Het is momenteel vloed in Hansweert. Zoals je kunt zien in de getijgrafiek, was het hoogwater van 4.9m er om 03:02 en het laagwater van 0.4m is er om 21:32. Klik hier om de getijden tijden van Hansweert voor deze week te bekijken.
De waterstand die aan het einde van de vloedperiode bereikt is, heet hoogwater of hoogtij. De hele periode van rijzend water, dus meteen vanaf het moment van laagwater, heet vloed. Het tijdsverschil tussen het begin van de ene vloed en het begin van de daaropvolgende vloed is gemiddeld 12 uur en 25 minuten.
Laagwater is het tijdstip waarop het waterpeil minimaal is. Vallend water, afgaand tij of eb is een periode van ongeveer 6 uur, wanneer de waterstand daalt. Ook wordt hiermee de getijdestroom in deze periode aangeduid. Rijzend water, opkoment tij of vloed is een periode van ongeveer 6 uur, wanneer de waterstand stijgt.
Reacties. Door aantrekkingskracht van de maan op de aarde (en omgekeerd) wordt het water in de zee richting de maan getrokken. Door de draaing van de aarde & van de maan om de aarde krijg je 2 keer per dag een 'vloedgolf' langs.
Bij springtij is hoog water hoger en laag water lager, maar de tijd waarin dit gebeurt blijft hetzelfde. De stroming zal dus een stuk sterker zijn omdat deze meer verschil moet overbruggen in dezelfde tijd. Twee dagen na volle of nieuwe maan is het springtij. Het is dus twee keer per maand springtij.
Eerst komt het zeewater ver het strand op, en een paar uur later is het strand weer helemaal droog. Dit zijn de getijden van de zee. Bij hoog water is het vloed en bij laag water is het eb.
De periode van het stijgen van het water heet vloed of opkomend tij, die van het dalen eb of afgaand tij. De maximale waterhoogte heet hoogwater of hoogtij, de minimale hoogte laagwater of laagtij.
Het Getij is de nieuwe iPhone- en Android app, die iedere watersporter op de hoogte houdt van de eb- en vloedtijden in de Noordzee, Waddenzee, de rivieren en Zeeuwse wateren. De app maakt gebruik van de data van alle 84 getijmeetpunten.
Zowel de Kust als het tijgebied van de Schelde zijn onderhevig aan het spel van eb en vloed. Bij elk hoogwater rolt tijdens de vloedfase een enorme watermassa vanaf de Scheldemonding (Vlissingen, Nederland) de Schelde binnen. Pas in Gent, bij de kunstwerken van Merelbeke en Zwijnaarde, wordt het water gestopt.
Het hoogteverschil tussen de hoogwater- en laagwaterstand varieert van ongeveer 4m bij de monding in Vlissingen tot meer dan 5m bij Sint-Amands, om dan weer af te nemen tot een kleine 2m bij Gent. Nabij de Durmemonding bereikt de Schelde haar hoogste waterpeil.
Hoe lang duurt het hoogwater? Door de getijdenwerking komt het hoogwater in Molenlanden met piekmomenten. Doorgaans duurt hoogwater slechts enkele uren. Per 24 uur zijn er altijd twee piekmomenten.
PROGRAMMA SPRINGTIJ FORUM 2022. Het versnellen van de duurzame transitie in Nederland. Dat is de missie van Springtij. We willen mensen informeren, confronteren en inspireren om zelf in actie te komen en te kiezen voor verandering.
Zodra de zon en de maan ten opzichte van de aarde in elkaars verlengde staan, worden hun krachten gebundeld en trekken zij meer water aan. Dit gebeurt tijdens volle maan en nieuwe maan. Dit noemen wij springtij.
Doordat de aarde in 24 uur één maal om haar as draait, is het per etmaal tweemaal hoog water en ook tweemaal laag water. De aarde draait als het ware onder de twee vloedbergen door. Doordat de maan in ongeveer een maand om de aarde draait, is de maan in dat ene etmaal ook een stukje opgeschoven.
Reacties. Het getij zoals het in Nederland wordt waargenomen wordt vooral veroorzaakt door de invloed van maan en zon op het water van de Zuidelijke IJszee, de enige plek op aarde waar de vloedgolf niet wordt gedempt door een landmassa. Daarom treedt springtij in Nederland 2 tot 2½ dag na volle maan op.
In de winter en het begin van de lente bestaat er een grotere kans op hoogwater op de Nederlandse rivieren en langs de kust. De Rijn en de Maas moeten namelijk in deze periode meer regenwater afvoeren dan in andere seizoenen. Datzelfde geldt voor de afvoer van smeltwater bij invallende dooi.
De periode waarin het verschil tussen hoog en laag water het kleinst is, wordt doodtij genoemd. Hoog water is bij doodtij minder hoog dan gemiddeld en laag water minder laag dan gemiddeld. Doodtij treedt ongeveer eens in de 14 dagen op, ongeveer 48 uur na het eerste kwartier en na het laatste kwartier van de maan.
In quasi volledig afgesloten zeebekkens zoals de Middellandse Zee of de Baltische Zee is het tijverschil nog kleiner dan op de wereldoceanen, omdat ze zo ingesloten liggen dat de getijgolf nauwelijks binnen- en buitengeraakt.
Een springtij komt bij ons voor enige tijd - zo'n twee etmalen - na nieuwe maan (new moon), als de zon en de maan aan dezelfde kant van de aarde op een lijn staan, of enige tijd na volle maan (full moon), als ze aan tegenovergestelde kanten van de aarde staan. Het komt dus twee keer maand voor.