Je kunt carpaccio bewaren tot de datum die op de verpakking aangegeven staat. Na openen kun je carpaccio nog twee dagen bewaren in de koelkast. Dit geldt uiteraard alléén als de TGT-datum nog niet verstreken is. De TGT-datum geldt nog steeds als leidend, ook na het openen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd en plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Hoe lang carpaccio buiten de koelkast? Na aanbreken verpakking buiten de koeling, uitgaande van een temperatuur van 19 graden Celcius: 6 tot 8 uur. Na 2 uur begint het vlees te verkleuren, maar je kunt het dan nog wel eten.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Verdeel de carpaccio over 4 borden. Verdeel een beetje rucola er over en garneer met wat pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Bestrooi met een snufje peper en zout en druppel er een beetje truffelsaus of mayo over.
Maar omdat het zo dun gesneden wordt, maakt dat niet meer uit.” Ook Frans Egberts van Vleeswarenfabriek Henri van de Bilt gebruikt niet de originele ossenhaas, maar kogelbiefstuk gecombineerd met andere delen van de koe en conserveringsmiddelen: "Ossenhaas is onbetaalbaar, dat was voor de duurdere restaurants.
Bij een goede carpaccio wordt daarvoor ossenhaas gebruikt, een spier die zich in de rug van runderen bevindt. Hoewel het om rundvlees gaat, is dat relatief mager vlees. De ossenhaas wordt vervolgens rauw in flinterdunne plakjes gesneden en geserveerd met dressing, pijnboompitjes, kaas en soms wat rauwkost.
Filet Americain, carpaccio, tartaar, ossenworst en andere producten van rauw rundvlees kunnen schadelijke bacteriën bevatten. In 2005 werden nog meer dan 150 mensen ziek door een infectie. Maar ook gebakken rundvlees is niet zonder risico.
Dus is het veilig om te eten? Ook al ziet de kleur van vlees er minder appetijtelijk uit, het betekent niet dat je het daarom moet weggooien. Zolang je het maar naar behoren bewaart, in de koelkast of diepvries, én het opeet binnen een veilige periode, dan is er geen vuiltje aan de lucht.
Gekookte en gegaarde vleeswaren, zoals bijvoorbeeld boterhamworst en kipfilet blijven goed tot vier dagen na openen. Gezouten, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals salami en rookvlees, blijven houdbaar tot zeven dagen na openen.
Haal de carpaccio ruim van te voren uit de koeling. Carpaccio van de slager is het lekkerst, maar bevatten geen toevoegingen en conservingsmiddelen. De carpaccio kan dus iets verkleuren. Maak van te voren de borden op, zodat de carpaccio niet te koud is en de verkleuring iets weg kan trekken.
Carpaccio wordt bijna altijd bevroren gesneden.
Carpaccio per 80gr | Bommelerwaard | €35.95 - www.DeVleesboerderij.nl.
Zolang je de hoeveelheid rood vlees per week een beetje in de gaten houdt, is ons broodje carpaccio zeker gezond en krijg je veel gezonde eiwitten, vitamine B en K, zink, mineralen en ijzer binnen. Af en toe een broodje Carpaccio is dus een prima keuze!
Geen rauw vlees voor kwetsbare groepen
Jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen wordt afgeraden rauw vlees te eten, zoals tartaar en carpaccio. Dit zijn risicovolle producten. Deze kwetsbare groepen moeten hun vlees altijd goed doorbakken.
Hoe lang kun je vlees bewaren in de koelkast? Voor rauw gevogelte, gehakt en filets geldt een algemene richtlijn van twee dagen. Grotere stukken – zoals een gebraad, steak of koteletten – blijven iets langer goed. Dat vlees maak je best binnen de vijf dagen klaar.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Is het vlees volgens de houdbaarheidsdatum nog wel goed, maar twijfel je? Het advies van de USDA, de Amerikaanse warendienst, is als volgt. De binnenkant van het vlees mag grijsbruin zijn, maar als de rest van het vlees is verkleurd, is het niet meer veilig om te eten.
Cipriani bereidde daarom een gerecht van flinterdun gesneden plakjes rauw rundvlees met een witte saus op basis van mayonaise. Hij noemde het carpaccio omdat het met zijn roodwitte kleur iets weg had van het werk van Vittore Carpaccio.
Eet de carpaccio niet op!
Klanten wordt dringend verzocht deze carpaccio niet op te eten. Het eten van een product met een E. coli bacterie (poepbacterie, STEC, EHEC) kan, indien niet door en door gegaard, binnen een week misselijkheid, braken en (bloederige) diarree tot gevolg hebben.
Klachten en symptomen bij infectie met salmonella
Klachten die kunnen ontstaan zijn: misselijkheid, overgeven, diarree (soms met slijm en bloed), buikkrampen, koorts en hoofdpijn. Met name bij een infectie met de Salmonella typhi en de Salmonella paratyphi bacterie kunnen de klachten heel hevig zijn.
Carpaccio is een gerecht van dungesneden rauwe runderlende (contrefilet, maar zonder vetrandje, en ontdaan van alle kleine ongerechtigheden), met een dressing van mayonaise met wat citroensap, worcestersaus, melk, zout en peper. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht.
Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken. Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën. De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad. Maar van sommige bacteriën kan je ziek worden.
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella of E. coli. Ook parasieten zoals Toxoplasma gondii kunnen in rauw vlees voorkomen. Deze zijn vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.
Er zitten 73 kilocalorieën in 1 portie (60 gram) carpaccio. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'carpaccio'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.