vanaf 16:30 voor diner en borrel. Op za. en zo. vanaf 12:00 zijn we voor lunch geopend.
Valencianen gaan net als overal in Spanje pas laat eten, het ontbijt wordt halverwege de ochtend genuttigd de lunch is tussen 14:00 en 16:00 dit is meteen de belangrijkste maaltijd van de dag, aan avondeten denken de Valencianen pas zo rond de klok van 21.00 uur.
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Tijdens lunchtijd zijn ze meestal tussen 14:00 en 16:30 uur open en 's avonds van 21:00 uur tot middernacht. Echter zie je steeds in grote steden zoals Barcelona dat er restaurants met een non-stop open keuken werken waar je ook op Europese tijdstippen kunt eten.
De middagmaaltijd of lunch (ook wel middageten) (verouderd: noenmaal) is de maaltijd die gegeten wordt rond het midden van de dag, meestal tussen 12 en 14 uur. Terwijl er met 'diner' vaak een warme (avond)maaltijd wordt bedoeld, kan een lunch of middagmaal zowel koud als warm zijn.
Diëtiste Tracy Lockwood Beckerman laat aan HuffPost weten dat elk tijdstip tussen 18:00 en 20:00 uur telt als 'ideale' etenstijd. “Dat komt omdat het de gemiddelde persoon voldoende tijd geeft om te verteren voordat hij rond 22:00 of 23:00 uur naar bed gaat.”
Zonder bedrijfscatering moeten werknemers buiten de deur op zoek naar hun lunch of eten van thuis meenemen. Een werkgever is immers niet verplicht om voor een maaltijd te zorgen, zegt Ralph Koks, teammanager Tax & Legal bij hr- en payrolldienstverlener SD Worx.
In restaurants kun je doorgaans tussen 12 en 15 uur terecht voor de lunch en tussen 20 en 22 uur voor het diner. In het hoogseizoen zijn de tijden vaak wat ruimer.
Twaalf druiven (Spaans: Doce uvas) is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
Hoewel je in de meeste steden van 9 tot 5 een 8-urige werkdag draait, wordt er op veel plekken in Spanje aan een siësta gedaan. De siësta wordt over het algemeen tussen 14:00 en 17:00 gehouden.
Voor de meeste Spanjaarden is het pas 21.00 uur als de laatste maaltijd van de dag wordt geserveerd: la cena. Avondeten. Belangrijke eigenschap is dat cena meestal geen erg grote maaltijd is. Niet zoals de avondmaaltijden die we thuis gewend zijn.
De la tarde – Uitspraak: de la tarde – ´s middags vanaf 14:00 uur tot gemiddeld 21 uur.
Lage kosten levensonderhoud
Valencia is een goedkope stad. In de meeste restaurants heb je een compleet menu (voor-, hoofd- en nagerecht) voor gemiddeld 10 euro. En ook al gaan de huurprijzen de laatste tijd iets omhoog, vergeleken met Nederland is het hier allemaal een stuk minder duur.
De meeste restaurants hebben voordelige dagmenu's voor lunch en diner, het menú del día. Voor een voor-, hoofd-, nagerecht en drankje betaal je vaak niet meer dan 15 euro. Maar je kunt ook heerlijk lunchen met een broodje voor niet meer dan vijf euro.
Vanaf een uur of 17.00 tot 20.00 wordt de lekkere trek weer gestild met wat tapas of wat zoetigheden zoals de veel gegeten magdalenas (muffins).
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
Wil je in Portugal een fooi geven in een restaurant, dan is 5% – 10% de standaard. Het is echter niet verplicht om fooi te geven.
Diner (Jantar)
Voor Nederlanders de belangrijkste maaltijd van de dag, voor Portugezen minder belangrijk. Portugezen dineren tussen 20:00 en 22:00. De meeste restaurants openen hun deuren rond 20:00. Let wel op dat veel restaurants op zondag- of maandagavond gesloten zijn.
Het kraanwater is veilig om te drinken, maar het kan wel wat smaken naar chloor. Je kunt altijd flessen water kopen als je dit niet lekker vindt of als je twijfelt over de kwaliteit van het drinkwater.
Maaltijden overslaan en onvoldoende eten gedurende de dag kan letterlijk je hoofd doen tollen.Je kunt je duizelig gaan voelen, zelfs het gevoel hebben dat je flauwvalt.Je voelt je slap en futloos. De oorzaak ligt in een lage bloedsuikerspiegel waardoor er onvoldoende glucose naar de hersenen wordt vervoerd.
Lunchen doe je best tussen half 1 en 1 uur, correcter zou zijn om 12u38. Voor onze laatste maaltijd van de dag kunnen we best onze voetjes onder tafel steken tussen 6 uur en half 7 's avonds, meer bepaald om 14 minuten na 6.
Ook is het belangrijk dat er ca.5 – 6 uur zit tussen ontbijt en lunch, en blijkt het effectief om de nachtelijke vastenperiode tot ca. 18–19 uur te verlengen (intermittend vasten).