Kleuters tussen de 4 en 6 jaar kunnen, net als peuters, het beste tussen 19:00 en 20:00 uur naar bed gaan en tussen 6:00 en 8:00 uur opstaan. Het middagslaapje wordt rond 4/5 jaar steeds korter. Als je merkt dat je kleuter 's avonds langer wakker blijft, kun je het middagslaapje geleidelijk afbouwen.
5-6 jaar: tussen 19:00 en 19:30 uur. 7-8 jaar: tussen 19:30 en 20:00 uur. 9-10 jaar: tussen 20:00 en 20:30 uur. 11-12 jaar: tussen 20:30 uur en 21:00 uur.
Peuters tussen 1 en 3 jaar: hebben gemiddeld 12 tot 14 uur slaap nodig (inclusief een dutje). Meestal gaan ze tussen 19.00 en 20.00 uur naar bed. Kleuters tussen 3 en 6 jaar: hebben gemiddeld 10 tot 12 uur slaap nodig. Dat betekent dat zij net als peuters tussen 19.00 en 20.00 uur gaan slapen.
Gemiddeld gaat een kind tussen de 4 en 6 jaar tussen 19.00 en 19.30 uur naar bed. Voor kinderen van 11 tot 12 jaar is dit tussen 20.30 uur en 21.00 uur. "Maar tussen klasgenootjes onderling zitten soms grote verschillen.
Kleuters tussen de 4 en 6 jaar kunnen, net als peuters, het beste tussen 19:00 en 20:00 uur naar bed gaan en tussen 6:00 en 8:00 uur opstaan. Het middagslaapje wordt rond 4/5 jaar steeds korter. Als je merkt dat je kleuter 's avonds langer wakker blijft, kun je het middagslaapje geleidelijk afbouwen.
Aanbevolen hoeveelheid slaap
Hoeveel uur slaap een kind nodig heeft verschilt per kind, maar globaal kan je uitgaan van de volgende richtlijnen: 1-3 jaar: 12 tot 13 uur per dag. 4-7 jaar: 10 tot 11 uur per dag. 8-11 jaar: 9 tot 10 uur per dag.
Kindjes van 2,5 en ouder hebben gemiddeld 11 tot 13 uur slaap per nacht nodig. Hoewel het per kind verschilt, geven de meeste kindjes tussen de 2,5 en 4 jaar hun middagslaapje op.
Dit is meestal verdeeld in elf uur 's nachts en twee kortere slaapjes overdag. Vanaf de leeftijd van anderhalf tot twee jaar doen de meeste peuters nog maar één middagslaapje, dat dan iets langer duurt. Rond het derde levensjaar stoppen de meeste kinderen met het middagslaapje.
De meeste deskundigen raden een slaaptijd tussen 7 en 9 uur per nacht aan. Sommige mensen voelen zich na 7 uur al uitgeslapen, andere hebben wat meer nodig. Langer dan 9 uur slapen per nacht wordt door de wetenschap en slaapexperts beschouwd als te veel voor een volwassene.
Voldoende slaap is belangrijk, zowel voor het lichamelijke als mentale welzijn van kinderen. Tijdens de slaap wordt onder meer het groeihormoon afgescheiden. Dat hormoon zorgt ervoor dat kinderen kunnen groeien en cellen zich herstellen. De hersenactiviteit stopt niet tijdens de slaap, integendeel.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten.
Hoe laat ze thuis moeten komen varieert, maar uit de J/M Ouders-enquête komt per leeftijdsgroep wel een grote gemene deler naar voren. Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel).
Wanneer het aankomt op bedtijd is er een tijdvak van enkele uren – ongeveer tussen 8 uur in de avond en 12 uur in de nacht – wanneer jouw hersenen en lichaam in de gelegenheid zijn om alle niet-REM en REM rust te krijgen die nodig is om optimaal te functioneren.
Gemiddelde bedtijd Nederland
Gemiddeld gaan Nederlanders tussen 23:00 PM en 23:15 PM naar bed. Hierdoor zit er nogal wat tijd tijd tussen je avondeten en de tijd dat je je nachtlampje uitdoet. Dit is weer goed voor de slaapkwaliteit trouwens.
Spreek met jezelf (en je partner) af, hoe lang jullie het kind laten huilen. Een richtlijn is minimaal 3 tot maximaal 10/15 minuten.
Een middagdutje wordt niet voor niets een powernap genoemd. Twintig minuten is al genoeg om even bij te tanken en je minder slaperig te voelen. Na zo'n dutje kun je er weer fris tegenaan. Je bestrijdt hiermee niet alleen je vermoeidheid: je zorgt zo ook dat je je mentaal beter voelt.
Middagslaapje peuter afbouwen
Om het slaapje af te bouwen, maak je het bijvoorbeeld telkens een kwartier korter. Breng je kind dan 's avonds wel wat eerder naar bed. Een andere manier om het middagslaapje peuter af te bouwen, is je kind om de dag 's middags te laten slapen.
Als je dreumes niet zelf in slaap kan vallen, heeft hij altijd jouw hulp nodig om in slaap te komen. Voor een dutje, bij de bedtijd en als hij midden in de nacht wakker wordt. Dit kan het doorslapen van je dreumes (en van jezelf) negatief beïnvloeden.
Voor pasgeboren baby's raden wij over het algemeen een ochtenddutje aan van gemiddeld 90 minuten. Bij een baby van 6 maanden is de lengte van het ochtendslaapje al flink afgenomen, naar zo'n 30 tot 45 minuten.
Jouw kindje zal waarschijnlijk tussen de 15 en 18 maanden klaar zijn om de overgang te maken van twee slaapjes naar 1 slaapje . Rond de 18 maanden is het beste, dan weet je zeker dat jouw kindje niet oververmoeid zal raken van de overgang. Jouw kindje is er meestal klaar voor als ze het ochtendslaapje gaan weigeren.
Slecht slapen wordt in verband gebracht met aandoeningen als een burn-out, depressie, dementie en overige hersenschade, overgewicht en hartklachten. Toch behoorlijk ernstige gezondheidsproblemen, die amper onderdoen voor de gevolgen van roken. “De impact van slaaptekort kan dus enorm zijn.
Minimaal 6,5 uur per nacht
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."
De extra uren die je creëert door 's nachts hooguit 3 à 4 uur te slapen zijn extra waardevol. Het is namelijk geen lastige opgave om deze tijd nuttig te besteden. Omdat je veel vroeger dan normaal bent opgestaan en haast als enige wakker bent, kun je volledig ongestoord je gang gaan.