Ondanks de gluten in KAMUT® khorasan tarwe verschillend zijn in vergelijking tot moderne tarwe, zijn ze nog steeds aanwezig en daarom is het graan niet geschikt voor mensen met coeliakie.
Deze tarwesoort is rijk aan proteïnen en bevat in vergelijking met 'moderne' tarwe meer mineralen zoals zink en magnesium. Kamut bevat is ook een goede bron van selenium, een mineraal dat een sterk antioxidant zou zijn. Kamut bevat ook veel vitamine E en eiwitten.
Wat is kamut? Kamut oftewel khorasan tarwe is een 'oergraan', een graansoort met een hoog eiwitgehalte en met zwakke gluten. Dit maakt het geschikt voor mensen die de gewone tarwe slecht kunnen verdragen. Echter, voor mensen die lijden aan coeliakie is het niet geschikt.
Khorasan tarwe van het merk KAMUT® is een oud graan. Het KAMUT® handelsmerk garandeert dat de khorasan tarwe nooit genetisch gewijzigd wordt en altijd biologisch verbouwd wordt. De tarwe is geliefd voor haar hoge voedingswaarde, betere verteerbaarheid, zoete nootachtige smaak en stevige structuur.
Kamut is verre familie van tarwe en verwant aan durum. De graansoort wordt geprezen om zijn hoge eiwitgehalte ten opzichte van andere graansoorten. Verder zit het barstensvol amino- en vetzuren en is het ook nog eens makkelijk te verteren. De neutrale, zoete smaak van kamut wordt omschreven als vol en nootachtig.
Kamut heeft een zeer lange kooktijd: ongeveer 45 minuten in gezouten water.
Kamut is biologisch verbouwd en is rijk aan voedingsstoffen. De smaak is gelijk aan die van goede tarwe en heeft ook ongeveer dezelfde prijs. Zoek je goede tarwemeel of bloem voor brood, pizza of bijvoorbeeld pasta en vind je Kamut in de winkel, dan weet je zeker dat je goede bloem of meel koopt met dit merk.
Green Kamut is een 100% natuurlijk gedroogd sap in poedervorm. Het is gemaakt van jonge bladeren van Kamut (65%) en Alfalfa (35%). Gedroogd bij 28°C. Organisch geteeld.
Zilvervliesrijst en aardappelen zijn van nature glutenvrij en kun je gewoon eten. Ook glutenvrije granen, zoals gierst, teff, quinoa en boekweit zijn geschikt. Gebruik haver alleen als er expliciet 'glutenvrij' op de verpakking staat of als er het 'Crossed Grain' keurmerk op staat.
Haver is van nature glutenvrij. Maar in de Europese wetgeving via de Verordening EG Nr. 828/2014 staat dat haver een glutenbevattende graansoort is. Dat is opmerkelijk omdat haver van nature geen gluten bevat.
Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zoals boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amaranth (kiwicha), teff, tapioca, sorghum of maïs (let op: 'gewoon' maïsbrood bevat meestal ook meel gemaakt van tarwe). Ook soja-, kastanje- en kikkererwtenmeel zijn glutenvrij.
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
Door het eten van gluten ontstaan voornamelijk ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Door de reactie van het afweersysteem op de inname van gluten kunnen klachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid, depressie en gewichtsverlies.
Alle mayonaises van Remia Professioneel zijn glutenvrij!
Er is vanuit de markt een stijgende vraag naar glutenvrij eten. Ongeveer 1 procent van de Nederlanders heeft glutenintolerantie (coeliakie), dit zijn zo'n 170.000 mensen. Het is voor deze groep belangrijk dat ze glutenvrij eten.
Almhof chocolade mousse is glutenvrij. Deze Calvé mayonaise is glutenvrij en vind ik erg lekker. Producten van Aviko zijn voorzien van gluten- en lactosevrije vermelding indien van toepassing. Deze Amarena-Kers vanille variant van Hertog is glutenvrij.
Go-Tan Ketjap Manis is biologisch en geschikt voor een glutenvrij recept. Het is een onmisbaar basisingrediënt voor de Aziatische keuken en fusiongerechten. Ketjap geeft gerechten een zoete, hartige smaak en is geschikt als ingrediënt, marinade en saus. Deze Go-Tan sojasaus is vrij van gluten.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Een hele simpele broodvervanger is groente met een gekookt ei en een handje nootjes. Snijd een paprika in reepjes, wat plakjes komkommer, een paar worteltjes, prak een avocado met 2 eitjes door elkaar met wat zout en kruiden. Zo maar een paar ideetjes om een gezonde en vullende lunch te maken zonder brood.
Speltbrood niet glutenvrij!
Speltbrood wordt gebakken van het oergraan spelt (Triticum Spelta), welke nauw verwant is aan het huidige broodtarwe (Triticum Aestivum). De eiwitten van deze twee graanrassen lijken dus erg op elkaar. Om die reden kunnen veel mensen met een allergie voor tarwe ook geen spelt verdragen.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
Het antwoord is ja, yoghurt is glutenvrij. Aan yoghurt zijn geen gluten bevattende voedingsmiddelen toegevoegd.
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij! Hoera! Genoeg lekker fruit om te nuttigen zoals banaan, appel, mango, perziken en mandarijntjes.
De polyfenolen in lijnzaad werken ontstekingsremmend en helpen bij verkoudheid en griep [2]. Lijnzaad is glutenvrij: Doordat lijnzaad glutenvrij is, is het geschikt voor mensen met coeliakie of een gluten-overgevoeligheid [2].
Sommige personen krijgen direct klachten, bij anderen komen de klachten na een aantal dagen opzetten. Iemand met glutensensitiviteit zal waarschijnlijk minder heftig reageren op het binnenkrijgen van gluten dan iemand met coeliakie die per ongeluk gluten gegeten heeft.