De toespraak vindt plaats op zondag en begint om 12:00. De Paus staat dan voor het raam van zijn werkkamer (tweede raam rechts van de bovenste verdieping) in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De Paus is goed te zien en al helemaal goed te verstaan. Hij leest in verschillende talen de zegen voor.
De Paus op Zondag
Wanneer de Paus in Rome is verschijnt hij op zondag om 12 uur 's middags aan het raam van zijn bibliotheek om te menigte te zegenen. Hij spreekt dan de menigte kort toe en eindigt met het Angelus en de pauselijke zegening. De hele ceremonie duurt niet meer dan 15 à 20 minuten.
Paus Franciscus heeft vanaf het balkon boven een regenachtig Sint-Pietersplein in Vaticaanstad zijn traditionele kerstboodschap uitgesproken. Hij sprak het Urbi et Orbi uit, de zegen die hij geeft aan de stad Rome en de wereld.
De Paus verblijft traditioneel in het Apostolisch Paleis. Franciscus heeft er echter voor gekozen om in het gastenverblijf in het Vaticaan te logeren. Elke zondag om 12 uur, behalve wanneer hij in het buitenland zieltjes aan het winnen is, geeft de Paus de verzamelde menigte op het Sint Pietersplein zijn zegen.
Meest gezocht. Het Latijnse 'urbi et orbi' betekent 'aan stad en wereld'; het is in het bijzonder de benaming voor de zegen die de paus tijdens hoogfeesten als Pasen en Kerstmis geeft aan de stad Rome en de wereld. Urbi et orbi betekent letterlijk 'aan stad en wereld'.
Aan het einde van de dag worden alle stembriefjes verzameld en verbrand in de Sixtijnse Kapel. Uit de schoorsteen komt dan zwarte rook. Zodra er wel een paus gekozen is, worden de stembriefjes met nat stro of een chemische stof verbrand. Er komt dan witte rook uit de schoorsteen.
Een soutane of toga (toog) is een lang priesterkleed met nauwe mouwen en een rij knoopjes van de hals tot de voeten, gedragen door katholieke geestelijken. De soutane reikt meestal tot enkele centimeters boven de schoenen en sluit bij de hals met de priesterboord.
Paus Franciscus blijft voorlopig eenvoudig wonen. Hij blijft in het hotel van het Vaticaan, ook al zijn de renovaties van het ruime en vorstelijke pauselijke appartement in Vaticaanstad inmiddels afgerond.
Op bijna elke zondag spreekt de paus het Angelus-gebed uit in het openbaar om 12.00 uur op het Sint-Pietersplein, of bij slecht weer in de Paulus VI-audiëntiehal. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
Het Apostolisch Paleis (Italiaans: Palazzo Apostolico), ook wel Pauselijk Paleis of Heilig Paleis, is het officiële woon- en werkpaleis van de paus in Vaticaanstad.
Urbi et orbi is zaterdag 25 december om 12.00 uur live te zien op NPO 2 en de livestream via Gids.tv.
Tickets voor de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea zijn ter plekke te koop, maar het is aan te raden om dit vooraf online te doen. Een standaardticket kost €17 (aanschuiven in de wachtrij). Tickets voor kinderen en jongeren tot 18 jaar kosten €8.
De Paus staat dan voor het raam van zijn werkkamer (tweede raam rechts van de bovenste verdieping) in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De Paus is goed te zien en al helemaal goed te verstaan. Hij leest in verschillende talen de zegen voor.
De pauselijke toespraak: Urbi et Orbi
Staande op het balkon van het Sint-Pietersplein, spreekt de paus de wereld toe op eerste kerstdag om 12:00 uur. Deze pauselijke toespraak heet Urbi et Orbi, wat zich vertaalt als "naar de stad Rome en naar de wereld". Je hebt geen tickets nodig.
Liveblog: Paus Benedictus XVI treedt op 28 februari af
Als gevolg van zijn hoge leeftijd is hij niet meer in staat het ambt te vervullen, zo stelt de Paus.
De leider van de Katholieke kerk, de Paus, is het staatshoofd van Vaticaanstad. De Paus wordt gekozen door de vergadering van bisschoppen en kardinalen, het conclaaf.
Invloedrijk of niet, een paus krijgt geen loon uitbetaald. Maar het Vaticaan staat wel in voor al zijn kosten. Zo heeft Franciscus I een persoonlijke assistant en een secretariaat dat instaan voor zijn dagdagelijkse beslommeringen. Het loon van al deze mensen wordt betaald door het Vaticaan.
Vandaag de dag wonen verreweg de meeste katholieken in de Derde Wereld. Iedere week geeft de Paus een publieke audiëntie in het Vaticaan. Hij verleent ook audiënties aan wereldlijke en geestelijke leiders, waarbij men zich conformeert aan uitdrukkelijke kledingvoorschriften die er gelden.
Kardinaal George Pell, de financiële topman van paus Franciscus, heeft de leden van het College van Kardinalen daar vandaag over ingelicht. Het totale bezit van het Vaticaan vertegenwoordigt daarmee een waarde van 2,6 miljard euro. De extra rijkdom is niet verkregen door illegale activiteiten, benadrukte Pell.
Het lichaam van de paus wordt na zijn overlijden, gehuld in pontificale kleding, eerst opgebaard in de Sint-Pieter. Gedurende tenminste drie dagen schuift een onafzienbare stroom gelovigen langs de baar. De uitvaartmis vindt plaats op het Sint-Pietersplein, dat ruimte biedt aan 300.000 mensen.
Vaticaanstad heeft naar schatting 1.000 (2019) inwoners. De bevolking van Vaticaanstad bestaat voornamelijk uit geestelijken, met inbegrip van priesters, zusters en de befaamde Zwitserse Garde. Er werken ongeveer 3.000 leken, maar deze wonen niet binnen het Vaticaan.
De emeritus-paus woont sinds zijn aftreden in 2013 in het Mater Ecclesiae-klooster in de tuinen van het Vaticaan.
Een kazuifel is een mouwloos opperkleed dat gedragen wordt door de priester als hij de eucharistie viert. Het is een van de paramenten die gebruikt worden in de Rooms-Katholieke Kerk. Het kazuifel draagt de priester over de andere liturgische kleding (albe, stola en cingel) heen.
De paus draagt verder altijd het pallium. Is bij die viering ook de plaatselijke metropoliet aanwezig, dan draagt deze het pallium niet. Ten slotte draagt alleen de paus bij gelegenheid de fanon. De tiara wordt sinds 1964 niet meer gedragen, maar is nooit officieel afgeschaft.
De bisschop heeft paarse kleuraccenten in zijn kledij en bij de kardinaal zijn deze rood. De paus gaat gekleed in het wit.