Complimenteer hem voor de dingen die hij kan en doet
Het klinkt misschien raar, maar ik realiseerde me dat ik geen idee heb hoe dat zou moeten, en ik vind het echt knap dat je dat kan. ' Er is altijd iets te vinden waarvoor je hem bewondert, of dat nou thuis is, in jullie relatie, of in zijn werk.
Open vragen nodigen iemand uit om meer te zeggen over dat onderwerp en bevorderen daarom het gesprek. Je kunt dan zelf weer reageren op wat iemand vindt van een bepaald onderwerp en op die manier is het gesprek op gang gebracht. Te veel vragen na elkaar stellen is geen gesprek maar meer een interview.
Maar dat je mond ook dingen doet als je niet praat, is minder geweten. En dat hierbij ook dingen fout kunnen gaan, is al helemaal onbekend. Zo kun je bijvoorbeeld dag en nacht door je mond ademen in plaats van door je neus. Hierdoor kunnen je tanden verkeerd groeien en kan je gezicht uitdrukkingsloos worden.
Het probleem met het niet uiten van emoties – het zogeheten binnenvetten – is dat ze daar sterker van worden. Mensen die hun gevoelens onderdrukken zijn dan ook vatbaarder voor depressie en angst en bovendien kunnen ze er allerlei vervelende andere gevoelens bij krijgen.
Alexithymie (uitgesproken als: /ˌalɛksiti'mi/, uit het Griekse ἀ-, λέξις en θυμός, letterlijk zonder woorden voor emoties) is een persoonlijkheidstrek gekenmerkt door moeilijkheden in het beschrijven en onderscheiden van gevoelens, een beperkt fantasieleven en een denken dat voornamelijk gericht is op de buitenwereld ...
Een spelsysteem of letterkaart kan een hulpmiddel zijn voor communicatie met patiënten die volledig verlamd zijn en niet meer kunnen spreken. Door elke letter van een woord af te gaan kan met alleen 'ja' en 'nee' toch gecommuniceerd worden. Bekijk ook de communicatiewijzer (ezelsbruggetje) voor invasieve beademing.
onzekerheid; slecht slapen; verminderd zelfvertrouwen; stress, wat op de lange duur kan leiden tot burn-out en andere ziektes als: Hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, eczeem, kanker, etc.
Er zit een groot verschil tussen wat een man voelt en wat hij laat zien. Zo'n 80 procent van de mannen zegt dat zijn gevoelsleven dieper gaat dan anderen weten. Als de man blijdschap of boosheid voelt, laat hij dit meestal wel merken. Maar hij houdt zijn kwetsbaardere gevoelens vaak verborgen – vooral angst.
Als je partner blijft weigeren om over belangrijke problemen te praten, dan kan je overwegen om je relatie te verbreken of professionele hulp te zoeken. De relatie zal altijd hard werken blijven als jullie te veel verschillen in hoe jullie denken over het uiten van gevoelens en zorg dragen voor elkaar.
Antwoordt hij vaak pas veel later op jouw appjes en krijg je regelmatig te horen dat hij de komende weken helemaal volgepland is? Dan moeten de *alarmbellen* af gaan. Iemand die oprecht bij jou wil zijn, wil ook tijd met jou besteden en zal er alles aan doen om die tijd voor jou vrij te maken.
Of je nu zelf last hebt van psychische klachten of iemand kent die het moeilijk heeft: praten houdt mensen dichtbij. Praten helpt, luisteren ook. Het zorgt ervoor dat je elkaar begrijpt en het kan een stap zijn naar de juiste hulp.
Liefde is een bindende kracht, trekt dingen naar elkaar toe en brengt ze met elkaar in verband. Zorgt dat al deze 'dingen' lang genoeg bij elkaar blijven om uit te groeien tot iets diepers. Liefde maakt verandering en vrijheid mogelijk zonder dat die samenhang in het middelpunt verloren gaat.
Gesloten of zwijgzame mensen laten niet blijken wat ze werkelijk denken. Ze hebben een koele blik, zijn onbewogen en terughoudend. Ze sluiten andere mensen buiten. Ze kunnen lastig zijn doordat ze bedoeld of onbedoeld essentiële informatie achterhouden, of nalaten te waarschuwen voor een opdoemend probleem.
Maak oogcontact en let goed op non-verbale signalen (mimiek, intonatie, gebaren). Maak duidelijk waar het gesprek over gaat. Gebruik eventueel een tekening, afbeeldingen of foto's om het onderwerp te verduidelijken. Spreek rustig en in korte zinnen, benadruk de belangrijkste woorden uit een zin.
Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal.
Selectief mutisme is een ontwikkelingsstoornis waarbij een kind/jongere in sommige situaties niet 'kan' praten, terwijl hij of zij dat in andere situaties heel goed kan. Kinderen/jongeren met selectief mutisme praten thuis en tegen sommige mensen.
Stel open vragen
Door het stellen van open vragen geef je iemand de ruimte om zelf na te denken en te kiezen welke kant het gesprek opgaat. Open vragen zijn vragen die je niet met ja of nee kunt beantwoorden. Ze beginnen met wie, wat, waar, wanneer of hoe.