Na de arrestatie van de acht onderduikers, hebben helpsters Miep Gies en Bep Voskuijl de geschriften van Anne in het Achterhuis gevonden. Miep bewaart Annes dagboeken en papieren na de arrestatie in een la van haar bureau. Ze hoop dat ze deze aan Anne terug kan geven.
Naast de acht onderduikers, werden ook de mannelijke helpers Johannes Kleiman en Victor Kugler op 4 augustus 1944 opgepakt. Slechts drie van hen overleven de oorlog: Johannes Kleiman, Victor Kugler en Otto Frank.
Ze worden geholpen door medewerkers en vrienden van Otto Frank, onder wie Johan en Bep Voskuijl, Johannes Kleiman en Miep en Jan Gies.
Miep Gies is een van de helpers van de onderduikers in het Achterhuis. Na de arrestatie bewaart zij de geschriften van Anne in een la van haar bureau. In 2010 sterft ze, een eeuw oud.
Peter redde Otto met eten
Tussen november 1944 en januari 1945 bracht hij Otto Frank bijna elke dag eten. Zo hielp hij Otto het kamp te overleven.” Toen het Russische leger Auschwitz midden januari 1945 naderde, moest Van Pels mee op dodenmars naar het concentratiekamp Mauthausen.
Tijdens de bezetting van Nederland duikt de Joodse Anne Frank in 1942 onder voor de nazi's. Na twee jaar wordt ze ontdekt. In 1945 sterft ze in concentratiekamp Bergen-Belsen.
Hoewel Kitty vooral bekend is uit de dagboeken van Anne, heeft zij het personage niet zelf verzonnen. Kitty is van oorsprong een personage uit de Joop ter Heul-serie, geschreven door Cissy van Marxveldt. In die meisjesboeken draait het om de belevenissen van het meisje Joop ter Heul en haar vriendinnen.
Miep bewaart Annes dagboeken en papieren na de arrestatie in een la van haar bureau. Ze hoop dat ze deze aan Anne terug kan geven. Als ze hoort dat Anne in het concentratiekamp Bergen-Belsen gestorven is, geeft ze alle schriften en papieren aan Annes vader, Otto Frank.
Daar zaten in totaal acht mensen ondergedoken: de familie Frank, Hermann van Pels, Auguste van Pels en hun zoon Peter van Pels (die model stonden voor de familie Van Daan in het dagboek) en naderhand ook Fritz Pfeffer, een Joodse tandarts (die model stond voor het dagboekpersonage Dussel).
De laatste aantekening in het dagboek van Anne dateerde van 1 augustus 1944. Drie dagen later, op 4 augustus, viel de Sicherheitsdienst het huis binnen. Alle onderduikers werden gearresteerd en afgevoerd. Eerst werden ze naar kamp Westerbork in Drenthe gebracht, van waaruit ze getransporteerd worden naar Auschwitz.
Het was de bedoeling om deze mensen uit te wisselen voor geld of Duitse krijgsgevangenen. Het werd ook wel “uitwisselkamp” genoemd en de omstandigheden waren hier iets beter: Iedereen mocht zijn of haar bagage houden (1 koffer/rugtas) evenals de eigen kleren (met jodenster! Vandaar de naam “Sterkamp”)
Om 12.45 uur gaan de helpers naar het Achterhuis om te lunchen. Meestal zijn dat Johannes Kleiman, Victor Kugler en Bep Voskuijl. In het begin is Beps vader Johan Voskuijl er ook vaak bij. Ook Jan Gies (de echtgenoot van Miep) eet regelmatig mee, hoewel hij elders in de stad werkt.
Otto Heinrich Frank (Frankfurt, 12 mei 1889 – Bazel, Zwitserland, 19 augustus 1980) was een Duitse zakenman die in 1949 tot Nederlander werd genaturaliseerd en vanaf 1953 in Zwitserland woonde.
Aantal onderduikers in Nederland
Tijdens de oorlog zaten er in Nederland tussen de 300.000 en 330.000 mensen ondergedoken. Onder hen bevonden zich 28.000 Joden. Dit zijn er op het totale aantal onderduikers in verhouding misschien niet veel, maar op een Joodse gemeenschap van 140.000 mensen was het substantieel.
Fritz Pfeffer voegt zich in november 1942 als achtste onderduiker bij de families Frank en Van Pels in het Achterhuis. Als eenling belandt hij tussen twee gezinnen, met de puberende Anne als kamergenoot.
Duitsland. Anne Frank, of voluit Annelies Marie Frank, werd in 1929 geboren in Frankfurt am Main. Haar ouders, Otto en Edith Frank zijn beiden joods en wanneer de nazi's aan de macht komen in Duitsland besluit vader Otto om als eerste te emigreren naar Nederland.
De hoofdpersonen in het Achterhuis
De onderduikers zitten van 1942-1944 in het Achterhuis. Ze zijn helemaal afhankelijk van 6 helpers, medewerkers en vrienden van Annes vader. Zij zorgen voor eten, kleding en ook voor boeken, tijdschriften en kranten. Kies de persoon van wie je het verhaal wilt leren kennen.
31 juli 2009 — De geschriften van Anne Frank maken deel uit van de UNESCO's Memory of the World Register, de Werelderfgoedlijst voor Documenten. Dat heeft UNESCO gisteren bekendgemaakt.
Het Achterhuis is tijdens de Tweede Wereldoorlog twee jaar lang een schuilplaats voor Anne Frank en de andere onderduikers. Na de oorlog dreigt deze te vervallen. In 1957 wordt de Anne Frank Stichting opgericht met als belangrijk doel: het behoud van de schuilplaats.
Anne Frank is beroemd geworden door haar dagboek, waarin ze schreef over haar leven als onderduiker tijdens de Holocaust. Ze werd een krachtig symbool voor de genocide door de nazi's, waarbij zes miljoen Joden en circa vijf miljoen niet-Joodse slachtoffers om het leven werden gebracht.