Ook handig om te weten is dat de Spanjaarden laat eten, veel later dan we normaal in Nederland gewend zijn. Ze lunchen vaak pas tussen 14.00 en 15.00 uur en daardoor schuift het diner ook op naar een tijdstip na 21.00 uur. Ga dus lekker met het ritme van Valencia mee en schuif wat later aan voor lunch en diner.
Het middageten wordt in de restaurants opgediend tussen 14u en 15:30u en het avondeten tussen 21u en 22:30u.
Volgens de eetgewoonten in Spanje is het pas tussen 14:00 en 15:00 uur tijd voor de lunch, la comida. Dit is de belangrijkste en grootste maaltijd van de dag die vaak uit meerdere gangen bestaat. Spanjaarden nemen er ruim de tijd voor om met familie en vrienden van het eten te genieten.
Bereid je voor om laat te eten
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel.
11:30 – Het is tijd voor een kleine snack (el amuerzo). Dit kan van alles zijn. 15:00 – Mocht je het nog vol hebben kunnen houden, is het nu pas tijd voor een lunch (la comida).
De meeste restaurants hebben voordelige dagmenu's voor lunch en diner, het menú del día. Voor een voor-, hoofd-, nagerecht en drankje betaal je vaak niet meer dan 15 euro. Maar je kunt ook heerlijk lunchen met een broodje voor niet meer dan vijf euro.
Voor de meeste Spanjaarden is het pas 21.00 uur als de laatste maaltijd van de dag wordt geserveerd: la cena.
De laatste maaltijd van de dag wordt genuttigd rond 21.00 uur of later. Het is meestal lichter dan 'la comida' (de lunch). Er zijn verschillende soorten diners, maar de meest populaire is het delen van enkele kleine tapas.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
Het aantal uren wat een Spanjaard slaapt is dan ook vaak minder dan in andere landen. Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.
In duurdere restaurants is het geven van 5 procent fooi de norm. In Portugal is 10 procent gangbaar. Minder kan worden opgevat als een belediging. In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter.
De maaltijden in Spanje zijn vaak erg uitgebreid, met voorgerecht (primero of entrantes), hoofdgerecht (segundo of plato principal) en een nagerecht (postre). Voorgerecht houdt vaak een salade of soep in, terwijl je als hoofdgerecht vis of vlees bestelt, en als toetje iets zoets of fruit.
Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
De Spanjaarden over ons: 'Uit het land van Cruijff'
In het populaire Spanje zijn Nederlanders nooit ongewenste gasten geweest. Ze vallen minder op tussen de roeptoeters uit andere Europese landen. Op Mallorca is de bevolking bijvoorbeeld blij dat Nederlanders zich rustiger houden dan de Britten.
Maar wat kost allemaal? Maaltijden in Spanje kosten gemiddeld zo'n €10-15 per persoon. Tapas, kleine schotels die meestal met drankjes worden geserveerd, kosten over het algemeen tussen de €3-5 per stuk. Drankjes zijn relatief goedkoop, bier kost ongeveer €2-3 en wijn gemiddeld €4-5 per glas.
Holanda. (Hier vind je geen automatische vertalingen!)
Lage kosten levensonderhoud
Valencia is een goedkope stad. In de meeste restaurants heb je een compleet menu (voor-, hoofd- en nagerecht) voor gemiddeld 10 euro. En ook al gaan de huurprijzen de laatste tijd iets omhoog, vergeleken met Nederland is het hier allemaal een stuk minder duur.
Een fooi van tien procent is gebruikelijk in restaurants en bars in Valencia.
Totale kosten van een stedentrip Valencia
Dit komt neer op €574,98 per persoon en €143,74 per persoon per dag. Dit is inclusief vliegtickets, verblijf, openbaar vervoer, eten en drinken en bezienswaardigheden.