In een kas kweek je de tomaten langs een touw. De touwen hangen aan ijzerdraden die horizontaal in de kas hangen. Draai de stengel van de elke tomatenplant aan het het touw. Elke keer als de plant een stukje groeit, draai je het sukje tomatenplant rond het touw.
De eerste maanden tot de oogst groeit een tomatenplant ongeveer 25 cm per week. Dit betekent dat de planten na ongeveer 2,5 maand tot boven in de kas zijn gegroeid (4,5 meter hoog). Om ervoor te zorgen dat de planten door kunnen groeien heeft elke plant een klosje touw dat we kunnen afwikkelen.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
De kans dat je dan nog rijpe tomaten oogst is maar klein. Daarom zaai je tomaten tussen eind maart en half april binnen voor. Zet je deze planten eind mei in je bak dan pluk je eind juli de eerste tomaten. En gaat daarmee door tot half oktober.
Standplaats. Tomaten zijn echte zonaanbidders. Ze hebben veel zon nodig (minimaal 6 uur per dag) en staan het liefste op een beschutte plek, bij voorkeur in een kas, tunnel of onder een overkapping.
De grootte van je oogst zal natuurlijk sterk afhangen van het weer, de sterkte van je planten en hoe goed je ze verzorgt. Hoeveel tomaten er per plant groeien is dus moeilijk te voorspellen. Standaard spreken we van minstens drie en maximaal acht trossen per plant.
Bladplukken betekent dat je de onderste bladeren van de tomatenplant beetje bij beetje verwijderd. Dit doe je als de onderste trossen goed gevormd zijn. Je brengt hierdoor meer lucht en licht tussen de planten wat de afrijping van de vruchten bevorderd. Pluk in verschillende beurten 2 tot 3 bladeren weg.
Het tomaten zaad kiemt, licht, licht, licht
Je kunt je tomaten zaailingen op de vensterbank plaatsen en hopen op een mooi voorjaar. Heb je een veranda die verwarmd is, dan heb je meer kans op mooie, stevige planten. Geef je in deze fase geen licht, dan gaat de jonge plantjes op zoek naar het licht.
Niet te vaak water geven
Daarnaast worden tomaten juist wat zoeter van smaak als ze af en toe even droog staan. Daarom kun je ze beter één keer per week even een goede hoeveelheid water geven in plaats van elke dag een beetje. Let wel, wanneer de tomatenplant in een pot staat hebben ze wel iets vaker water nodig.
Stikstof. Stikstof is een van de belangrijkste voedingsstoffen die nodig is voor een optimale gewasgroei en een hoge opbrengst. Gewassen onttrekken zo'n 2.2 - 2.4 kg N voor elke geproduceerde ton tomaten.
De tomaat hoort namelijk bij de gevoelige gewassen; hij kan niet tegen kou en vorst en is gevoelig voor plantenziekten. Zet tomaten daarom niet voor 15 mei buiten (IJsheiligen), want dat overleven ze niet.
Tomatenplanten zijn zeer gulzige planten. Ze hebben een grote behoefte aan voedingsstoffen en hebben behalve stikstof en fosfaat vooral veel kalium nodig. Kalium reguleert de waterhuishouding van de plant, verstevigt de celwanden en geeft de plant meer weerstand tegen ziekten.
Vind je het met de hand breken van de tomatenbladeren lastig, dan kun je de bladeren ook met een aardappelmesje of snoeischaar van de stengel afknippen of snijden. Zorg dat je altijd vlak langs de stengel snijdt of knipt, zodat er een mooie vlakke wond ontstaat en de kans op schimmelinfectie klein is.
Daarom raden we je aan om regelmatig de plantlocatie van je tomaten aan te passen. Tomatenrassen die heel goed bestand zijn tegen de tomatenplaag zullen het meestal niet erg vinden als je ze twee tot drie jaar op dezelfde plaats in het tuinbed aanplant.
Na het zaaien duurt het ongeveer 10 weken voordat de eerste tomaten geoogst kunnen worden. Als er vroeg gezaaid is dan kunnen de eerste tomaten al eind juli geoogst worden.
Geef regelmatig mest, maar niet te veel stikstof, want dat zorgt voor veel blad en stelen maar minder vruchtvorming. Gebruik bijvoorbeeld koemestkorrels en wat kali of speciale tomatenmest. Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui.
Zodra je tomaten beginnen te bloeien, begin je met het regelmatig bemesten van de planten. De tomatenplanten kunnen alleen voeding opnemen als de grond voldoende vochtig is. Het is dus het makkelijkst om een vloeibare mest te gebruiken via het gietwater. Doe dit eens per één à twee weken.
Geef jouw tomaten na het planten dagelijks water, dan na een week wekelijks, dan na een maand maandelijks. De wortels zoeken zelf wel hun water, steeds dieper. Mulch je tomatenplanten met maaisel, stro,… Zo verdampt de bodem minder water, en blijft de lucht in jouw serre of kas ook droger.
Tomaten zijn zelfbestuivers: het stuifmeel moet op de stamper vallen voor een bevruchting. Enkel bevruchte bloemen zullen tomaten geven.
Neem bemeste (biologische) potgrond voor tomaten of eenjarigen. Reken op 20 liter potgrond per plant; in een zak van 60 liter passen dus 3 tomatenplanten. Schud de potgrondzak goed los. Leg hem plat op de grond, en snijd er 3 vierkantjes uit, van 20 cm diameter.
Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.