Tussen 13.00 en 15.00 uur wordt er uitgebreid geluncht. Rond 17.00 uur nemen de Portugezen een lanche. Dit is een tussendoortje wat bestaat uit een toast met boter, een taartje of brood met olijven. De meeste restaurants gaan pas vanaf 19.00/20.00 uur open dus dit is dan ook de tijd dat de meeste Portugezen gaan ...
Portugezen dineren tussen 20:00 en 22:00. De meeste restaurants openen hun deuren rond 20:00. Let wel op dat veel restaurants op zondag- of maandagavond gesloten zijn. Uit eten gaan is overigens in Portugal (ten opzichte van andere landen in Europa) goedkoop.
In restaurants kun je doorgaans tussen 12 en 15 uur terecht voor de lunch en tussen 20 en 22 uur voor het diner. In het hoogseizoen zijn de tijden vaak wat ruimer. Maaltijden in Portugal: Het ontbijt (o pequeno almoco) stelt in Portugal zoals in de meeste mediterrane landen niet veel voor.
De lunch is redelijk vroeg, vanaf ongeveer 12.30 uur, en is voor de Portugezen bovendien de belangrijkste (warme) maaltijd van de dag.
De kosten voor uit eten in Lissabon zijn verschillend. Voor een complete lunch betaalde ik meestal 10 tot 15 euro. Voor een diner in een hippe tent was ik voor een drankje, mandje brood en hoofdgerecht gemiddeld 20 euro kwijt, met hier en daar wat uitschieters naar boven.
Eten in een restaurant in Portugal is eigenlijk niet eens zo heel veel duurder dan zelf koken. Een driegangenmaaltijd voor 2 personen in een gemiddeld restaurant kost slechts €30. Bestel je de prato do dia in een typisch Portugees restaurant, dan ben je maar €8 kwijt.
Je zal moet wennen aan hand schudden (voor mannen) en 2 zoenen op de wang (voor vrouwen) - het overslaan van mensen is eigenlijk best onbeschoft, net alsof je een collega geen 'hallo' zegt.
Portugees ontbijt
De Portugezen geven niets om het ontbijt. Het ontbijt is iets wat je snel even tussendoor kan halen op weg naar je werk. Er zijn op straat dan ook heel veel kleine koffietentjes waar je echt heel erg lekkere koffie kan halen met een klein zoet broodje of de inmiddels hier ook bekende Pastel de Nata.
Het is niet verplicht om fooi te geven en vaak staan evt. servicekosten al op de rekening. Uiteraard zal het horecapersoneel een extra bijdrage enorm waarderen. Een extra fooi t.w.v. 5-10% op de rekening zal zeer worden gewaardeerd.
Begroeting
Meestal hoeven mannen alleen elkaars hand te schudden, maar tussen vrouwen, of vrouwen en mannen zijn de sociale regels ingewikkelder, of zelfs tussen mannelijke leden van dezelfde familie. Daarna moet hetzelfde gebeuren als mensen afscheid nemen.
"Bacalhau" is een van de beroemdste culinaire tradities van Portugal, met meer dan 365 recepten om het te vieren, één voor elke dag van het jaar...
De meeste Portugezen ontbijten met een kop koffie en een licht broodje. Toast bijvoorbeeld (in het Portugees torrada genoemd), of een croissantje. Licht en eenvoudig ontbijten is de gewoonte, en de koffie (een espresso of 'gala', koffie met veel melk) staat centraal.
De meeste winkels zijn van maandag tot en met zaterdag open van 9.00-17.00 uur. Kleine winkels sluiten vaak tussen de middag en supermarkten zijn vaak tot 22.00 uur open. In de toeristencentra zijn veel winkels ook op zondag open. Banken zijn op werkdagen geopend van 9.00-15.00 uur en postkantoren van 9.00-18.00 uur.
Er zijn geen speciale koopzondagen of koopavonden in Lissabon.
Licor Beirão is een zeer beroemd drankje in Portugal, dat in bijna elk Portugees restaurant en café te vinden is. Het wordt gemaakt met een breed scala aan planten, zoals munt, kaneel, kardemom en rozemarijn, wat zorgt voor een complexe en zoete smaak.
Traditioneel Portugees brood wordt gemaakt met volkorenmeel, met de hand gekneed en gebakken in een houtoven. In de meer traditionele dorpen hebben de ouderlingen nog steeds de gewoonte om het brood te zegenen aan het einde van het kneden, een kruis te maken met hun handen terwijl ze bidden voor het deeg om te groeien.
Lissabon is vaak zonnig. Draag loszittende katoenen kleding om koel te blijven. Zomerjurken zijn perfect voor vrouwen omdat ze de knieën en schouders bedekken. Draag comfortabele schoenen, want je looopt veel om alle bezienswaardigheid te verkennen.
Portugal neemt op de Cost of Living Index een plek in de middenmoot in. Leven in Portugal is net iets voordeliger dan in Spanje of Griekenland, en zelfs een stuk goedkoper dan in Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk of de Scandinavische landen.
Er zijn namelijk veel verschillende varianten en de ene koffie is de andere niet. Koffie is hier ook niet duur. Een espresso krijg je tegenwoordig al vanaf 60 cent. De Portugezen drinken bij hun ontbijt vaak een slappe koffie of een koffie met veel melk.
Kleding en schoenen zijn doorgaans goedkoper dan in Nederland.