Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen. Download een gratis decibelapp om op elk gewenst moment zelf te kunnen meten hoe hard het geluid is. Het bepalen van een veilig geluidsniveau hangt af van welke norm je uitgaat, de Arbonorm van 80 decibel of de Vrijetijdsnorm van 88 decibel.
Indien men uitgaat van een aanvaardbare blootstelling aan 85 dB(A) gedurende 8 uur per dag, betekent dit dat bij een geluidsniveau van 90 dB(A) er na ongeveer 3 uur blootstelling al kans is op gehoorschade. Voor een geluidsniveau van 100 dB(A) is deze blootstellingstijd nog slechts 15 minuten.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Afstandsdemping bij een lijnbron
Het geluidsniveau van een lijnbron neemt hierdoor af met 3 dB per verdubbeling van de afstand. Voorbeeld: Op 100 m afstand is het geluidniveau van een fabriek 60 dB. Op 200 m bedraagt het geluidsniveau dan 60 - 6 = 54 dB(A).
Gebleken is dat continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten buiten voor de gevel van een woning, in de woning geluidsoverlast gaat veroorzaken. Voor 's avonds is de grens 40 en 's nachts 40 decibel.
Daarom is het advies: luister maximaal een uur per dag naar muziek op je koptelefoon of oordopjes. Als je te lang naar hard geluid luistert, kan je gehoorschade oplopen. Je beschadigt de haarcellen in je oor, waardoor je tijdelijk minder goed hoort of tinnitus krijgt (fluitende, suizende of piepende geluiden).
Word je kortstondig blootgesteld aan een geluidsniveau van 105 decibel of meer, dan draag je goede oordoppen. Het is dan wel belangrijk dat je kiest voor hoge kwaliteit oordoppen met maximale geluidsdemping. Word je hier langdurig of structureel aan blootgesteld, dan draag je oorkappen.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Een luidkeels huilende baby slaagt erin om het aantal decibel van een motorfiets te behalen: ongeveer 80 dB.
Om je een idee te geven hoeveel geluid huishoudelijke apparaten uitstoten: een hogedrukreiniger stoot geluid af van zo'n 108 dB, een haardroger 85 dB en een bladblazer 105 dB. Bij gebruik van deze apparaten is het van belang om gehoorbescherming te dragen.
Wanneer een mens schreeuwt, heeft dit gemiddeld een sterkte van zo'n 70 decibel. Het dierenrijk kan er ook wat van, want een aantal van de meest luidruchtige dieren op aarde gaat ver boven die 70 decibel heen.
Als je na harde geluiden, bijvoorbeeld tijdens het stappen, steeds terugkomende oorklachten hebt, dan zijn dit meestal de eerste tekenen van gehoorschade. Pijn in je oor wordt het meest veroorzaakt door een verstopping in de buis van Eustachuis.
Blijvende gehoorschade kan al ontstaan door geluid boven de 80 decibel (db), wanneer je er langer dan 8 uur naar luistert. Maar zelfs 5 minuten luisteren naar 100 db kan permanente gehoorschade veroorzaken.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert.
Otoplastieken zijn op maat gemaakte oordoppen die bescherming kunnen bieden oplopend tot 30 dB(A). Meestal worden ze afgestemd op de demping die noodzakelijk is op de werkplek, zodat ze niet meer dempen dan strikt noodzakelijk.
Conclusie. Je hoeft je zeker geen zorgen te maken over de mogelijkheden om je te beschermen tegen gehoorschade. Gebruik oordopjes wanneer je lange tijd gehoorbescherming moet dragen of een beperkt budget hebt. Wanneer je regelmatig bescherming op en af moet zetten draag je beter oorkappen.
Maximaal 'veilig' geluidsniveau bij concerten blijkt alleen veilig met oordoppen. Alleen als bezoekers oordoppen dragen, is het maximale geluidsniveau van 103 decibel bij concerten in Nederland veilig.
Wanneer mensen in een rustige omgeving spreken, is het geluid dat ze horen rond de 50 à 60 dB. In een rumoerige ruimte kan dit oplopen tot 80 à 85 decibel. Uw oren kunnen acht uur naar 85 decibel luisteren.
Soms horen ze dan ook een piep of suizen na een concert of avondje stappen. Vaak trekt dit wel weer weg na een of twee dagen. Echter een piep of ruis kan ook blijvend zijn. Er kan dan vanuit gegaan worden dat het oor schade heeft opgelopen (lawaaislechthorendheid).
Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Mensen met deze aandoening horen geluiden zonder dat ze er zijn. Deze geluiden lopen sterk uiteen, maar de bekende 'piep in het oor' is een bekende. Er zijn ook mensen die een fluit, zoemend geluid of een suis horen.
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
Doorgaans mag je ook in het weekend na 22.00 uur niet zoveel geluid meer maken dat de buren hier hinder van ondervinden. Dus je mag 's nachts muziek draaien, maar dan op een geluidsniveau dat de buren nog kunnen slapen.
Dit zijn de normen
's avonds (19.00 – 23.00) 30 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 50 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden. 's nachts (23.00 – 07.00) 25 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 45 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden.