Schilderij ophangen zonder boren: zelfklevende spijkers
Net als zelfklevende strips heb je ook nog zelfklevende spijkers. Deze spijkers kunnen maximaal 2kg aan. Je plakt de strip die hierbij hoort op de muur, bevestigt vervolgens de klevende spijker aan de kleefstrip en je kunt je schilderijtje ophangen.
Met dubbelzijdige montage tape heeft u een goed alternatief voor boren en spijkeren. Grote kleefkracht, maar soms wel met resten bij verwijderen. Een eenvoudig alternatief op dubbelzijdig tape, zijn montagestrips.
Wil je echt absoluut geen gaten in de muur? Dan blijft er maar een oplossing over: plakstrips. Plakstrips bestaan uit een soort van gum of uit dubbelzijdige tape die je aan de achterkant van de poster bevestigd. Met deze plakstrips kun je de poster ook weer makkelijk loshalen, zonder beschadiging aan de muur.
Gebruik washi tape om je foto's op de muren te kleven. De tape is kleurrijk en er staan vaak leuke figuurtjes op: hij fleurt dus ook nog eens je interieur op! Kleef maar een klein stukje bovenaan of in de hoekjes van de foto's, of maak er zelfs een heel kader van. Hang je plaatjes op een magneetbord of een prikbord.
Een handige manier om de gaten op juiste plek te boren is alle lijsten die je wilt ophangen over te trekken op (patroon)papier. Knip dit uit en hang de vellen papier met een stukje schilderstape aan de wand. Teken de plek waar het gat moet komen af op het papier en boor er dwars doorheen.
Op de vrije plakplaatsen mag u posters ophangen als uw bericht niet-commercieel is. U mag geen aankondiging ophangen voor culturele activiteiten waarvoor entree wordt gevraagd, bijvoorbeeld een concert. De plakplaatsen zijn er als borden, zuilen en kolommen.
Als je denkt dat je klaar bent om te beginnen kun je de folie aan de achterkant verwijderen. Dan kun je de poster op de deur plakken. Aan de achterkant zit dan een lijmlaag met dotjes, in een noppenstructuur. Begin aan de bovenkant met aanduwen en ga steeds verder naar beneden, totdat de poster helemaal opgeplakt is.
Spijkers in de muur slaan klinkt zo simpel, maar kan nog best lastig zijn. Je wil niet op je vingers slaan, maar als je de spijker niet ondersteunt dan sla je gemakkelijk de spijker krom.
Kies een geschikt ophangsysteem
Er zijn tientallen manieren om fotolijsten op te hangen. De meeste mensen kiezen ervoor om lijsten te bevestigen met behulp van een hamer en spijker of een boormachine. Spijkers zijn geschikt voor kleine lijsten, maar schroeven zijn bruikbaar voor zowel kleine als grote lijsten.
Betonhaakjes zijn, zoals het woord al doet vermoeden, met name geschikt om iets op te hangen aan betonnen muren. Je hoeft niet te boren, maar wees je er wel van bewust dat je alsnog gaatjes in de muur maakt.
Heeft u een schilderij met een gewicht tot 5kg dan kunt u gebruik maken van een ophanghaak rond messing tot 5 kg in combinatie met een twister perlonkoord. Deze ophanghaak is iets zwaarder uitgevoerd en heeft aan de zijkant een messing draai mechanisme waardoor u het schilderij in hoogte kunt verstellen en vastdraaien.
Hoe plaats je een spiegel zonder te boren? Het is niet moeilijk om een spiegel te plaatsen zonder het ophangsysteem in de muur vast te boren. Je kunt hier bijvoorbeeld dubbelzijdige kleeftape voor gebruiken. Je plakt de tape in de hoeken van de spiegel en vervolgens druk je de spiegel tegen de muur.
Het wildplakken van stickers is in Nederland overigens verboden. Je kan een boete van €140 krijgen maar alleen een heterdaad heeft rechtskracht.
Risico's van wildplakken
Wie op heterdaad wordt betrapt, krijgt een boete die kan oplopen tot 140,- euro. Ook kun je worden gevraagd om de posters of stickers te verwijderen. Je moet echt in het heetst van de plak worden gepakt. Over straat lopen met posters en lijm is niet genoeg.
Boete voor stickers plakken
Je kunt een boete krijgen van €140,- lazen wij op boetes.nl. Als plaatjesplakker moet je de sticker ook weer weghalen.
Om een poster mooi in te lijsten heb je een passe-partout nodig. Een passe-partout is de witte ruimte tussen de poster en jouw lijst. Er zijn twee redenen om hiervoor te kiezen, allereerst om te zorgen dat de poster of print niet aan het glas “plakt”. Het passe-partout zorgt voor een klein beetje afstand tot het glas.
Je kunt ervoor kiezen om 5 cm verticale afstand en 7 cm horizontale afstand tussen elk stuk open te laten. Als vuistregel geldt dat je niet meer dan 5-7 cm lege ruimte tussen elk stuk laat.
De juiste hoogte bepalen
Ideaal gezien ligt dan 1/3 boven ooghoogte, 2/3 er onder. Als je je poster bijzonder harmonisch wilt ophangen, dan kun je je vasthouden aan de 'gulden middenweg', deze kun je alsvolgt bepalen: Meet de hoogte van het plafond en markeer 5/8 van de opgemeten hoogte aan de muur.
De ideale ruimte tussen 2 schilderijen is 2 tot 15 cm. Hoe minder schilderijen je gebruikt, hoe dichter de schilderijen naast elkaar dienen te hangen voor het mooiste resultaat.
Voor kunstwerken boven de bank is er de zogenaamde '2/3e regel'. Dit wil zeggen dat je voor de maat van je schilderij minimaal 2/3e van de breedte van je bank moet nemen. Deze regel is ook toe te passen wanneer je een werk boven een eettafel wilt hangen.
Boor, plug en schroef zijn de meest gekende hulpmiddelen om kaders aan de muur te hangen. Starten doe je door goed uit te meten waar je je eerste kader wil. Je tekent af waar je precies moet boren en plaatst vervolgens je plug en schroef. Voor de volgende kaders ga je op dezelfde manier tewerk.