Wij adviseren de volgende temperaturen om optimaal van uw port te genieten: Witte port – 7 ºC. Oude witte port – 10 tot 13 ºC. Rosé port – 7 ºC.
De smaak is wat droger en fruitiger dan andere portsoorten, en hij is 't lekkerst om flink gekoeld (zo'n 8 tot 12 graden) te drinken als aperitief. Ook kun je met witte port fijne cocktails en mixdrankjes maken; een eenvoudig maar lekkere mix is witte port met tonic en een schijfje citroen.
De Tawny, Ruby en Colheitas Ports worden gedegusteerd tussen 10°C en 12°C, bij het aperitief of bij vlees of kaas. Zij kunnen ook goed koud, op ijs worden geserveerd voor een "Porto Fresco".
Er zijn meerdere manieren om port goed te bewaren. Het meest makkelijke is een kelder, deze voldoet namelijk aan de voorwaarden. De voorwaarden voor bewaren zijn: – Een bijna constante temperatuur tussen de 10 en 15 graden.
Het is belangrijk om een fles port op de juiste manier te bewaren. Je sluit hem het beste af met de originele stopkurk en bewaart hem op constante temperatuur. Dat gaat uiteindelijk het beste in de koelkast, want de koele temperatuur zorgt ervoor dat de port minder snel oudert.
Bewaar de port op een plek met een constante temperatuur. Het beste is in de koelkast. De lage temperatuur zorgt er namelijk voor dat de wijn minder snel veroudert. Als je de port wil schenken, is het belangrijk om deze wel op temperatuur te laten komen, nadat de port uit de koelkast is gehaald.
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
De smaak van een Tawny is veel complexer dan die van een Ruby. Dit komt onder andere door de rijping op houten vaten, die naarmate de tijd verstrekt, meer smaak afgeeft aan de port. De smaak is wel een stuk zachter dan die van een ruby. Je proeft onderandere karamel, hout, noten, eventueel chutney.
Tawny: taankleurig, zacht en complex
Het hout zorgt niet alleen voor de diepe taankleur, maar geeft de Tawny port ook steeds meer smaak. Die is zachter en complexer dan de Ruby. U proeft onder andere karamel, noten en een vleugje chutney.
Colheita is een zeer goede Tawny Port van een enkel oogstjaar. 'Colheita' is dan ook het Portugese woord voor oogstjaar. De Port moet minimaal acht jaar op hout rijpen.
Wijn spijs
Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen. De oude vintage ports zijn vaak vrij zwaar en stevig. Dit is erg lekker bij kaas, noten of druiven. Dit geldt echter niet voor 'gewone' oude wijnen.
Port drinkt u bij voorkeur niet uit een wijnglas maar uit een portglas. Deze glazen zijn in Nederland soms aan de kleine kant.
-Vintage Port: ook wel “the king of ports” genoemd is de duurste en krachtigste port. Slechts 1% van alle port komt als vintage port op de markt. Het is een blend van wijnen van verschillende quinta's maar uit één oogstjaar en wordt ongefilterd gebotteld nadat ze twee tot drie jaar in eiken houten vaten hebben gerijpt.
Een Vintage Port is erg krachtig van smaak. Deze ruby achtige port heeft smaken van rijp donker fruit en cassis. Dit krachtige moet ook terugkomen in de kaas om tegenwicht te bieden tegen de sterke port. Kies hier voor een pittige zachte kaas, zoals blauw schimmelkaas, rijpe Camembert, of Stilton.
PORT IN HET KORT
Port, ook wel portwijn of porto genoemd is een zoete en versterkte wijn uit Portugal met een alcoholpercentage van 18-20%. Door de zoete smaak wordt port voornamelijk als aperitief, digestief of dessertwijn gedronken.
De term Vintage Port zie je vaak voorbij komen, maar wat betekent het precies. Port die wordt gemaakt in topjaren en van de beste druiven van de wijngaard is vintage. Daardoor is deze Port vaak erg lekker maar ook vaak een stuk duurder dan andere soorten port.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
De Tawny variant is bruinrood, ook gemaakt van blauwe druiven, maar wordt gekenmerkt door de smaak van kruiden en specerijen. Een Tawny Port is vaak beter blootgesteld aan zuurstof en kan langer bewaard worden, zo'n 3-4 weken.
Colheita is Portugees voor 'vintage'. Dit is, net als een Vintage port, een port van één jaargang. Het verschil is echte dat een Colheita langer dan zeven jaar in houten vaten gerijpt is. Op het etiket staat naast het oogstjaar het jaar van botteling.
Omdat Vintage port zo oud kan worden moet je de wijnen dan ook onder de beste condities opslaan. De meest ideale manier om een portwijn op de slaan is in een wijnkoelkast. In een wijnkoelkast heerst er de meest ideale temperatuur en altijd de juiste luchtvochtigheid.