Open de app Instellingen op je apparaat.Tik op Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht. Het diagram toont je apparaatgebruik voor die dag.
Schermtijd bekijken op een Android telefoon
Open het instellingenmenu.Druk op 'Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht'. Hier zie je een overzicht van hoeveel tijd je je telefoon gebruikt.
Op de meeste Android toestellen, waaronder die van Samsung, bekijk je de schermtijd via instellingen -> digitaal welzijn of 'digitaal welzijn en ouderlijk toezicht'. Ook hier staan diverse inzichten in de schermtijd, zoals een dag- en weekoverzicht en het gebruik per app.
Tik in Instellingen op 'Schermtijd'. Tik op 'Bekijk alle app- en websiteactiviteit' en tik vervolgens op 'Apparaten' om het apparaat te kiezen waarvoor je het gebruik wilt bekijken. Tik op 'Week' voor een overzicht van je wekelijkse gebruik, of tik op 'Dag' voor een overzicht van je dagelijkse gebruik.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten)8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
Leeftijd 12 jaar en ouder
Voor kinderen ouder dan 12 jaar, is de richtlijn maximaal 3 uur per dag. Elk kind is natuurlijk anders en daardoor kunnen de regels ook wisselen. Kijk naar je kind en naar wat je zelf belangrijk vindt.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten; 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag; 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag; 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per keer. 8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per beeldschermtijd per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.
Het huidige mediagebruik bij jonge kinderen ligt hoger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert. Volgens deze officiële richtlijnen zouden kinderen tot twee jaar geen schermtijd moeten hebben en kinderen tot vijf jaar maximaal een uur per dag. Netwerk Mediawijsheid maakt zich dan ook zorgen.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Om het rapport te zien, ga je naar 'Instellingen' > 'Schermtijd' en tik je op 'Bekijk alle activiteit' onder de grafiek. Daar kun je je gebruik bekijken, limieten instellen voor de meest gebruikte apps en zien hoe vaak het apparaat is opgepakt of een melding heeft ontvangen.
Het Oogfonds raadt de 20-20-2 regel aan. Deze regel houdt het volgende in: kijk 20 minuten naar een scherm en houd dan 20 seconden pauze door even niet naar dit scherm te kijken (kijk bijvoorbeeld naar buiten). Ga daarnaast minstens 2 uur per dag naar buiten.
Schermtijd kind 6 jaar
Thuis kun je natuurlijk je eigen keuzes maken en er samen met je kind afspraken over maken. Gemiddeld zou je kinderen tussen de 6-8 jaar 1 uur per dag achter het schermpje willen zien. Ook deze tijd kun je weer verdelen in bijvoorbeeld 2x 30 minuten.
8–10 jaar: 1,5 uur. 10–12 jaar: 2 uur. Ouder dan 12 jaar: 3 uur.
Probeer schermtijd in deze leeftijd daarom nog steeds zoveel mogelijk te beperken. Denk aan maximaal 60 minuten per dag. Verdeel dit zoveel mogelijk over de dag en zorg voor voldoende afwisseling met andere activiteiten.
Wat is een redelijke schermtijd? ,,Schermtijd is niet uit te drukken in een aantal uren per dag. Een goede richtlijn, de 20-20-2-regel, komt van oogartsen. Die houdt in: haal na twintig minuten je ogen van het scherm en kijk twintig seconden in de verte.
Negatieve gevolgen
Jongeren hebben gemiddeld een schermtijd van 6 tot 7 uur per dag. Daarnaast is het erg slecht voor de ogen. Door een te grote blootstelling aan blauwlicht kan het slaapritme verstoord worden en is het zelfs mogelijk om bijziend te raken. Ten derde kan het voor een hoop onnodige stress zorgen.
Geen beeldschermen 's avonds
Zorg ervoor dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen de televisie en de computer uit zet. Kies een andere activiteit die je helpt te ontspannen: lees een boek, luister muziek of ga in een warm bad.
Geef kinderen liever geen tv op de eigen kamer. Ze gaan daardoor minder spelen. Tv op zich is geen probleem als het niet te veel is, liefst op vaste tijden, en met een ouder in de buurt. Ook het meenemen van de tablet naar de kamer is tot negen jaar nog geen goed idee.
Jonge kinderen zitten iedere dag gemiddeld een uur en drie kwartier op een tablet, telefoon of voor een televisie. De zogenaamde schermtijd van kinderen tussen de 0 en 6 jaar oud is daarmee met een kwartier toegenomen in de laatste zeven jaar.
Afgelopen jaar kregen 441 kinderen van 4 jaar een mobiele telefoon cadeau. 993 kinderen van 5 jaar kregen er eentje en van de 6-jarigen zijn 2588 kinderen mobiel bereikbaar. Ongeveer 94% van de 12-jarigen heeft een telefoon, meldt RTL Nieuws.
De schermtijd is in 2021 in de meeste landen gegroeid ten opzichte van 2020, met uitzondering van Australië, Maleisië, Singapore en de VS. Nederlanders zitten in vergelijking met andere landen het minste achter een scherm – 5,5 uur tegenover gemiddeld bijna 7 uur wereldwijd.
6 tot 7 uur achter een scherm
Op een doordeweekse dag werken jongvolwassenen 6 tot 7 uur met een scherm, voor werk, studie en/of in hun vrije tijd. Meer dan de helft van de jongvolwassenen (60%) is van mening te veel achter een scherm te zitten.