De neuroloog doet neurologisch onderzoek en bepaalt welk hoofdpijntype u heeft. Ook bepaalt zij of aanvullend onderzoek nodig is. Samen met de hoofdpijnverpleegkundige en de fysiotherapeut wordt een behandeladvies opgesteld.
Er zijn twee soorten medicijnen die de neuroloog kan voorschrijven om te proberen de hoofdpijncirkel te doorbreken: amitriptyline en nortriptyline. De medicijnen horen tot de groep tri-cyclische antidepressiva (TCA). Het is niet helemaal bekend wat het werkingsmechanisme van het medicijn is.
MRI-scan hoofd. Een MRI-scan van het hoofd (schedel en hersenen) kan meer inzicht geven bij (langdurige) klachten, zoals langdurige hoofdpijn en migraine.
In de volgende gevallen is het belangrijk dat u naar de huisarts gaat: Als uw hoofdpijn niet binnen een paar dagen verdwijnt met bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of pijnstillers. Bij plotselinge ernstige hoofdpijn die u nooit eerder heeft gehad (zeker als u ouder dan 50 bent).
Chronische hoofdpijn kenmerkt zich door pijn die langere tijd aanhoudt en/of regelmatig terugkeert. Er wordt gesproken van chronische hoofdpijn wanneer er sprake is van hoofdpijn op ten minste 15 dagen van de maand tenminste 3 maanden. Zo'n 5% van de volwassenen in Nederland heeft last van chronische hoofdpijn.
De hoofdpijn bij een hersentumor is niet voor iedereen gelijk, maar de typische hoofdpijn bevindt zich achter de ogen, heeft een drukkend karakter en is niet kloppend, zoals bijvoorbeeld bij migraine het geval is. Bij tumoren in de kleine hersenen kan de hoofdpijn juist in het achterhoofd zitten.
Er zijn veel oorzaken die constante hoofdpijn of plotselinge hoofdpijn veroorzaken. De grootste boosdoener is stress, dé ziekte van onze tijd. Stress leidt tot spanningshoofdpijn en zet zich vast in ons lichaam.
Heel wat hersentumoren worden ontdekt naar aanleiding van aanhoudende, met de tijd erger wordende hoofdpijn die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen. Die symptomen komen hoofdzakelijk voor door een drukstijging in het hoofd.
Spoed: Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u opeens heftige hoofdpijn heeft en 1 of meer van deze dingen klopt voor u: De hoofdpijn is heel heftig, zoals u nooit eerder heeft gehad. U heeft een pijnlijke of stijve nek bij buigen van uw nek. U heeft kleine rode vlekjes op uw huid.
Daarnaast kan de gevoeligheid voor prikkels door bepaalde omstandigheden tijdelijk veranderen. Voorbeelden hiervan zijn (extreme) vermoeidheid, menstruatie, atmosferische veranderingen en mogelijk ook ontspanning na stress. De oorzaak voor het ontstaan van een migraine aanval is grotendeels onbekend.
Migraine is een hersenaandoening waarbij er een spontane activering van hersencellen optreedt die patiënten als matige tot ernstige hoofdpijn ervaren. Typisch is deze hoofdpijn kloppend en neemt deze toe bij fysieke activiteit. Hierbij ervaart de patiënt vaak last van licht, geluid, misselijkheid en/of braken.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
Cervicogene hoofdpijn is hoofdpijn waarbij de pijn vanuit de nek komt en vooral aan 1 zijde van het hoofd zit. Bij cervicogene hoofdpijn heb je vaak last van zeurende hoofdpijn of pijn tussen de wenkbrauwen. De pijn straalt verder uit naar andere delen van het lichaam, zoals schouders en armen.
Deze medicijnen kunnen hoofdpijn geven als u ze te vaak tegen de hoofdpijn neemt: paracetamol (pijnstiller) NSAID's, zoals diclofenac, naproxen, ibuprofen (pijnstiller) triptanen (pillen bij een aanval van migraine)
Anders dan u denkt. Veel mensen denken dat hoofdpijn een teken is van een hersentumor. Niets is minder waar. Hoofdpijn komt veel voor (50 tot 80 procent van alle Nederlanders), maar wordt gevoeld in de buitenkant van het hoofd: de schedel, vliezen, spieren en bloedvaten.
De duur van hoofdpijn verschilt per persoon, maar ook zeker per soort hoofdpijn. Zo duurt een 'normale' spanningshoofdpijn ongeveer enkele dagen, maar kan clusterhoofdpijn telkens terugkomen in een periode van 8 tot 12 weken met een paar pauzes tussendoor.
Hoofdpijn kan in het voorhoofd, het achterhoofd of boven op het hoofd gevoeld worden. Sommige vormen worden juist altijd links of rechts in het hoofd gevoeld. Soms is de oorzaak van hoofdpijn gemakkelijk aan te wijzen: een slechte nachtrust, verkoudheid, een concert met harde muziek of een kater.
Symptomen hersentumor
Een hersentumor is zelden of nooit de oorzaak van hoofdpijn. Het kan wel voor komen, maar dan hebben de patiënten ook andere klachten. Dit zijn vooral: geleidelijke veranderingen in het gedrag, vergeetachtigheid, zwakte aan één kant van het lichaam en epileptische insulten.
Nee, kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, kan niet. Als een arts een bepaalde kanker vermoedt, kan hij in een aantal gevallen wel (proberen) die op te sporen in het bloed. Meestal volstaat een bloedonderzoek echter niet.
Bloedonderzoek. Je kunt ook onderzoek doen naar de hoeveelheid stoffen in je bloed; is er precies genoeg of is er juist te veel of te weinig. Bij een hersentumor klopt soms de hoeveelheid van bepaalde stoffen niet, bijvoorbeeld als de tumor in het gebied van de hypofyse zit kan de hoeveelheid hormonen veranderen.
Vermijd cafeïne
Als je dan een kop koffie of een glas cola drinkt, lijkt het wel alsof de hoofdpijn overgaat en zou je kunnen denken dat koffie of cola tegen hoofdpijn helpt. Je vermindert op dat moment gewoon de ontwenning maar dat is absoluut geen structurele oplossing.
De pijn wordt veroorzaakt door een geïrriteerde zenuw. Deze zenuw, nervus occipitalis major, loopt vanuit hoog in uw nek, tussen de nekspieren door naar de achterkant van de schedel. De hoofdpijn kan lijken op onder andere migraine en spanningshoofdpijn.
Een snelgroeiende of grote tumor veroorzaakt drukverhoging in de hersenen. Een gevolg van drukverhoging kan hoofdpijn zijn. Dit krijg je vooral bij activiteiten die zelf ook de druk laten toenemen, zoals bukken, niezen of persen. Soms gaat de hoofdpijn samen met misselijkheid en overgeven, vaak vroeg in de ochtend.