De klaproos tot wel 100 zaadjes maken, die door de wind worden verspreid. Hierdoor kunnen ze overal in de tuin opduiken. De zaadjes van de roos heel lang hun kracht houden, waardoor je er zelf na 10 jaar nog van kan genieten.
Uitzaaien
Je kunt ze het beste zaaien in maart of april, zodat je hetzelfde jaar nog bloemen krijgt. Doe dit op het moment dat de grond ontdooit, aangezien klaproos zaden naast licht ook koele of koude temperaturen nodig hebben om goed te kunnen ontkiemen.
De stengels zijn misschien wel dun en teer, maar de klaproos kan tot 1 meter diep wortelen! Hij groeit het best op een warme, kalkrijke, omgeploegde kleigrond. De zaadjes van de klaproos zijn lichtkiemers, die de warme stralen van de zon nodig hebben om op te komen.
Klaprozen zaai je op de plek waar je ze wil hebben. Eenmaal opgekomen, moet je de planten laten staan. Voorzaaien of verplanten is geen goed idee. Papaver heeft een penwortel, die diep in de grond op zoek gaat naar water.
De papaver is gemakkelijk te vermeerderen door middel van wortelstek. Neem stukjes wortel van zo'n 5 centimeter en zet deze in potgrond. In het voorjaar kun je de uitgelopen stekjes uitplanten. Heb je nog meer vaste planten in je border staan die er niet zo mooi meer uitzien?
Als de bloemen zijn uitgebloeid ontstaat er een kale zaaddoos. De wind schudt de zaaddozen heen en weer, en door de gaatjes onder het deksel worden de zaden weggeslingerd. De zaden blijven tientallen jaren kiemkrachtig.
De klaproos ook wel papaver genoemd staat symbool voor troost, maar ook voor de dodenherdenking. De klaproos dankt deze symboliek aan de slagvelden in Noord-Frankrijk die na de Eerste Wereldoorlog rood kleurde van de klaprozen. De kenmerkende kleur van de klaproos is rood.
Deze klaproos (Papaver orientale 'Brilliant') is een tweejarige vaste plant met grote opvallende bloemen. Hoewel iedere plant slechts 2 jaar leeft, is het bestaan van de klaproos in uw tuin toch gewaarborgd doordat deze zichzelf uitzaait. De uiteindelijke hoogte van de volgroeide plant is ongeveer 70 cm.
Klaprozen zullen zichzelf uitzaaien na de bloei. Papaver rhoeas is een eenjarige plant, wat betekend dat het al gelijk zal bloeien in hetzelfde jaar dat je het zaait. Zaaien in april is dus in juni al bloemen zien.
Sommige zaden kiemen snel, bv koolsoorten, tuinkers en sla hebben er maar een paar dagen voor nodig. Andere soorten doen er 3 – 4 weken over. Van de meeste moestuingewassen weet je na één à twee weken wel of er nog wat gaat gebeuren.
Als de zaden zich goed voelen duurt het ongeveer 10-30 dagen voordat ze ontkiemen. Na 70-80 dagen zullen de papavers gaan bloeien, mits alles goed is gegaan. Ze hebben namelijk ook nog een beetje kou nodig, dus de weersomstandigheden zijn zeker van invloed op de bloei. Als alles perfect is gegaan bloeien ze weelderig.
Papaver somniferum is een overbekende eenjarige (maar daarom niet minder geliefd, en terecht). Ze kan heel goede tegen kou. Een andere eigenschap is dat ze niet heel erg lang bloeit (maar wel heel rijk en met grote bloemen in de meest exotische kleuren).
Is de Papaver een vaste plant? Het is een van de mooiste vaste planten om in de border te hebben.
Het duurt even, maar na zo'n 75 dagen na het zaaien is het dan vaak zover…. de klaprozen beginnen te bloeien. Dit is wel sterk afhankelijk van de weersomstandigheden omdat de zaden van klaprozen licht en koele temperaturen nodig hebben om te ontkiemen.
Ter plekke zaaien kan in maart-april of vanaf juli-oktober. Papavers maken een penwortel en houden daarom niet van verplanten en verspenen. Je kunt ook in potjes zaaien (in maart-april, bij kamertemperatuur) en ze later heel voorzichtig in de tuin planten, zodat het kluitje intact blijft.
De klaproos tot wel 100 zaadjes maken, die door de wind worden verspreid. Hierdoor kunnen ze overal in de tuin opduiken. De zaadjes van de roos heel lang hun kracht houden, waardoor je er zelf na 10 jaar nog van kan genieten.
5. Papaver (klaproos) Is papaver giftig voor honden? Het antwoord: ja, ook papaver is een giftige plant voor honden.
In elke zaaddoosje zitten honderden zaadjes die zich in het rond verspreiden. Indien de zaden te diep onder de aarde geraken, kunnen deze daar nog ruim vijftig jaar kiemkrachtig blijven. Vanaf dat de zaden door omwoeling van de grond terug aan de oppervlakte komen te liggen kunnen ze dan gaan kiemen.
Als je de klaproos plukt, snijd hem dan dicht bij de wortel af. Brand na het plukken van de klaprozen de onderkant van de steel een stukje af met een aansteker of kaars. Zet de klaprozen in een vaas, de bloemen moeten zeker een week mooi blijven.
De zaden van de klaproos behouden onder de grond erg lang hun kiemkracht en ontkiemen als ze, soms na jaren, weer aan de oppervlakte komen. De klaproos is dan ook een echte pioniersoort. Klaproos heeft geen nectarklieren, maar levert hoogwaardig stuifmeel voor bijvoorbeeld de honingbijen.
De klaproos: een pioniersplant op slagvelden
Het symbool komt voort uit het idee dat de plant groeit op plaatsen waar iemand is vermoord: de bloem zou het bloed van de gevallen soldaat opnemen waardoor ze een mooie rode kleur krijgt.
Opiaten worden gewonnen uit de klaproos Papaver somniferum, in de bloemenwinkel te herkennen aan de paarse bol. Hij wordt ook wel de slaapbol genoemd. Door de onrijpe zaadbol in te kerven en het vrijkomende melksap in te drogen, ontstaat het lichtste opiaat: ruwe opium. Uit opium kan morfine worden gehaald.
Papaver is een giftige plant. Soms worden giftige planten met opzet gegeten vanwege hun geneeskrachtige of hallucinerende werking. Uit de zaden van de slaapbol wordt opium gehaald, maar een hoge dosis opium kan fout aflopen met de dood tot gevolg.
Geen natuurlijk heroïne
De plant is geneeskrachtig maar ernstig verslavend. Papavers voor de opiumwinning worden vooral gekweekt in Afghanistan, Pakistan, Iran, landen van de Gouden Driehoek (o.a. Myanmar, Thailand en Laos), Mexico en Colombia.