Zowel hennen als hanen hebben kammen en lellen, waarbij de kam zich bovenop de kop bevindt en de lellen onder de kin hangen. Het uiterlijk van de kam en lellen van kippen verschilt per ras, maar over het algemeen kan het geslacht van een kuiken worden bepaald door naar de kam te kijken.
Een haan is groter en grover gebouwd dan een hen. Een haan heeft grotere kopversierselen: kinlellen, kam en oorlellen. Een haan heeft soms sierbevedering: halsveren, zadelveren en sikkelveren. Hanen hebben sporen aan hun poten en hennen niet.
Van jonge vogel tot volwassen hen
Jonge hennen hebben in vergelijking met hennen die al leggen een kleine, bleke cloaca. Dit kan een indicatie zijn om te bepalen of een hen al aan de leg is of niet.
Eieren dienen (als ze al uitgebroed dienen te worden) op natuurlijke wijze door een kloek te worden uitgebroed en de uitgekomen kuikens dienen minimaal 8 tot 10 weken door haar te worden opgevoed.
Je kan ervan uitgaan dat een haan gemiddeld vier tot zeven hennen nodig heeft in zijn harem. Dit kan natuurlijk verschillen naargelang het kippenras of de beschikbare ruimte in de kippenren. Een haan brengt hiërarchie en structuur in de groep kippen.
Gezien vanuit mensenstandpunt klinkt het natuurlijk romantisch dat de kloek en haar haan samen voor de kuikens zorgen. Kippen zijn echter geen mensen en vanuit het kuikenbelang gezien is het niet wenselijk. Kuikens hebben behoefte aan warmte en eiwitrijk voedsel om vlot en goed te kunnen uitgroeien.
Vervolgens gaat de kip 3 weken broeden op zijn nest met eieren. Dus even een rekensommetje: De krielkip legt ongeveer 30 eieren per jaar die hij ook kan uitbroeden. Aangezien de krielkip ongeveer 5 jaar oud kan worden, zijn dat dus 150 kuikens die uit een krielkip kunnen komen!
Ja je mag ze best een keer oppakken. Maar als het kuiken de andere twee niet meer ziet, dan zal ze waarschijnlijk in paniek raken.
Een kuur met appelazijn levert een goede bijdrage aan de gezondheid en vitaliteit van de hoenders. Het bevat talloze vitaminen zoals vitamine E & C, B1, B2, en B6, talrijke mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium, spoorelementen, enzymen en anti-oxidanten.
Kuikens. Als kuikens net uit het ei komen, hebben ze de eerste 24 tot 36 uur geen kippenvoer nodig. Ze hebben dan de hele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. Er is speciaal kuikenvoer voor kuikens, die vooral veel eiwit nodig hebben.
Haantjes krijgen meestal ook al snel lelletjes bij de snavel. Een haan heeft vaker een wat hoger gedragen staart, en soms zijn de haantjes iets groter dan de hennetjes. Bij de meeste rassen komen de haantjes iets later in de veren dan de hennetjes.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Re: Mijn kip (hen) kraait als een haan
Doordat er geen haan bij is neemt één van de hennen die rol over. Soms kraaien dominante hennen ook wel als er een haan bij loopt. Het is niet voorspelbaar welke hen gaat kraaien.
Pas vanaf een leeftijd van twee weken mogen de kuikentjes even buiten lopen. En liefst pas als het warmer is dan 20 °C. In principe zorgt een moederkloek zelf heel goed voor haar jongen en hoef je niet in te grijpen. Maar soms worden haar kuikens toch ziek.
De kuikens hebben de eerste zes weken warmte nodig. Daarvoor kun je een warmtelamp gebruiken (rode warmtelampen hebben de voorkeur, witte kunnen het pikken bevorderen). Het hokje - een grote plastic bak is ook prima - moet tochtvrij zijn. Met het op hoogte stellen van de lamp is de temperatuur regelen.
Re: hoe lang kan een bevrucht ei zonder warmte? Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand. Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min. Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op.
Knoflook geven aan kippen
Knoflook zuivert het bloed en geeft hierdoor een smaak af in het bloed waar beestjes niet van houden. Daarnaast verbeterd knoflook de weerstand, waardoor je kippen beter beschermd zijn tegen ziektes. Garlic Allicine is erg geconcentreerd en werkt daardoor beter dan normale knoflookteentjes.
1 eetlepel op 1 liter water dat is de verhouding wat zou kunnen. Kippen kopen kost niets.
Waarmee maak ik het verblijf schoon? Het kippenverblijf maak je schoon met water, zeep en desinfecterende middelen. Zorg ervoor dat de verhoudingen goed zijn: ongeveer één deel zeep op 10 delen water. Pas ook op met ontsmettende vloeistoffen, teveel gebruik hiervan is slecht voor je kippen.
Je kunt zien of de temperatuur goed is aan het gedrag van de kuikens, zijn ze rustig en relatief stil dan hebben ze het lekker warm (ong 37 graden) en vallen ze gauw in slaap. Piepen ze heel hard dan hebben ze het te koud. Ook moeten ze voldoende ruimte hebben om af en toe bij de lamp weg te kunnen lopen.
Wat vinden kippen niet leuk? Kippen houden niet van stilzitten. Kippen die de hele dag in het hok zitten, zullen zich te pletter vervelen en erg vervelend worden, Ze gaan naar elkaar pikken, met alle gevolgen van dien.
Een kip als knuffeldier? Je zou het die kakelende dames misschien niet geven, maar ze houden best van wat menselijke affectie. Sommige kippen laten zich heel gewillig oppakken en aaien. En ook kippenrassen die van nature niet zo touchy-feely zijn, kan je mits een beetje geduld en véél aandacht ook handtam maken.
Als de kuikens geboren zijn, laat je ze nog 24 uur in de broedmachine om te drogen en op krachten te komen. Dan hebben ze nog geen voer en water nodig. Je hoeft ze alleen maar te verwarmen met een infraroodlamp. Zo groeien de kuikens op met een natuurlijk dag- en nachtritme.
Vermoedelijk heeft de opvoeding van de jonge kip wel invloed, zegt hij. `In een natuurlijke situatie doet de kloek het kuiken voor hoe ze voedsel vindt. Ze pikt op de grond, maakt een geluid en laat het kuiken het gevonden voer zien. Zo leert het beest naar de grond te pikken in plaats van naar iets anders.
De aankoopprijs van eendagskuikens ligt waarschijnlijk rond de € 0,50 per kuiken.