Een fles wijn in de koelkast doet er makkelijk 2 uur over om te koelen. Wij delen de twee beste tips om je flessen wijn heel snel koud te krijgen. Een fles wijn in de vriezer is nooit een goed idee.
Hoe lang geopende witte wijn bewaren? Voor witte wijn geldt dat een fles, zodra deze eenmaal is geopend, nog zo'n 4 tot 5 dagen goed blijft in de koelkast.
Plaats je ingepakte fles wijn in de vriezer. Na 15 minuten is je wijn klaar om te drinken! Vergeet een fles wijn niet uit de vriezer te halen, want bij te lang invriezen kan het zijn dat de fles knapt door het uitzetten van de vloeistof!
Hoe lang duurt het voordat een nieuwe koelkast koud is? Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Want je witte of rosé wijn moet je daar niet langer dan 15 minuten laten liggen. Een rode wijn niet langer dan 5 minuten. Is het een lichte soepele rode wijn dan mag die paar minuutjes langer.
Drink een wijn dus nooit tè koud, want de wijn wordt hard en je ontneem jezelf een mooie smaakbeleving. Anderzijds: hoe warmer je de wijn serveert, hoe logger de wijn wordt. Minder zuren, meer tannines, alcoholischer, maar ook voller, ronder en zachter.
Een volle, complexe droge witte wijn zoals een Chardonnay serveer je het beste op 12 graden, maar een zoete, witte wijn van hoge kwaliteit tussen de 10 en 12 graden. Een halfdroge en frisse witte wijn zoals Verdejo of Gruner Veltliner serveer je bij voorkeur tussen 7 en 9 graden.
Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen. Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater. Dankzij het zout vindt er een chemische reactie plaats, waardoor het koelproces wordt versneld.
Drinken in vriezer: hoe lang houdbaar? De houdbaarheid bij drinken in de vriezer hangt af van het soort vloeistof dat je invriest. Over het algemeen zijn de meeste ingevroren vloeistoffen zeker twee maanden houdbaar in de vriezer bij -18 graden Celsius.
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Wijn kun je drie maanden in de vriezer bewaren. Wijn buiten de vriezer bewaren is een beetje moeilijk. Witte wijn kun je tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Rode wijn kun je beter niet in de koelkast bewaren omdat deze beter om kamertemperatuur moet “rijpen”.
Rode wijn wordt in veel gevallen ongekoeld en dus te warm gedronken. De gemiddelde Nederlander ervaart een kamertemperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius als aangenaam. De geur en smaak van rode wijn komen echter het best tot hun recht bij een temperatuur van 17 - 19 graden Celsius.
Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay, hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste tussen de 10 en 12 graden. Wijnen met bubbels serveer je het koudst, tussen 5-8 graden.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Een geopende fles wijn kan je meestal nog twee tot drie dagen bewaren. Bewaar de wijn wel in de koelkast, dan wordt de smaak van de wijn het beste behouden. Het verschilt per wijnsoort hoe lang je deze exact kunt bewaren. Uiteraard is direct na openen de smaak van de wijn op zijn best.
Tijd: 15 minuten
Het snelst is om een fles witte wijn of rosé te koelen met ijsklonten. Doe de fles of flessen in een grote bak of emmer. Voeg daar een flink aantal ijsklonten aan toe. Thuis kan je die uit de diepvries halen, maar in het park bij de supermarkt.
Voor drankjes die buiten de koelkast de hele dag koud blijven vul je een grote fles met een drank naar keuze, en deze leg je vervolgens in de vriezer. Kort voordat je weggaat haal je de fles uit de vriezer. Gedurende de dag zal de inhoud smelten en kun je de ijskoude drank drinken.
In koud water
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Gebruik dan een paar velletjes nat keukenpapier waarmee je de fles in zijn geheel inpakt (goed absorberend keukenpapier werkt het beste: van die tissues die -volgens de reclame- in één veeg een heel aanrecht van vlekken en vet ontdoen). Plaats het ingepakte pakketje in de diepvries en 15 minuten later issie koud.
Traditioneel zullen rode wijnen van Gamay en Pinot Noir (Beaujolais, Touraine, Passetoutgrain, Bourgogne e.d.) licht gekoeld het altijd prima doen. Maar ook Zweigelt uit Oostenrijk en Refosco uit Friuli.
Ongeveer zoals dat het geen goed idee is om een natte jas aan te trekken als het buiten vriest. Pak je flesjes en blikjes in natte jasjes, en je kunt binnen drie kwartier (in de koelkast) tot een kwartiertje (in de vriezer) genieten van een perfect gekoelde Coke!
De rode wijn is dan op dé ideale temperatuur om te drinken. Een lichte, frisse of fruitige rode wijn met soepele tannine kun je koelen. Een stevig en volle rode wijn met meer tannine krijgt juist een wat bittere smaak als je deze lang laat koelen, deze wijnen lang koelen is dan ook af te raden.
BEWAAR ZOWEL WITTE ALS RODE WIJN NIET IN DE KOELKAST!
Ook rode wijn wordt er niet beter op als je 'm in de koelkast bewaart. Als je hem wilt opleggen of langer wilt bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.