Een mens is te vergelijken met een batterij. De energie van de batterij loopt leeg door alle inspanningen, stress, ergernissen of soms door contacten met mensen. Deze batterij kun je weer opladen op momenten van rust, herstel en ontspanning.Of met andere manieren van zelfzorg.
De oplossing lijkt ook simpel: 1. leg jezelf aan de oplader door een paar weken goed uit te rusten en 2. zorg er voor dat het niet meer zover komt door inspanning en herstel structureel in balans te brengen. Zo herstel je duurzaam van je burn-out.
Mentaal uitrusten
Je hersenen een pauze gunnen. Er gebeurt zoveel in ons hoofd, dat je soms gedachten niet meer kan stoppen. Een wandeling maken na een drukke dag kan je helpen om je gedachten iets meer te ordenen. Met echt meer mentale stress zou het goed zijn alle gedachten op te schrijven.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Slaapproblemen verhogen het risico op depressie en angststoornissen en kunnen bijdragen aan een slechter beloop van deze stoornissen, blijk uit Nederlands onderzoek. Slaap is één van de factoren die een sterke invloed kan hebben op depressie en angststoornissen.
Een mens is te vergelijken met een batterij. De energie van de batterij loopt leeg door alle inspanningen, stress, ergernissen of soms door contacten met mensen. Deze batterij kun je weer opladen op momenten van rust, herstel en ontspanning. Of met andere manieren van zelfzorg.
Een veel voorkomende vorm van uitputting is door het eten van te veel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Deze geven op korte termijn wel directe energie, op langere termijn putten ze het lichaam echter uit en zorgen ze voor vermoeidheidsklachten.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Vermijd fastfood, bewerkte voeding, te veel koolhydraten en te veel snelle suikers. Kies voor een gezonde combinatie van onbewerkte langzame koolhydraten met eiwitten en gezonde vetten. Als je onbewerkte voeding eet met veel groenten en vezels zit je meestal wel goed.
Bloedarmoede. Bij te weinig rode bloedcellen in het bloed kan zuurstof minder goed door het lichaam vervoerd worden. Door deze bloedarmoede treden vermoeidheid, duizeligheid en een slap gevoel op. Bloedverlies, ijzergebrek of een aandoening waarbij de aanmaak van rode bloedcellen wordt tegengewerkt kunnen oorzaken zijn ...
Ga lekker sporten, kom in beweging
Het kost wellicht energie, maar het kan je ook veel energie opleveren. Dit kan een intensieve sport zijn zoals krachttraining of cardio, maar beweging in het algemeen kan voor meer energie zorgen. Ga lekker dansen of doe een aantal yoga oefeningen in eigen woonkamer.
Teveel slaap betekent dat je te lang in bed ligt, en alles met het woord je 'te' is niet gezond. Je bent passief, voelt je passief, gebruikt je spieren niet waardoor je lichaam ze maar gaat afbreken, je doorbloeding verslechterd en je algehele conditie gaat achteruit.
je stemming verandert snel (opeens boos, verdrietig, vrolijk) heel veel of juist heel weinig zin in eten. heel moe zijn, lusteloos. je waardeloos voelen, een leeg gevoel.
Over het algemeen gaan de klachten binnen drie maanden vanzelf over, maar als hulp te laat komt kunnen klachten flink verergeren en kan je depressie zelfs chronisch worden. Erkennen dat je depressief bent is vaak de eerste stap naar herstel. Depressiviteit worden niet altijd tijdig herkend.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.
De kijk op stress begint fundamenteel te veranderen. We kunnen ook onbewust aan stress lijden, tijdens onze slaap en overdag . Hoogleraar psychologie Jos Brosschot wijdt er op 2 december zijn oratie aan.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.
Slaap en ontspan voldoende. Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
Wie voldoende heeft geslapen, maar zich op de dag nog slaperig voelt kan last hebben van hypersomnie. De medische omschrijving van deze slaapstoornis is: dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Het vervelende van deze stoornis is dat het een behoorlijke invloed kan hebben op het dagelijks leven.