Tapioca parels zijn kleine balletjes gemaakt van het zetmaal van de cassave plant. Tapiocaballetjes hebben opzichzelf eigenlijk geen smaak. Als je ze kookt worden ze doorzichtig en een beetje gel-achtig.
Het meel kun je gebruiken als ieder ander meel of bloem. Maak er bijvoorbeeld lekkere cakejes mee. Met de parels kun je vooral heel lekkere toetjes maken. Kook dan de parels in kokend water (niet in koud water, want dan lossen ze op) en spoel ze, als ze een gelei-achtige substantie hebben, af met koud water.
Tapiocameel is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt gemaakt van een knol. Deze knol, een cassavewortel, wordt na het oogsten geplet en tot een fijn poeder gedroogd. Tapiocapoeder in korrelvorm heeft een lichtzoete smaak en een hoog zetmeelgehalte.
Wat is het? De op tempex balletjes lijkende tapioca parels worden gemaakt van het zetmeel dat wordt gewonnen uit de cassave wortelknol. Ze zijn er in verschillende maten en kleuren. De kleinere pareltjes worden vaker gebruikt in desserts, de grotere vaker in drankjes zoals bubble tea.
De parels worden ook wel in afgepast suikerwater gekookt dat niet wordt afgegoten, het resultaat is een meer stijfselpapachtige pudding. Ongekookte parels zijn lang houdbaar. Gekookt en gekoeld ongeveer drie dagen.
Tapiocameel is rijk aan vitamine B en C, mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Wij raden je aan om het regelmatig in je dieet te integreren als je last hebt van een slechte spijsvertering of darmklachten. Het wordt ook aanbevolen voor sporters omdat het een uitstekende voeding is voor de spieren.
Daarnaast bevat het drankje nog allerlei smaakmakers, zoals vruchtensiroop en zoetstoffen. Eén glas bubble tea levert daardoor tweeënhalf keer zoveel calorieën als een glas cola en bijna 50 procent meer suiker. Een gezonde versie kun je eenvoudig zelf maken door de siroop en tapiocaballetjes niet toe te voegen.
Ben je op zoek naar echte authentieke Aziatische tapioca parels? Bij Asianfoodlovers.nl bestel je nu heel eenvoudig online! Op een werkdag voor 13.00 uur besteld, is de volgende dag levering aan huis!
Tapioca is verkrijgbaar als meel, vlokken en bolletjes. Je voegt de vlokken of bolletjes toe aan soep en pap om deze dikker te maken. Hierbij moet je het gerecht even laten doorkoken totdat de vlokken of bolletjes glazig worden.
Doe de tapioca parels in een kom. Voeg ongeveer 2 eetlepels bruine basterdsuiker, een scheut water en ongeveer een halve eetlepel speculaaskruiden toe. Roer goed door. Bewaar de tapiocaparels in een goed afgesloten pot in de koelkast.
Tapioca is een smaakloos zetmeelrijk ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel (maniokwortel). Het wordt het meest verwerkt in kleine harde witte korrels, ook wel "parels" genoemd, die gedrenkt moeten worden voor gebruik.
Tapioca is een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel ( maniokwortel) In Spaanstalige landen wordt cassavemeel ook wel tapiocameel genoemd, en we gebruiken deze benaming ook in Nederland. Het kent nog veel meer benamingen, zoals tapiocabloem, maniokbloem, of bindbloem.
Tapiocameel is gemaakt van de cassave ook wel maniokwortel genoemd en komt oorspronkelijk uit Brazilië. Het is zetmeelrijk en glutenvrij. Tapiocameel kan gebruikt worden als bindmiddel in zowel zoete als hartige glutenvrije gerechten.
De meest voorkomende balletjes met de gewilde QQ-kwaliteiten zijn: Tapioca parels: deze kleine, ronde balletjes zijn gemaakt van gekookt tapiocazetmeel en hebben een gomachtige structuur zonder smaak. Ze zijn meestal donkerpaars, maar ze kunnen ook wit of pastel van kleur zijn. Dit is verreweg de meest populaire boba.
Is tapiocazetmeel hetzelfde als maizena? Nee, zeker niet! Tapiocazetmeel is heel anders dan maïszetmeel. De ene is afgeleid van een maïskorrel, terwijl de andere afkomstig is van de wortelknol van de cassaveplant.
Wat is tapiocazetmeel? Wanneer je het hebt over tapiocameel wordt eigenlijk tapiocazetmeel bedoeld. Het is het zetmeel van de cassavewortel (dus niet het meel van de gehele wortel). Het is een heel fijn poeder wat behoorlijk veel vocht op kan nemen.
De arrowroot wordt ook wel pijlwortel genoemd. Deze plant wordt gevonden in regenwouden. De Latijnse naam is Maranta arundinacea.
Bubble tea is een combinatie van thee, melk, vruchtensiroop en tapioca balletjes. Tapioca balletjes worden gemaakt van cassave, hebben weinig smaak en zijn een beetje taai, net als gummibeertjes.
Maizena bindt niet helder, maar ondoorzichtig. Handig bij romige soepen en sauzen. Allesbinder is iets helderder en minder troebel. Hier kun je dus rekening mee houden als je je gerecht wilt binden.
Bubble tea toppings
Zwarte tapiocaparels zijn een van de bekendste toppings. Tapiocaparels worden gemaakt van o.a. cassavewortel. Gekookt zijn ze chewy, net als gummibeertjes. De parels hebben weinig smaak, het gaat puur om de textuur en de vrolijke look.
Tapioca balletjes worden gemaakt van cassave, hebben weinig smaak en zijn een beetje taai, net als gummibeertjes. Bubble Tea wordt geserveerd in een glas of plastic meeneembeker en drink je met een breed rietje, zo komen ook de balletjes naar boven.
Zowel cassavemeel als tapiocameel kun je in een toko kopen of bij een Aziatische kraam op een markt.