De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) raadt het drinken van bier zonder het officiële glutenvrij logo af. Weliswaar ondervinden sommige patiënten geen klachten bij het drinken van bier, maar met zekerheid is niet te zeggen dat bier geen gluten bevat.
Drankjes zoals champagne, cider, port, sherry, wijn en dergelijke zijn glutenvrij. Heldere gedestilleerde dranken, zoals brandewijn, jenever, rum, wodka, tequila, gin en whisky zijn glutenvrij, zelfs glutenvrij als een glutenbevattend graan is gebruikt.
Zowel een origineel Heineken® biertje als Heineken 0.0 zijn niet glutenvrij en hebben een glutengehalte van iets meer dan 20 mg per kg, dit is iets meer dan 0,002%.
Paradiso Citra IPA Alcoholvrij 0.5% (blik)
Paradiso Citra is een glutenvrije en alcoholvrije IPA met een alcoholpercentage van 0.5%. Smaak van citrusvrucht met een scherp bittere afdronk. Bevat minder dan 10 ppm aan gluten.
De gedachte die is ontstaan dat Corona glutenvrij zou zijn, komt waarschijnlijk omdat de Corona die in Mexico wordt verkocht, gemaakt is op basis van mais en dit is wel een glutenvrij graan. Deze variant is echter niet in Nederland in de verkoop. Corona is dus niet glutenvrij omdat er gerst inzit!
Er is wat onduidelijkheid hoeveel gluten er precies in bier zitten. Uit gangbare analyses blijkt dat bepaalde bieren onder de norm van 20 PPM (parts per milion) gluten vallen. Maar bier is een gefermenteerde drank. Door het bereidingsproces kunnen bepaalde gluten niet gedetecteerd worden door de test.
Onze bieren bevatten gluten, maar het glutengehalte is laag.
Mensen met een glutenallergie, gluten-intolerantie of coeliakie mogen absoluut geen gluten consumeren. Wat mogen zij dan wel drinken op de vrijmibo? Wijn, champagne, cider, port en sherry zijn allemaal over het algemeen glutenvrij, omdat deze producten van druiven of ander fruit worden gemaakt.
Er is wat onduidelijkheid over hoeveel gluten er precies in bier zitten. Uit gangbare analyses blijkt dat bepaalde bieren onder de norm van 20 ppm (parts per miljoen) gluten vallen. Dit is onder de norm van de Codex Alimentarius en deze bieren zouden volgens deze test het predikaat 'glutenvrij' mogen dragen.
Nee, geen enkel van onze dranken bevatten gluten.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Zilvervliesrijst en aardappelen zijn van nature glutenvrij en kun je gewoon eten. Ook glutenvrije granen, zoals gierst, teff, quinoa en boekweit zijn geschikt.
Gluten zijn onoplosbaar in water, maar oplosbaar wanneer er zout, zuur of base wordt toegevoegd. Om gluten van het keukengerei te verwijderen, kan je deze eerst afspoelen met koud water en vervolgens naspoelen met heet water. Het warme water zal het deeg, dat gevormd wordt door gluten, oplossen.
Heldere gedestilleerde dranken, zoals whiskey, gin, en jenever etc. zijn ook bijna altijd gewoon glutenvrij. Zelfs als er een glutenbevattend graan is gebruikt kun je deze dranken meestal gewoon veilig drinken. Alcoholische dranken met toevoegingen zoals likeuren zijn bijna altijd glutenvrij.
Glutenvrije chips Lays
De volgende soorten zijn daarvan glutenvrij: Naturel. Sticks naturel. Cheese Onion.
ALLERGENEN INFORMATIE
- Baileys is Glutenvrij. - Baileys maakt geen gebruik van noten of noten-producten bij de vervaardiging ervan.
GLUTENVRIJ BIER BIJ GALL & GALL
Mongozo Premium Pilsener is het eerste glutenvrije pils ter wereld. Het is trouwens ook het eerste fair-trade pils ter wereld.
In rijst zit géén gluten. Alle soorten rijst, en ook veel andere producten van Lassie, zoals quinoa en peulvruchten, geven dus geen problemen als je niet tegen gluten kan. Twijfel je?
Als een radler alcohol bevat is het wel een stuk minder alcohol. Normaal is de verhouding bier en limonade 50% om 50% maar sommige fabrikanten kiezen voor 60% bier. Voor de limonade wordt vaak citroenen gebruikt. De fruitbieren en de radler die we verkopen zijn uiteraard glutenvrij net zoals al onze andere bieren.
JAS9 triple is een suikervrij en glutenvrij triple bier van hoge gisting. Een bijzonder bier omdat het naast glutenvrij ook nog suikervrij is. Met minder dan 10 ppm aan gluten en slechts 0.23 gram suiker per liter. Een triple speciaal bier gebrouwd op Belgische bodem volgens de tradities van de bovengistende bieren.
De gluten veroorzaken bij mensen met coeliakie een overgevoeligheidsreactie in de darm. Door die overgevoeligheidsreactie raakt het slijmvlies aan de binnenkant van de darm beschadigd. Voedingsstoffen kunnen dan minder goed worden opgenomen. Er ontstaan darmklachten, zoals buikpijn en diarree.
Je hoort of leest wel eens dat Corona of Desperados glutenvrij zijn, dat klopt echter niet. Het enige veilige bier is dat voorzien van het glutenvrije logo.