' 'Eind 2019 waren er 32.000 jongeren met betalingsproblemen, eind 2020 is dit aantal met 2.000 gestegen naar 34.000. ' Hoe komen jongeren dan in de schulden? Het Nibud, de onafhankelijke stichting die informeert over de financiële situatie van huishoudens, plaatste in 2020 een inzichtelijke begroting.
Jongeren zijn financieel kwetsbaar. Ze hebben vaak flexibel werk en weinig tot geen vermogen waardoor ze geen buffer hebben om op terug te vallen. Daarnaast hebben veel jongeren een forse studie schuld van gemiddeld 15.000 euro. Het Nibud ziet een grote kans voor financiële scholing.
De meest bekende oorzaken zijn dat mensen in de schulden raken door een te laag inkomen, werkloosheid of bij dakloosheid. Toch overkomt het ook mensen die in principe voldoende inkomen hebben.
Sommige jongeren zijn geboren financiële planners, maar de meesten moeten leren om met geld om te gaan. Als je thuis woont heb je misschien niet zo veel uitgaven. Je geld gaat op aan kleding, uitgaan, mobiele telefoon, een scooter, en misschien kostgeld. Zodra je uit huis gaat, nemen je uitgaven toe.
Problematische schulden zijn schulden die dermate ernstig zijn dat deze bepaalde problemen opleveren, zoals het niet meer in staat zijn om openstaande rekeningen te betalen waardoor nieuwe schulden ontstaan.
Financiële problemen en schulden kunnen enorm veel stress veroorzaken. Mogelijk ervaar je grote onzekerheid. Daarnaast is het heel begrijpelijk als je je door je financiële problemen vaak machteloos en moedeloos voelt. Een financiële situatie die naar je idee uitzichtloos is, kan zelfs leiden tot depressieve klachten.
Een huishouden heeft officieel financiële problemen als het niet alle rekeningen meer kan betalen. Maar ook als u het gevoel heeft dat u de situatie niet meer zelf op kunt lossen, heeft u een financieel probleem. Het wordt een probleem als: u langere tijd niet aan uw financiële verplichtingen kunt voldoen.
Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst of het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Waar kan je terecht? Jongeren tussen de 18 en 27 jaar kunnen zich gratis aanmelden bij Stichting ONSbank. Zij helpen jongeren in zes maanden 'een toekomst zonder schulden op te bouwen'.
Je kunt op verschillende manieren geld opzijzetten. Bijvoorbeeld via een spaarrekening of door te beleggen. Je kunt de rekening op je eigen naam zetten of op de naam van het kind. In dat laatste geval kan het kind er vanaf zijn achttiende mee doen wat hij of zij wil.
De gevolgen van schulden zijn ingrijpend. Sociaal isolement, depressie, ziekteverzuim, relatieproblemen, echtscheiding, fraudegevoeligheid, het speelt zich af achter talloze voordeuren. Zelfs zelfmoord komt voor.
Bij financial stress duren de financiële problemen voort en is de druk dermate hoog dat er ook lichamelijke en mentale klachten kunnen ontstaan door de geldzorgen. Denk aan slapeloosheid, maar ook een verhoogde kans op depressie.
Psychosociale factoren zijn factoren die jouw gedrag beïnvloeden. Het psychosociaal functioneren is het eigen functioneren in relatie met en tot anderen. Het is een veelomvattend aspect van het de wijze waarop je het leven leeft en hoe je het beleeft.
Er is sprake van een problematische schuld situatie indien van iemand redelijkerwijs is te voorzien dat hij niet zal kunnen voortgaan met het betalen van zijn schulden, of waarin hij heeft opgehouden te betalen.
Het NIBUD zegt: 'Er is sprake van problematische schulden wanneer het bedrag dat in 36 maanden kan worden afgelost op de schulden, lager is dan de totale schuldenlast'[2].
Na de preferente vorderingen worden de concurrente vorderingen betaald. Concurrente schulden zijn schulden die ontstaan nadat een product of dienst is geleverd en er niet is betaald.
Het persoonlijk jaarinkomen van jongeren met een eigen inkomen bedroeg in 2016 gemiddeld 10,4 duizend euro. Ter vergelijking, voor personen van 25 tot 45 jaar was dit gemiddeld 35,8 duizend euro.
Hoeveel moet ik sparen voor mijn kind? Gemiddeld sparen ouders 500 euro per jaar per kind. Dit komt neer op ruim 40 euro per maand. De meeste mensen weten ook al precies waar het kind het geld aan moet besteden.
Geldzaken in de praktijk 2018 – 2019 deel 1
Net als in 2015, heeft nog steeds een op de vijf huishoudens betalingsproblemen, omgerekend 1,35 miljoen huishoudens. Bij 8% gaat het om ernstige betalingsproblemen. Het type betalingsproblemen dat mensen hebben, lijkt te verschuiven.