Zo'n lam wordt een leplam, potlam, paplam of "woutertje" (in het Fries) genoemd. Lammetjes blijven heel lang dartel en springerig, zelfs tot anderhalf jaar na hun geboorte.
Onder gunstige omstandigheden is dit na 9 tot 10 maanden.
Een schaap kan een leeftijd van 15 tot 20 jaar halen, maar dit komt in de praktijk zelden voor: meestal worden ze veel eerder geslacht.
Jonge lammeren worden snel groot. Wekelijks kunnen ze minimaal twee kilo zwaarder worden. Maar soms valt de groei tegen. Of ze vermageren zelfs.
Gemiddelde prijzen van slachtlammeren
Ooien met een slachtgewicht tot 20 kg brengen momenteel gemiddeld €107,89 op, voor zwaardere dieren is dat €127,26. Bij de rammen liggen de gemiddelde prijzen op €133,36 (tot 22 kg), €146,64 (22 tot 25 kg) en €155 (boven 25 kg).
Het kan zijn dat het lam maar weinig drinkt de eerste dagen. Er is een verschil tussen een Ouessant lam en een lam van een Texelaar. Pas de hoeveelheid dus per ras aan. Verstrek de hoeveelheid melk die gelijk is aan 20% van het lichaamsgewicht van het lam in 5 tot 6 voedingen verdeeld over de dag.
De lammeren die zo'n 3 maanden oud zijn en 30 tot 36 kilo wegen, leveren per stuk zo'n 90 tot 108 euro op. Weidelammeren die wat ouder zijn leveren ook 100 euro op. De opbrengst van de wol stelt niet veel voor. Per volwassen ooi kun je zo'n 3,5 tot 4 kilo wol halen die 20 tot 30 cent per kilo opbrengt.
Hoewel je met jezelf best medelijden kunt hebben als je uren in de regen staat, hoef je dat met een schaap niet te hebben. Zijn vacht kan wel tegen een stootje. Dat komt door de talg die het schaap aanmaakt, lanoline genaamd. Dat maakt zijn vacht vet en beschermt het schaap tegen de invloeden van het weer.
Lammetjes hebben minstens 10 weken melk nodig, maar ze eten al snel wat hooi en brokjes. Voer ze na het spenen bij met lammerenkorrel. En geef ze lammerenkorrel om goed te groeien. Die zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de maagjes.
Pasgeboren lammeren zijn erg kwetsbaar voor de kou en raken snel onderkoeld. Zodra de lammeren opgedroogd zijn kunnen ze goed tegen de kou, sneeuw en wind. Ze hebben wel behoefte aan beschutting.
Na zo'n drie tot vier maanden bij hun moeder, worden de lammetjes bij leeftijdsgenoten in groepen gezet. Als ze vier tot twaalf maanden oud zijn gaan ze naar de slacht.
De meeste lammetjes in Nederland worden geboren in maart en april, dit is dan ook een drukke periode voor de schapenboeren door heel het land.
Het laagste gewicht is 0,5 kg en het hoogste 6,0 kg. De cijfers zijn gebaseerd op 621 dieren. Het gemiddelde kwam uit op 4,7 kg bij de geboorte.Tussen het kleinste en grootste lam zit maar liefst 7,3 kg.
Ze krijgen de eerste maanden van hun leven melk van het moederschaap en daarna gaan ze grazen. Een lam blijft een lam heten tot 12 maanden, maar je kunt nog meer fases vaststellen: Melklam of zuiglam: Een pasgeboren lam krijgt van zijn moeder moedermelk, ook wel biest genoemd. Dit duurt niet langer dan vier maanden.
Veel: Een lam heeft per dag ongeveer 100 ml biest per kg lichaamsgewicht nodig. Een lam van 3,5 kg dus ongeveer 350 ml biest. Ook de tweede dag krijgt het lam nog biest. Daarna heeft het minder nut om het lam nog biest te geven.
opfok van lammeren
Verstrek ca. 150 cc biest uiterlijk 2 uur na geboorte. Geef de eerste dagen niet meer dan 10-15% van het lichaamsgewicht aan hoeveelheid melk verdeeld over 3 voedingen per dag.
Een schaap zegt baaah en een geit zegt mèh.
Lente. Lammetjes worden meestal in de lente geboren omdat de jonge lammetjes dan grotere overlevingskansen hebben. Er is immers meer voedsel en de temperatuur stijgt. In theorie kan een ooi, een vrouwelijk schaap, ook in de winter jongen krijgen.
“Door de lammeren direct na de geboorte te wassen hebben we minder uitval” “Door de lammeren te wassen is ons uitvalspercentage verlaagd en hoef ik minder medicijnen in te zetten om de lammeren gezond te houden”, vertelt geitenhouder Bas van Velthoven uit Hank (West-Brabant).
Staat je huis, zoals het meest gangbaar is, in woongebied? En staat ook de bijhorende stal in hetzelfde gebied? Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig.
Bij warm weer kunnen schapen beginnen hijgen en zweten om koel te blijven. Als ze een volgroeide vacht hebben, kunnen volwassen schapen makkelijk koude temperaturen aan (zelfs vriestemperaturen). Pas geschoren of jonge dieren kunnen het koud krijgen.
Kunnen paarden en schapen goed tegen kou? Ja, weidedieren zoals paarden en schapen ontwikkelen een wintervacht waardoor ze goed tegen kou kunnen. Zorg wel altijd voor een droge ligplek, goed en genoeg voer en vers drinkwater.
Het vlees is verpakt in kleine porties voor 2 personen.
Een half geslacht lam weegt circa 8 kilo en kan oplopen tot en met 9 kilo. De prijs is vast per half lam € 140- Heel lam € 275- Diepgevroren.
De meeste schapenrassen lammeren een keer per jaar af. Wie een ram van een ander wil gebruiken en deze bij de eigen ooien wil plaatsen, doet er goed aan een quarantaineperiode aan te houden.
Een minimale groei van 150 gram per dag levert een lam op dat op 7 maanden 35 kg weegt. Groeit het dier maximaal met 250 gram per dag, dan weegt het op 7 maanden al 56 kg.” Bij dekken op tweejarige leeftijd zou je volgens hem moeten streven naar een gewicht dat 80 procent is van het volwassen gewicht.