In acht jaar tijd, tussen 2009 en 2017, is het aantal Engelstalige bacheloropleidingen in Europa (zonder het Verenigd Koninkrijk en Ierland) gegroeid van bijna nul naar 2.900. Dat heeft de studiekeuzewebsite StudyPortals uitgezocht. En Nederland doet volop mee: 317 Engelstalige bachelors telt Nederland intussen.
Volgens die krant wordt 60 procent van de 1632 opleidingen aan de dertien Nederlandse universiteiten dit jaar in het Engels aangeboden. Voor masteropleidingen ligt dit percentage nog hoger: meer dan 70 procent. Ruim de helft van de masterstudenten volgde vorig jaar een studie in het Engels.
Veel academische studies/studie-onderdelen in Nederland worden gegeven in het Engels. De voordelen daarvan: gaststudenten en docenten hoeven geen Nederlands te leren; publicaties in internationale tijdschriften moeten vaak in het Engels.
In het huidige studiejaar staat een recordaantal van ruim 817.000 studenten ingeschreven aan de Nederlandse universiteiten en hogescholen. Het aantal hbo'ers steeg met 10 procent tot bijna een half miljoen studenten, het aantal wo'ers steeg met 8 procent tot ruim 327.000.
Universitaire bachelors - alle 400+ bacheloropleidingen van de Nederlandse universiteiten.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Geneeskunde is opnieuw de populairste studie op Qompas Studiekeuze. Ook Criminologie en International Business bekijken jullie veel. Meisjes en jongens maken verschillende keuzes. Bij meisjes scoren Toegepaste Psychologie (havo) en Geneeskunde (vwo) het best.
Bedrijfskunde en administratie populairste richting in het hbo. Zo'n 68 duizend studenten behaalden hun bachelordiploma in het hoger beroepsonderwijs. Van alle afgestudeerden behaalde de grootste groep, bijna 16 duizend studenten, een diploma voor een opleiding in de richting bedrijfskunde en administratie.
Van alle studenten in het Nederlandse hoger onderwijs is 14 procent buitenlands. Vorig jaar was dit nog 13 procent. “COVID-19 lijkt geen sterk dempend effect te hebben op de totale inkomende diplomamobiliteit”, concludeert onderzoeksleider Astrid Elfferich van Nuffic.
In 2010 had ruim 20% van de bevolking van 25-64 jaar een hbo-diploma en bijna 12% een universitaire graad (samen ruim 32%). Het percentage hogeropgeleiden is sindsdien met bijna 8 procentpunten gestegen: in 2019 had ruim 24% een hbo- en ruim 15% een wo-diploma (samen meer dan 40%).
Uit onderzoek van de Taalunie in 2010 blijkt dat jongeren positief zijn over de invloed van het Engels in het Nederlands. Ze beschouwen Engels als een trendy en hippe taal en waarderen dan ook de vele Engelse woorden in het Nederlands. Engels wordt verbonden aan populair taalgebruik zoals 'cool' en 'chill'.
Het geven van opleidingen in de Engelse taal geeft studenten ook meer kansen op een internationale loopbaan en koppelt ze vanaf het begin af aan al aan de internationale wetenschapswereld waar Engels de voertaal is.
Binnen de EU wordt in Nederland van alle niet-Engelstalige landen het vaakst Engels als instructietaal gebruikt op universiteiten. Ruim tweederde van de universitaire masteropleidingen is hier exclusief Engelstalig; ook bachelor- en hbo-opleidingen kiezen steeds vaker voor het Engels.
Beheersing van de Engelse taal
Dit is natuurlijk wel Ă©Ă©n van de eerste redenen die een groot voordeel geeft. De beheersing van de Engelse taal, ook in Nederland, maakt je wereld net iets groter. Veel bedrijven werken internationaal en hebben klanten of partners over de grens.
Het gaat om 80,4 duizend internationale studenten aan universiteiten en 34,8 duizend hbo-studenten in 2021/'22 ten opzichte van 12,5 duizend internationale studenten aan universiteiten en 20,6 duizend hbo-studenten in 2005/'06.
De UvA is voor het vijfde jaar op rij de universiteit met de meeste ingeschreven studenten. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Universiteiten. Met name Engelstalige opleidingen zorgen voor groei.
In totaal volgen zo'n 115.000 studenten uit het buitenland een opleiding in Nederland, ruim 11.000 meer dan in het jaar ervoor. Er studeren dit jaar ruim 80.000 internationale studenten aan een universiteit en bijna 35.000 duizend aan een hbo-instelling.
In Nederland had in 2021 9% van de 65- tot 75-jarigen een diploma op het niveau van de hbo- of wo-master. Dit aandeel is onder jongere generaties beduidend groter. Zo ging het bij de 25- tot 35-jarigen om 23%. Het aandeel laagopgeleiden daarentegen is bij de 65- tot 75-jarigen weer groter.
De overheid is het meeste kwijt aan een hbo- of wo-opleiding; een mbo-studie is doorgaans goedkoper. Een wetenschappelijke opleiding in de gezondheidszorg en techniek is het duurst, zowel privé als voor de overheid.
Studenten van de masterstudies accounting, econometrie en tandheelkunde zitten gebeiteld. Met deze studies hebben starters op de arbeidsmarkt een zeer goede positie. Zij komen het makkelijkst aan een vaste baan en beginnen met het hoogste jaarinkomen en uurloon.
De studie geneeskunde is de langst durende opleiding van Nederland. De studie is ook erg intensief. Je bent het grootste deel van je week bezig met studeren, leeropdrachten, practica en colleges.