In Griekenland behoord er één ding bij het ontbijt: Koulouria. Deze tarwebrood ringen zijn krokant van buiten en luchtig van binnen en smaken intensief door een overvloed aan sesamzaadjes. Men kan zij in de koffie stippen of met choco genieten of zelfs met feta bij een salade eten in de middagpauze.
De rol van brood in Griekenland tegenwoordig
Ook tegenwoordig blijft brood de basis van het Griekse dieet. Het is gemaakt van graanmeel en afhankelijk van het materiaal kan het tarwebrood, gerstbrood, gemengd brood of maisbrood zijn.
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Typisch Grieks eten
Heerlijk bij je vlees of pita. Griekse salade – een traditioneel recept bestaande uit tomaat, komkommer, olijven, uien, olijfolie, feta en paprika. Moussaka – een ovenschotel op basis van aubergine, met lagen lamsvlees (of gehakt), uien, tomaten, aardappel en een witte saus (bechamelsaus).
Naast wijn drinken de Grieken ook Ouzo. Het is een geliefd aperitief op anijsbasis dat wit kleurt als je er water bij doet. De Grieken drinken het puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd.
Vanaf begin van de middag is het tijd voor de lunch. De lunch is een uitgebreide maaltijd en wordt genuttigd tussen 13 en 16 uur. Het diner is zeker niet uitgebreider dan de lunch en begint zeker in toeristische gebieden vaak vrij laat, vaak gaat men pas na 22 uur aan tafel.
De tijden dat er gegeten wordt in Griekenland, wijken erg af van de normale Hollandse eettijden. Grieken lunchen meestal tussen 12.00 uur en 15.00 uur. En 's avonds beginnen Grieken pas vanaf 20.00 uur met hun maaltijd en dat diner kan wel duren tot 23.00 uur.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
Hierbij is keuze genoeg, zoals kalenders, keukengerei, olijfolie, honing, sleutelhangers, koelkast-magneten, handwerk en aardewerk. Er zijn heel wat leuke souvenirs te koop in Griekenland. Griekse producten zijn erg populair!
Voor een 3-gangen diner in een restaurant betaal je rond de €35,00 per persoon. Voor een maaltijd in een goedkoop restaurant betaal je gemiddeld €10,00 tot €15,00 per persoon en bij bijvoorbeeld de McDonalds ben je zo'n €6,50 kwijt voor een maaltijd.
Het Griekse dieet is flexitarisch. Je eet weinig vlees, maar niet helemaal vegetarisch. Elke week één keer vis, één keer gevogelte en één keer eieren is een gezonde gulden middenweg volgens de Grieken. Oh, en je mag wekelijks even genieten van iets lekker zoets, zoals baklava of een ander toetje of taartje.
De Grieken dronken voornamelijk water. Ook wijn was populair, hoewel de wijn vóór het drinken altijd aangevuld werd met water. Het drinken van pure wijn werd door de Grieken als iets barbaars gezien, hoewel zij wel iedere ochtend hun brood in onverdunde wijn doopten als ontbijt.
Denk aan Griekse gehaktballetjes (keftedes genoemd), salades, calamaris, tapenade, souvlaki, pasteitjes, octopus, spanakopita (filodeeghapje gevuld met spinazie en feta) en gevulde druivenbladeren. Het is een hele leuke en fijne manier van dineren!
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
Is Griekenland een duur land? De prijzen van basisproducten in Griekenland zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.36 keer minder betalen om te winkelen in Griekenland dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Griekenland bereik van: 59 EUR in Hostel tot 83 EUR in 3 sterren hotel.
Griekenland is een traditionele wijnproducerend land & onze noordelijke vrienden misten hun eigen drank, bier, of zythos, zoals dat heet in Griekenland.
Goede omgangsvormen in Griekenland waar je als buitenlander rekening mee moet houden. Grieken waarderen je om wie je bent, hoe je je gedraagt en of je vriendelijk bent. Niet om je mooie woorden. Men is vaak informeel in de omgang en je wordt al gauw als familie behandeld.
Met borden gooien is een oud ritueel om je vreugde en enthousiasme (kefi) voor een muzikant of danser uit te drukken. Moderne Grieken kijken neer op deze traditie en de borden werden vervangen door bloemen. Het gebruik werd zelfs officieel verboden in Griekenland, vanwege te gevaarlijk door de rondvliegende splinters.
Is Kreta een duur eiland? De prijzen van basisproducten in Griekenland zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.36 keer minder betalen om te winkelen in Griekenland dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Kreta bereik van: 15 EUR in Hostel tot 63 EUR in 3 sterren hotel.
Γειά σας (yássas) en χαίρετε (chérete)
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'.