Verwarm de oven voor op 150 graden. Leg de gehalveerde mergpijpen op de kant van het been op het rooster en laat 10 minuten garen. Haal de mergpijpen uit de oven. Bestrooi ze met zwarte peper en zeezout naar smaak en met de fijngehakte peterselie.
Beenmerg is een delicatesse, waar je niet teveel mee moet doen. Veel mensen vinden 't het lekkerst als het is geroosterd, met wat grof zout erbovenop. Eventueel met toast erbij. Of lepel het zo uit het bot.
Beenmerg is rijk aan vetten. Voor bevolkingen die maar beperkt toegang hebben tot koolhydraten en van wie de voeding grotendeels afhankelijk is van dierlijke producten, zijn ze een belangrijke bron van voedingsstoffen.
Merg: bevat veel vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren. Ook zit er veel van de mineralen ijzer, selenium, zink, boron en mangaan in. In het merg van rund en lam zit ook nog wat CLA. Bindweefsel: hierin zit veel glucosamine en chondroïtine.
De mergpijpjes zijn afkomstig van de bovenpoot van het rund. Vroeger was merg een echte delicatesse en het gebruik ervan stamt af vanuit de Middeleeuwse keuken. Merg is rijk aan ijzer, fosfor, vitamine A en je maakt er een overheerlijke bouillon mee!
Echte mergpijpjes van gezonde dieren zijn heel gezond. De pijp zit vol gezonde vetten, eiwitten, calcium, magnesium en gelatine. Al deze voedingstoffen worden door veel mensen te weinig gegeten. Gelatine helpt zelfs de genezing van darmen.
Een mergpijp geeft extra smaak aan de soep. Je kunt de mergpijp een uur laten meetrekken in de bouillon. De mergpijp wordt daarna verwijderd. Je kunt het merg tevens gebruiken als smaakmaker in sauzen en pasteien.
Maak je geen zorgen, je hoeft het niet te gaan drinken in plaats van water. Eén mok bottenbouillon per dag kan al wonderen doen, en dan met name wanneer je lichaam wel wat extra voedingsstoffen kan gebruiken.
Voor een heldere bouillon: De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Zelf trekken is het best
Wat wél gezond is, is de zelfgemaakte variant die u trekt uit botten. “Als de beenderen lang trekken, kunnen ze interessante mineralen vrijgeven, zoals ijzer en zink. Deze zijn afkomstig uit het beenmerg. IJzer versterkt je weerstand en is ontstekingsremmend in lage concentraties.
Waarom is bone broth zo goed voor de gezondheid? Bottenbouillon bevat dus veel nuttige vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren. Eiwitten als gelatine en collageen leveren bijvoorbeeld een combinatie van belangrijke aminozuren die zorgen voor een aantal positieve effecten in ons lichaam.
Heilzame stoffen
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Bij De Woeste Grond bestel je bouillon dat gemaakt is van botten van natuurvlees. Hierdoor profiteer je een heerlijke smaak, maar daarnaast draagt deze bouillon bij aan een beter milieu en een betere gezondheid.
Bottenbouillon is rijk aan allerlei belangrijke voedingsstoffen. De botten zijn rijk aan calcium en fosfor en bevatten daarnaast kalium, magnesium, silicium en zwavel. Beenmerg bevat vitamine K2 en A, omega 3 en 6 vetzuren en o.a. de mineralen selenium, zink en boron.
Bewaar de mergpijpjes in de koelkast op maximaal 4 graden celsius of vries ze in op de dag van aankoop. Na invriezen wel binnen 3 maanden gebruiken. Voor gebruik ontdooien.
Het bevindt zich vooral in het bekken, de wervels, de ribben, het borstbeen en de schedel, maar ook in botten van armen en benen. Het niet-actieve, zogenoemde 'reserve beenmerg' bestaat vooral uit vetcellen en is geel. Het speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van bloed. Beenmerg bevat stamcellen.
Gebruik altijd koud water als je een bouillon op zet. Hierdoor kunnen de ingrediënten hun smaak, kleur en geur beter afgeven aan de vloeistof. 3. Breng het water met de schenkel en beenderen tot dicht tegen het kookpunt, ontvet het en schuim de bouillon goed af.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Je valt er echt niet meteen dood door neer, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
Gebruik een zeef
Wil je echt een supergladde soep, dan loont het om je gemixte soep nog eens door een zeef te laten passeren. Zo zijn die allerlaatste brokjes er zeker uit.
Gezondheid
Soep zoals Opkikker drinkbouillon tuinkruiden is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Opkikker drinkbouillon tuinkruiden is een prima keuze als dagelijks extraatje.
Albert Heijn Krachtige bouil lon kip spant de kroon met 58%, gevolgd door de Maggi Groentebouillon met 57%. Met één portie – een kom van 250 ml – zit je met de kippen bouillon van AH al bijna aan de helft van de maximale hoe veelheid zout voor de hele dag (6 gram).
Maar toch is het volgens velen wel heel lekker: het smaakt vol, zoutig en smeuïg. Vet is het daarentegen wel: het bevat zo'n 500 calorieën per 100 gram. Ideaal ook voor in soep. Net als vroeger trouwens, ook toen lepelden we het merg ook gewoon in een erwten- of kippensoep naar binnen.
Aan een mergpijp zit geen vlees, de smaak in de bouillon komt in dit geval vooral van het beenmerg. Om je bouillon nog meer smaak te geven, kun je er ook voor kiezen om schenkel te gebruiken. Schenkel is een deel mergpijp en een deel vlees en is afkomstig van de poot van een rund of andere viervoeter.
Er zitten 251 kilocalorieën in 1 groot (55 gram) mergpijpje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mergpijpje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.