De termijn hangt af van het soort misdrijf. Voor misdrijven geldt een verjaringstermijn van 6, 12 of 20 jaar. Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete, hechtenis of gevangenisstraf staat van maximaal 3 jaar.
Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
U kunt het Overzicht Justitiële Gegevens opvragen bij de Justitiële Informatiedienst. U krijgt dan een uitnodiging om het overzicht op te halen. Dit doet u bij de rechtbank in het gebied waar u woont.
Overtredingen die altijd worden vermeld
Het betreft bijvoorbeeld baldadigheid, openbare dronkenschap, onverzekerd rijden, rijden zonder rijbewijs en veroorzaken van gevaar op de weg. Deze overtredingen komen dus altijd op het strafblad.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
Kan iedereen mijn strafblad opvragen, bijvoorbeeld mijn werkgever? De gegevens kunnen niet aan iedereen worden gegeven. Een “gewone” werkgever kan de gegevens niet opvragen. In het “Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens” wordt geregeld wie de gegevens kan opvragen.
Een blanco strafblad verkrijgt u niet automatisch. U moet hiervoor een verzoek tot eerherstel indienen. Belangrijk om weten is dat er een verschil bestaat tussen het strafregister (strafblad) en een uittreksel uit het strafblad of “bewijs van goed gedrag en zeden”.
Ja, je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen als je strafbare feiten hebt gepleegd. Als het strafbare feit niet belangrijk is voor de stage of de functie die je gaat uitoefenen, krijg je alsnog een VOG.
De terugkijktermijn voor een VOG P is 10 jaar voor wat betreft de justitiële gegevens. Er is gekozen voor een langere terugkijktermijn voor de VOG P, omdat het altijd gaat om functies met hoge integriteitseisen.
vragen dat je op een sollicitatiegesprek kunt verwachten. Je kunt hierbij een intentie tot aanstelling krijgen, waarbij je wordt aangenomen als je de twee laatste testen haalt. organen. strafblad hebt – met een strafblad heeft solliciteren bij de politie eigenlijk geen zin.
Een strafblad kan in de toekomst problemen geven bij het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), waardoor je niet overal meer stage kan lopen of kan werken. Daarnaast kun je niet meer op vakantie naar landen die mensen met een strafblad het land niet binnen laten, denk aan de Verenigde Staten en Australië.
Voor diefstal is de verjaringstermijn 12 jaar, omdat de maximale gevangenisstraf 4 jaar bedraagt.
20 jaar na de einduitspraak of 20 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking;dan wel 12 jaar na het overlijden van de persoon op wiens strafblad het feit staat.
Hoe kan ik dit navragen? Als betrokkene – de persoon op wie de persoons- of politiegegevens betrekking hebben – kunt u een inzageverzoek doen. Het gaat dan uitsluitend om uw persoonlijke informatie. Dat kan op dit moment alleen schriftelijk door een verzoek in te dienen bij de privacydesk uit uw regio.
Politiegegevens inzien
Wilt u de gegevens inzien die de politie over u heeft geregistreerd? Dan kunt u daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij de politie. U vindt een voorbeeldbrief voor inzage in uw gegevens op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.
Als uw VOG-aanvraag is afgewezen, kunt u een bezwaarschrift sturen. Een bezwaarschrift moet u indienen binnen 6 weken na de datum van de beslissing. Dit kan zowel digitaal als schriftelijk. U kunt uw bezwaarschrift ook door uw gemachtigde laten indienen.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had ongeveer 8% van de Nederlandse bevolking van twaalf jaar en ouder in 2019 een strafblad. Dit komt neer op ongeveer 1,3 miljoen mensen.
Sommigen zien zelfs helemaal af van de aanvraag, uit angst voor afwijzing. Onterecht, want maar een klein deel van alle VOG-aanvragen wordt geweigerd: in 2019 slechts 0,33%. Om misverstanden over de VOG weg te nemen ontwikkelde Justis de VOG-check.
Het parket-generaal in Antwerpen liet via mail weten dat de procedure voor eerherstel in principe gratis is. 'De aanvraag zelf is volledig kosteloos.
De vraag of een werkgever een uittreksel uit het strafregister van een sollicitant of een werknemer mag opvragen en bewaren dient aldus omzichtig beantwoord te worden. Een werkgever mag naar het uittreksel van de sollicitant/werknemer vragen indien dit dienstig is voor zijn/haar functie.
Hou er rekening mee dat de procedure – van aanvraag tot beslissing – tot één jaar kan duren. Door de uitwissing of het eerherstel komen één of meer veroordelingen niet meer voor op je strafregister. Die veroordeling kan ook niet meer dienen als basis voor wettige herhaling bij nieuwe veroordeling.
Wie een strafblad heeft, kan in veel gevallen nog steeds naar Amerika reizen.Vaak is hiervoor een visum nodig, omdat in dit geval meestal geen ESTA meer kan worden aangevraagd. Wie wel voor het ESTA in aanmerking komt, kan deze reistoestemming gemakkelijk en snel online aanvragen via deze website.
U kunt verzet maken door het ministerie van justitie en veiligheid aan te schrijven. De minister moet vervolgens het Openbaar Ministerie om een mening vragen. Binnen vier weken moet de minister laten weten of uw verzet gegrond is of niet. Zo ja, dan worden de gegevens onmiddellijk verwijderd van het strafblad.
Wanneer u een strafblad heeft is het mogelijk dat uw VOG-aanvraag wordt afgewezen. Dit is het geval indien het gepleegde strafbare feit een risico vormt voor de uitoefening van de functie. Er wordt slechts naar een bepaalde periode gekeken, de zogeheten terugkijktermijn.