statisch magnetisch veld is de aarde. De sterkte van het aardmagnetisch veld ligt tussen 30 microtesla (bij de evenaar) en 60 microtesla (bij de polen). In Nederland is de sterkte ongeveer 50 microtesla.
Een ferromagnetisch metaal als ijzer kent magnetische domeinen: gebiedjes waarin de atomaire magneten dezelfde kant op staan. Normaal gesproken zijn ook zij willekeurig verdeeld. Wanneer ijzer echter aan een extern magnetisch veld blootgesteld wordt, draaien ze mee met het veld en wordt het metaal magnetisch.
Je vindt magneten in heel wat toestellen om je heen: in elke dynamo of alternator (van je fiets, in de auto, maar ook van de windmolen of de elektriciteitscentrale…). Vrijwel elke luidspreker bevat een magneet en ook een groot deel van de microfoons.
Binnen in een magneet heerst ook een magneetveld. Sterker nog: meestal is het magneetveld juist binnen in het sterkst. Hier lopen de magnetische veldlojnen het dichtst bij elkaar. Is een kompas zelf nou ook een magneet met veldlijnen omdat het een noord en een zuidpool heeft?
Magneten kopen doet u bij Magnetenkopen.nl. Permanente magneten hebben een zeer brede toepasbaarheid. In ons ruime assortiment vindt u daarom alle soorten en maten ferriet en neodymium magneten. Wij leveren deze neodymium magneten zowel aan particulieren als aan bedrijven.
Waar komen magneten vandaan? Magnetisme in een materiaal komt voort uit de atomen waarvan het materiaal is gemaakt. Specifieker nog, de elektronen in deze atomen. In de kwantummechanica hebben elektronen een zogenaamd magnetisch moment.
Neodymium magneten en andere vormen magneten
Een neodymium magneet is bij de Magnetenspecialist verkrijgbaar met een houdkracht van wel meer dan 500 kg. Dus voor elke zware klus zijn er passende magneten. Koop ze bijvoorbeeld in blokvorm en met een maximale afmeting van 80x80x40 mm.
De sterkte van het elektrische veld hangt onder meer af van de spanning (uitgedrukt in volt). Hoe hoger de spanning, hoe sterker het elektrisch veld. De sterkte van het magnetische veld hangt af van de stroomsterkte (ampère) door de kabel of het elektrisch apparaat.
Het beste kan men de armband de gehele dag dragen en alleen tijdens het zwemmen of douchen even af doen. Het is belangrijk dat de magneetarmband niet in aanraking komt met bijv. de creditcard of andere passen met magneetstrip. Deze kunnen door de magnetische werking beschadigd raken.
Voor zover bekend zijn elektromagnetische velden niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen. Wetenschappelijke organisaties doen nog onderzoek naar de effecten op de lange termijn.