Dadels werken laxerend, onder andere door de rijke aanwezigheid van vezels (1). Bij obstipatie is het goed om dadels 's nachts te laten weken in water om ze in de ochtend te eten. Vezels werken ook cholesterolverlagend (2).
Omdat de vruchten vrij veel suiker bevatten en je direct energie geven, raden wij aan om dadels bij het ontbijt of voor het sporten te eten.
Het eten van dadels is een goede manier om je vezelinname te verhogen, want ze zitten vol vezels. Dit houdt in dat dadels ook heel goed zijn voor je spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang. Dit kan weer helpen bij het voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te hoog wordt na het eten.
Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels.
Spijsvertering
Dit helpt tegen constipatie. Het kalium die de dadels bevatten, kan als behandeling werken tegen maagpijn en diarree. Dadels versterken ook de goede bacteriën in de maag. Kortom, dadels brengen je spijsverteringskanaal in balans.
Dadels helpen de stoelgang
De vezels zorgen niet alleen voor een goede spijsvertering en een positieve darmgezondheid, maar ook voor een lang verzadigd gevoel. Dit kan helpen bij afvallen en voorkomt trek op korte termijn.
Dadels en rozijnen bieden een combinatie van ijzer en vitamine C. Vijgen daarentegen zitten boordevol ijzer, magnesium, vitamine A en foliumzuur. Het consumeren van een handvol gedroogde vijgen en rozijnen en twee of drie dadels in de ochtend kan u direct energie geven en uw hemoglobinegehalte verbeteren.
Biologische medjoul dadels zijn omvangrijker, zachter en hebben een uitermate hoge smaak intensiteit vergeleken met andere soorten dadels. Vele andere varianten zijn vaak gekonfijt waardoor deze vaak kleiner en harder zijn. De teelt en oogst van deze medjoul dadels is arbeidsintensiever dan gewone dadels.
Je mag er ook meer eten, maar volgens de traditie moet dat altijd een oneven aantal zijn. Dat is zo omdat de profeet Mohammed dat ook deed. Moslims proberen altijd op dezelfde manier te leven als Mohammed. Eén, drie of vijf dadels zullen dus de gewoonte zijn, maar nooit twee of vier.
Ajwa dadels zitten vol vitamines, mineralen en vezels. Door het lagere suikergehalte is deze dadel een betere optie voor mensen met diabetes. Deze dadel is goed voor het hart en het zenuwstelsel.
Een teveel aan dadels kan het proces van afvallen vertragen of zelfs helemaal stopzetten. Eet dadels tijdens het afvallen met mate. Twee dadels tellen als één portie fruit. Door een kleine portie te eten, krijg je wel de goede voedingsstoffen binnen, maar beperk je je fructose-inname.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Dadels zijn een goed alternatief voor witte suiker
Dadels bevatten relatief veel fruitsuikers, maar hebben toch een lage glycemische index. Dit houdt in dat de vrucht na consumptie geen grote piek in de bloedglucose teweegbrengt. Met name voor mensen met type 2 diabetes is dit een gunstige bijkomstigheid.
Voordelen van dadels voor gewichtsverlies
Hoewel ze vaak bekend staan om hun zoetheid, kunnen ze daadwerkelijk gewichtsverlies ondersteunen en zelfs helpen buikvet te verminderen als ze met mate worden gegeten .
Het beste fruit dat u 's avonds bij het diner kunt eten is de banaan, aangezien deze vrucht rijk is aan tryptofaan, kalium en vitamine B6.
"Dadels helpen je lichaam om melatonine te produceren, wat op zijn beurt je slaapkwaliteit verbetert", zegt Nanninga. Dadels bevatten ook veel vezels, die tijd nodig hebben om te verteren en je de hele nacht een vol gevoel kunnen geven. Ze raadt aan om twee uur voor het slapengaan één dadel te eten .
Dadels hebben veel historische banden in de Arabische wereld en ook in de Islam. Het is ook onderdeel van de traditie om dadels in oneven aantallen te eten, tot wel drie in één keer. Dit heeft te maken met niet te veel eten en de betekenis van oneven aantallen in de Islam. Veel daden van aanbidding in de Islam worden in oneven aantallen gedaan .
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Aan het eind van de avond snijdt het bruidspaar de bruidstaart aan. Daarna geven de bruid en bruidegom melk en dadels aan elkaar. Melk staat voor reinheid en maagdelijkheid en de dadels staan voor vruchtbaarheid.
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden.
Wholefood Earth Medjool Dadels zijn fantastisch om siropen mee te maken. Aan de andere kant zijn gewone ontpitte dadels, met hun dikkere schil, veel beter voor toppings en het toevoegen van textuur aan gezonde baksels , zoals fruit- en notenrepen. Ze worden ook vaak gebruikt om verse dadelsuiker te maken.
Verse dadels moeten dik en vochtig zijn, met een gladde schil en een lichte knapperigheid. Rijpe dadels hebben een glanzende bruine schil, terwijl onrijpe dadels een meer gouden kleur hebben. Onrijpe dadels zijn harder en minder zoet, maar kunnen nog wel gegeten worden.
Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur :
Foliumzuur verhoogt het hemoglobinegehalte in het lichaam. Enkele voedselbronnen die rijk zijn aan foliumzuur zijn spinazie, rijst, pinda's, black-eyed peas, kidney beans, avocado's en sla. Foliumzuursupplementen kunnen ook het hemoglobinegehalte verhogen. Raadpleeg uw arts voordat u deze supplementen gebruikt.
De consumptie van 100 gram dadels kan meer dan 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze mineralen leveren. Daarnaast is de hoeveelheid ijzer in dadels ongeveer 0,3 mg tot 10,4 mg per 100 gram. Daarom zal het eten van een paar dadels per dag uw lichaam voorzien van de dagelijkse hoeveelheid ijzer.
Uit de resultaten bleek dat ijzer uit zwarte dadels met of zonder schil goedkoop, veilig en effectief is bij het verbeteren van het hemoglobinegehalte en het aanvullen van de ijzervoorraad om ijzergebreksanemie te corrigeren.