Bij een verloren stem kun je maar beter zuivel, chocola, citrusvruchten, peper, tomaten en alcohol uit je dieet schrappen. Het kan namelijk de productie van maagzuur verhogen en zo je stembanden verder verzwakken. En deze vitamine C zuigtabletten zijn een aanrader.
Als je moet praten, doe dat dan met zo min mogelijk druk op de stem. Kleine slokjes water drinken (niet ijskoud, eerder lauwwarm) of kruidenthee (evt. met honing)
Honing is prima voor je stem.
Maar houd de temperatuur wel onder de 70 graden Celsius. In honing zit namelijk propolis, dat een geneeskrachtige werking zou hebben. Die werking wordt bij hoge temperatuur teniet gedaan. Water met citroen werkt zuiverend en is goed voor je stem.
Een warme kop thee is het meest aangename om te drinken bij een geïrriteerde keel of hese stem. Kies bijvoorbeeld voor kamille thee. Deze thee bevat antioxidanten die het immuunsysteem helpen versterken. Kamille heeft een ontstekingsremmende werking waardoor de keel sneller herstelt.
Cafeïne en alcohol
Als je veel koffie, zwarte thee of alcohol drinkt droogt dit het beschermende slijmvlies van je stembanden uit, waardoor je je stem sneller kwetsbaar is. Je kunt hierdoor sneller hees worden.
De meest voorkomende oorzaken zijn: een infectie, verkeerd stemgebruik, blootstelling aan irriterende stoffen of een verminderde lichamelijke conditie. Vaak genezen de klachten spontaan. Als de klachten langer dan 6 weken aanhouden is het verstandig een KNO-arts te bezoeken.
Veel vocalisten zweren bij een mengsel van water en appelsap. Dat zorgt niet alleen voor hydratatie van de stembanden en -plooien, maar ook voor een vochtige mondholte waardoor je minder last krijgt van smak- en klikgeluiden.
Het is belangrijk om genoeg water te drinken. Dit geldt eigenlijk altijd voor ieder mens, zanger of niet. Water zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft, zo ook je keel. Hydratatie zorgt voor gezonde stembanden die niet snel uitdrogen.
Afwijkingen van de stembanden zorgen voor heesheid of schorheid. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, zoals aangeboren zwakheid van de stembanden, conditie en leeftijd, stress, emoties en hormonale veranderingen en medicijngebruik.
Welke zijn goed voor je stem? Kruiden als Tijm, Salie, Rozemarijn, Munt en Gember zijn goed voor je stem en keel.
Lichamelijke conditie kan een rol spelen bij stemproblemen. Bij vermoeidheid wordt de stem misschien niet krachtig genoeg gebruikt. Emoties kunnen ook een oorzaak van verkeerd stemgebruik zijn, bijvoorbeeld door een te hoge spierspanning. Het komt echter vaak voor dat er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden.
Er is geen eenduidige oorzaak voor heesheid te vinden. Zo kan het bijvoorbeeld veroorzaakt worden door: Een verkoudheid. Corona.
Is de oorzaak niet duidelijk, dan bestaat de kans dat de stilstaande stemband vanzelf weer gaat bewegen. Dit kan wel tot een jaar duren. Zijn de klachten ernstiger, dan kan er een behandeling plaatsvinden. Helaas is het niet mogelijk om een stilstaande stemband weer te laten bewegen.
Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost. Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag.
Onze stembanden zijn zo enorm teer en kwetsbaar dat elk teveel aan slijm en irritatie van de slijmvliezen een nadelig gevolg heeft voor de stemkwaliteit. Feit: Suiker, zuivel, cafeïne, chocola en alcohol zijn de grootste boosdoeners voor geïrriteerde slijmvliezen in de mond- en keelholte.
Bij fluisteren komen de stembanden dichter naar elkaar toe maar ze raken elkaar niet. Dit is een onnatuurlijke manier van stemgeven. Vooral door luid en gespannen fluisteren raken de stembanden geïrriteerd, waardoor ze kunnen opzwellen en de stemkwaliteit vermindert.
Stembanden kunnen door verschillende stoffen geirriteerd raken. Zo ontneemt cafeine vocht aan de stembanden, alcohol irriteert het slijmvlies en verwijdt de bloedvaten op de stembanden en tabak laat teer op de stembanden achter. Als de stembanden geïrriteerd raken, zwellen de slijmliezen op.
Veelvuldig keelschrapen en hoesten is schadelijk voor het slijmvlies van de stembanden. De stembanden worden namelijk hard tegen elkaar geperst. Vermijd schrapen en hoesten zo veel mogelijk. Slik vaker, drink een slokje water, of probeer het slijm kwijt te raken door te stomen.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Als je veel moet hoesten, dan is het slijmvlies aan de binnenkant van je luchtwegen geprikkeld. Daardoor maakt je lichaam extra slijm aan wat ervoor zorgt dat je moet hoesten. Het hoesten is dus een natuurlijke manier van je lichaam om je luchtwegen weer schoon te krijgen.
Niet alleen dagelijkse- of langdurige stress kunnen stemproblemen veroorzaken. Een recent traumatische ervaring, een overlijden, conflicten of andere heftige emotionele gebeurtenissen kan resulteren in een tijdelijk verlies van je stemgeluid. Dit noemen ze in de wetenschap een 'psychogene afonie'.