De lunch nuttigt men meestal rond 14.00 uur en 's avonds gaat men eigenlijk pas vanaf 21.00 uur eten. Rond middernacht dineren is niet ongewoon. In toeristische gebieden kunt u meestal om 18.00 uur al wel een restaurant binnenstappen, maar verwacht dan geen gezelschap van de plaatselijke bevolking.
Prijsniveau in Cyprus: Eten en drinken is in Cyprus iets goedkoper in vergelijking met Nederland en België. Wel is er binnen Cyprus een prijsverschil tussen de badplaatsen en de dorpen.
Bekende meze gerechten zijn tzaziki, ta-hini, taramosalata, hummus en halloumi. Over een paar meze gerechten lees je verder meer. Dit is een gerecht gemaakt met varkensvlees dat heeft gekookt in rode wijn met paddenstoelen en korianderzaadjes. Het wordt traditioneel met aardappel geserveerd.
Dat Cyprus een spannende culturele mix heeft, blijkt onder andere uit het Cypriotische eten, waar maaltijden vaak bestaan uit vele kleine gerechtjes, meze, die op hun beurt weer bestaan uit alles van pitabroodje en hummus tot inktvis, halloumi en moussaka. Hier zijn enkele van de meest voorkomende gerechten.
Naast varkensvlees en rundvlees kom je in de Cypriotische gerechten ook vaak lamsvlees en geitenvlees tegen. Heerlijk zijn stoofschotels zoals stifado (een soort goulash met kaneel), suvla (een vleesspies, zoals de Griekse souvlaki), kebab (vooral als snack) en Paidakia (lamskoteletjes).
Kraanwater is drinkbaar in het zuidelijk gedeelte van het eiland.
Op Cyprus is het geven van fooien ook geen verplichting, maar wordt het wel zeer gewaardeerd. In restaurants en in hotels en in taxi's is het gebruikelijk om 5-10% van de rekening aan fooi te geven, mits u tevreden bent over de service.
Is Cyprus duur of goedkoop? Cyprus heeft de reputatie een duur vakantie-eiland te zijn. De invoering van de euro heeft ervoor gezorgd dat die reputatie verdween. Vergeleken met Nederland is het prijsniveau op Cyprus erg laag en vergelijkbaar met die van Griekenland.
Karpas Peninsula is het mooiste stukje natuur op Cyprus. Op dit schiereiland vind je gouden stranden, ruige heuvels en daartussen enkele schilderachtige dorpjes. Als je naar Karpas reist, ontdek je het echte eilandleven op Cyprus.
De hoofdstad Nicosia is de grootste stad van Cyprus met circa 250.000 inwoners. De inwoners van Cyprus worden Cyprioten genoemd.
Cyprus is bekend als geboorteplaats van de uit de Griekse mythologie bekende godin Aphrodite. De geschiedenis van Cyprus is bepaald geweest door de vaak strategische ligging van het eiland aan de uithoeken van de grote rijken in de loop der tijden. Ook de bodemrijkdom van Cyprus maakte het een begeerd eiland.
Van varkensvlees tot rundvlees: de Cyprioten zijn dol op vlees. Ga voor de typisch traditionele vleesgerechten naar een plaatselijke taverna waar families het vlees voor je klaarmaken. De taverna's zijn een waar paradijs van eten en drinken in Cyprus. Hier krijg je bijvoorbeeld de bekende stoofschotels Stifádo en Tava.
Je kunt een taxi ook inzetten voor het vervoer naar andere steden, voor het bezoeken van bezienswaardigheden of om van en naar de luchthaven te reizen. De taxiprijzen liggen op Cyprus over het algemeen wat lager dan wat je in Nederland betaalt voor een taxirit.
Groen: geen bijzondere risico's
U kunt reizen naar Cyprus. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
Zowel Nicosia als Paphos en Ayia Napa zijn veilig.
In de zomermaanden waait de wind hoofdzakelijk uit westelijke richtingen. Daardoor kan de hitte in het westen van het eiland tijdens de heetste dagen net wat beter te verdragen zijn. Een verkoelende bries zorgt voor een andere temperatuurbeleving.
De toegang tot de Republiek Cyprus, via de lucht of over zee, niet langer onderworpen aan gezondheids- of verplaatsingsbeperkingen. De vereiste reisdocumenten zijn de gebruikelijke documenten, namelijk identiteitsbewijs, instapkaart...
Slenter langs de boulevard en geniet van de zee
U kunt vanuit de haven bijna vijf kilometer lopen op de boulevard langs het strand. Het eerste stuk zijn allemaal winkeltjes en daarna loop je zowel langs het strand als de hotels.
Je kunt probleemloos naar Cyprus reizen. Maar omdat de luchthaven in het noordelijk deel internationaal niet wordt erkend, gaat de vliegreis naar Noord-Cyprus altijd via Turkije. Zo maakt Corendon een tussenstop in Antalya, voordat doorgevlogen wordt naar Noord-Cyprus.
Nicosia, de hoofdstad van Cyprus, is een bijzondere stad; het is een van de weinig overgebleven verdeelde steden ter wereld. Het wordt letterlijk door een fysieke lijn in tweeën gedeeld, het noordelijke deel behoort tot de Turken. Wil je oversteken dan zal je je paspoort moeten tonen en door een controlepunt moeten.
Grieks (Zuid-Cyprus) en Turks (Noord-Cyprus) zijn de officiële talen.Veel inwoners spreken Grieks en Engels. Druk visitekaartjes daarom af in deze 2 talen. In de toeristische gebieden wordt ook Duits en Frans gesproken.
7. Heb ik een wereldstekker nodig op Cyprus? Op Cyprus worden de stopcontacten van type G gebruikt. Om die reden raden wij je aan om een reisstekker (wereldstekker) of omvormer mee te nemen.
Als u de EU binnenkomt of verlaat met 10 000 euro liquide middelen (of hetzelfde bedrag in andere valuta) of met een of meer van de onderstaande goederen (ter waarde van 10 000 euro), moet u hiervan aangifte doen bij de douane in het EU-land van aankomst of vertrek met behulp van het EU-aangifteformulier voor liquide ...
Fooi een enorme belediging
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.